Denník N

Čo sú Choma a Raši za poslancov, keď si nestoja za vlastným zákonom?

Richard Raši. Ilustračné foto - TASR
Richard Raši. Ilustračné foto – TASR

Ako môžu dvaja poslanci predložiť návrh zákona, neskôr do neho znovu zasahovať cez pozmeňovacie návrhy a nakoniec ho ignorovať a neplniť?

V novembri 2015 bol schválený návrh zákona, ktorý predložili do NR SR dvaja poslanci, primátori krajských miest Igor Choma a Richard Raši. Týmto návrhom sa zaviedol poplatok za miestny rozvoj.

Novela nadobudla účinnosť 1.novembra 2016 a tesne pred nadobudnutím účinnosti vyvolala búrlivú diskusiu. Umožňuje totiž mestám a obciam všeobecným záväzným nariadením (VZN) stanoviť poplatok za rozvoj v rozmedzí 10 až 35 eur za štvorcový meter podlahovej plochy nadzemnej časti budovy. Poplatok za rozvoj budú platiť fyzické osoby a firmy jednorazovo za stavbu na území obce podľa právoplatného stavebného povolenia. Poplatok sa týka aj prestavby a rekonštrukcie, na ktorú je potrebné stavebné povolenie.

Koncom roku 2016 sa strhla v parlamente lavína nápadov, ako danú novelu pod tlakom, pravdepodobne verejnosti a developerov, zmäkčiť. A tak dva mesiace po nadobudnutí účinnosti uzrela svetlo sveta ďalšia novela, ktorá obsahovala návrhy poslancov MOST-u, aby sa poplatok netýkal zatepľovania budov.

A poslanec Choma sa opäť zapojil do diskusie a znovu bodoval. Schválením jeho pozmeňujúceho návrhu sa rozšíril predmet poplatku za rozvoj. „Z dôvodu lepšieho pokrytia situácií, keď vzniká nová podlahová plocha pozemných stavieb a súčasne nie je vydané stavebné povolenie, ale došlo iba k ohláseniu stavby,“ zdôvodnil poslanec. Takto prijaté návrhy nadobudli účinnosť 1.1.2017.

A čo je na tom celom najväčší paradox?

Ani jeden pán poslanec vo svojom meste predmetný poplatok nezaviedol, keďže je dobrovoľný. Naopak, pekne zavarili obyvateľom a stavebníkom v piatich slovenských mestách, ktoré poplatok zaviedli.

A preto sa pýtam. Ako môžu dvaja poslanci predložiť návrh zákona, neskôr do neho znovu zasahovať cez pozmeňovacie návrhy a nakoniec ho ignorovať a neplniť? Dostali to ako politický, alebo vtedy ešte marketingový predvolebný ťah na pomoc samosprávam?

Obidvaja páni primátori a poslanci sa do médií vyjadrujú, že si robia prieskum, koľko by na poplatku vybrali a tiež, že ho plánujú zaviesť od roku 2018. Len akosi pridlho a precízne pripravujú k nemu všeobecné záväzné nariadenie.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.