Denník N

Čo s tým Kotlebom? Buďme pragmatici!

Milí priatelia,

 

Nie som volič Kotlebu, ani neplánujem jeho voličom byť. A už vôbec si nezastávam fašizmus a nepáči sa mi ani Cuper na jeho kandidátke. Ale snažím sa byť objektívny, myslieť spravodlivo a hlavne progresívne. Takto by sa mali správať najmä naši politici.

Moje pocity z Kotlebovho vstupu do parlamentu  sú rozpačité a nútia ma zamyslieť sa a zvážiť, či problém nie je úplne  inde, ako ho mienkotvorné médiá hľadajú. Nechali sa strhnúť k polarizácii spoločnosti.   Ono totiž nateraz vôbec nie je dôležité, či  bol, alebo je, alebo bude, či nebude fašista. Faktom je, (aj keď sa nám to nemusí páčiť), že v Parlamente už je. Som známy svojim konštruktívnym spôsobom myslenia, tak aby som svojej povesti neostal nič dlžný :-) , poďme sa teraz spolu zamyslieť, čo sa bude diať, ak Kotlebu vylúčime, resp. čo sa bude diať, ak mu dáme priestor. Skúsme alternatívu
1. – ostro sa vymedzíme proti nacionalizmu.
Všetci odmietnu Kotlebu. Teda všetci nie, jeho prívrženci tu vždy budú. Myslím všetci lídri politických strán. Budú na neho kydať, nebudú s ním rokovať. Skúsme chvíľu predstierať, že je to iba z presvedčenia a nemá to iný dôvod. Čo sa stane Kotlebovi? Absolútne nič. Bude vecne pomenovávať problémy, s ktorými si jeho oponenti nebudú vedieť rady. Nebude niesť žiadnu zodpovednosť, takže bude môcť kritizovať obe strany SMER i pravicu. Obzvlášť bude môcť využiť silný mainstreamový názor na danú tému (zlyhanie, zlé riešenie protivníkov) a povie, že on by to riešil „tým druhým“ spôsobom. Hoc možno by zaujal rovnaké stanovisko pred riešením problému, ale po vojne je každý generál… A tak bude rásť, jeho názory nebudú ani profašistické, ani antisemitské. Veď by si pílil konár pod sebou. A hlupák rozhodne nie je. Navyše má dar reči, vie zaujať davy. Spoločnosť sa bude stále viac polarizovať. Jeho množina sa bude zväčšovať – ekonomické návrhy, kritika vlády, presne cielená rétorika.
Druhá množina sa bude scvrkávať, lebo jediný argument oportunistov (fašiszmus) bude časom vyprchávať a stane sa až trápnym. A tak sa stane, čo sa stať musí – Kotlebova moc bude rásť natoľko, až sa stane najsilnejšou stranou na SK. A ak si toto odmientate pripustiť, tak sa spamätajte. Toto odmietanie spôsobilo, že najskôr vyhral voľby do VÚC a potom sa dostal aj do parlamentu. Dokedy si chceme nahovárať, že to nie je možné? Ak nie len história, tak aj súčasnosť nám to všade ukazuje – vo všetkých krajinách EU rastú nacionalistické tendencie. Takže je naprosto legitémne predpokladať, že po nasledujúcih voľbách to bude práve Kotleba, kto bude skladať vládu. Ak by ho tým teoreticky aj prezident nepoveril, zasa iba zosilnie a vďalšom období bude ešte silnejší. A tak čím viac ho budeme odmietať, tým viac získa. V momente, keď potom matematika nepustí a naša ľavica versus pravica nebudú vedieť bez neho postaviť vládu, najneskôr vtedy politici stratia zábrany a začnú ho akceptovať. Nebude to neskoro, keď už bude premiérom? Ak sa ako fašista neprejaví, potom stačí povedať, chvála pánu Bohu. Ale povedzme, že by sa naplnil ten najhorší scenár a prejavil by sa ako fašista. Čo potom urobíme? Dopadneme ako na Ukraine? USA bude podporovať opozíciu, Rusko kotlebu. Občianska vojna bude na spadnutie. Ľudia, je nám toto treba??? Už bude neskoro.  preto si myslím, že omnoho múdrejšia je varianta

2. – akceptujeme Kotlebu s jeho názormi a ponúkneme účasť na politickom dianí.
Nemusíme ho hneď chváliť, ani si sním podávať ruky. Ale nebudeme ho odmientať. Diskutujme s ním o názorových prienikoch. Ponúknime mu účasť na vládnutí, aby musel niesť zodpovednosť. Dajme mu rezort, kde jeho radikálne názory nenájdu uplatnenie. Neverím, že by niekto z politikov mal toľko odvahy a takto myslel. Ale skúsme túto variantu na chvíľu pripustiť. Nová vláda by mala veľkú prevahu nad Smerom, Mohla by byť proreformná. Veľká časť volebných programov by bola realizovateľná. SNS so svojimi starými členmi by neobnovila zakrnelé chápadlá chobotnice. A čo činnosť ĽSNS? Okrem zodpovednosti za rezort by zrejme poukazovali na prešľapy kolegov, aby mohli rásť. Avšak či chcú, alebo nie, aj oni by museli prijať nepopulárne opatrenia a tábor kotlebovcob by nerástol tak rýchlo, možno vôbec.
Často počúvam argument – myslíš si, že oni nebudú kradnúť, ak budú pri koryte? Neviem, asi budú. Ale ak budú kradnúť, „kolegovia“ to na nich rýchlo vyštekajú a ich množina sa začne scvrkávať.

Varianta 2 poskytuje menší priestor pre zahraničné vplyvy práve preto, že Kotleba je zatiaľ „malý“. Zároveň s veľkosťou Kotlebovskej množiny bude klesať aj vplyv radikálnej vetvy národa. A čím viac dosiahneme názorovú zhodu naprieč politickým spektrom, tým menej polarizovaný bude celý národ.

Preto mi dovoľte vysloviť myšlienku, že spolupráca s Kotlebom je menšie zlo. Dúfam, že si to čím skôr uvedomia aj politici. Čím viac budeme všetci držať pohromade, tým silnejší budeme. Ako národ, ako štát, aj ako člen EÚ. Tým menej sa budeme musieť báť mocenských vplyvov zvonka. Ako Ruska, tak USA. Ak sa necháme medzi sebou rozhádať, tak s nami Slovákmi potom AMEN…..

Peter Herman

Teraz najčítanejšie