Denník N

Z vyhodených potravín robia delikatesy

Keď sa hlavný protagonista filmu Wastecooking kuchár David Groß, viezol v smetiarskom aute, bol nadšený: „Som na veľmi vzrušujúcej misii! Najbližších päť týždňov budem jesť len to, čo ostatní vyhodia.“ Odpoveď smetiara v aute bola na prvý pohľad prekvapujúca: „Priberiete,“ povedal. A ďaleko od pravdy vlastne ani nebol…

Až tretina celosvetovo vyprodukovaných potravín sa stane odpadom bez toho, aby ich ktokoľvek ochutnal. Správa Európskej komisie hovorí, že v Európskej únii každoročne skončí v koši takmer 90 miliónov ton jedla. To je približne 180 kg na jedného človeka. Aj preto sa David Groß, hlavná postava dokumentárnej snímky Wastecooking premietanej na festivale Jeden svet (13.10. – 18.10.2016) rozhodol, že so svojou mobilnou kuchyňou prejde naprieč piatimi krajinami s cieľom hľadať jednoduché spôsoby, ako sa plytvaniu čo najlepšie vyhnúť. A to tak, že bude variť iba z vyhodených potravín.

Kde sa stala chyba?

Plytvanie potravinami, rovnako ako hromadenie ostatného odpadu, je v súčasnosti vážnym globálnym problémom. Dotýka sa celého procesu, od výroby produktu až po finálneho spotrebiteľa. Odpad vzniká pri každej jednej činnosti s potravinami, počnúc spracovaním surovín pri výrobe, až ku zvyškom na tanieri, ktoré putujú rovno do koša. Podľa správy Európskej komisie majú najväčší podiel na potravinovom odpade v Európskej únii práve domácnosti. Dôvodom bývajú nepoužité potraviny, ktoré zostali pri varení, zvyšky na tanieri či vypršanie dátumu spotreby.   

 Odpad, ktorý nie je odpadom

Ako ukazuje krátke video Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), prispieť k zmene a znížení prebytočného množstva potravín môžu všetci; od výrobcov až po konzumentov. V Európe existuje viac ako 100 iniciatív, ktoré sa problému nevyužitého jedla venujú. Bojujú proti nemu vzdelávaním bežných ľudí prostredníctvom kampaní, ale aj návrhmi ako zlepšiť zefektívniť proces nakladania s potravinami..

Jedným zo základných princípov, ktoré môže pri nákupe uplatniť každý z nás, je robiť si zoznam toho, čo skutočne potrebujeme. To je to minimum, dá sa však ísť aj ďalej. Dnes sa hovorí najmä o nachádzaní nových alternatív. „Skutočne musíme navštíviť supermarkety kedykoľvek chceme čerstvé potraviny?… Mám na mysli to, čo rastie v prírode a je ponechané len tak, nevyužité,”zamýšľa sa v dokumente David popri zbieraní kvetov z lúky za mestom. Neskôr si z nich uvarí marmeládu.

Vo svete, ale aj na Slovensku, vznikajú iniciatívy, ktoré sa snažia podporovať či už efektívnejšiu produkciu potravín, alebo sa zameriavajú na lokálnu podporu malých farmárov. Medzi projekty, ktoré sa u nás úspešne ujali, patria aj komunitné záhrady. Vďaka nim si ľudia priamo v meste môžu pestovať svoju obľúbenú zeleninu. Či už v mobilných kvetináčoch, alebo na kúsku dovtedy nevyužitej pôdy. Iný zaujímavý projekt, ktorý sa u nás ešte len rozbieha, iniciuje združenie Free Food. Jeho cieľom je umiestniť do verejného priestoru chladničky, ktoré by boli voľne dostupné ľuďom zo sociálne znevýhodneného prostredia. Budú priestorom, kde človek môže odložiť, čo nespotrebuje, a naopak niekto iní si vziať, čo využije.

Ak aj vy máte toho v chladničke opäť o niečo viac, pozvite na obed či večeru svojich priateľov. Okrem iného to bude aj zábava. A keď sa posilníte, vyrazte spoločne na festival Jeden svet. Podávať sa bude aj dokumentárny film rakúskeho režiséra Georga Mischa Wastecooking (viac info o iniciatíve nájdete na jej stránke). Dobrú chuť!

Autorka: Anna Semberová

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.