Denník N

Čo urobila poslancova žena

Vladimír Jánoš. Foto – TASR
Vladimír Jánoš. Foto – TASR

Zabudnite, že správať sa k žene ako hulvát je výsadou chlapov od lopaty. V práci som medzi slzami počula o bankových manažéroch aj vážených podnikateľoch, ktorí pri slove štetka tresli po stole tak, že sa aj ich -násťročné deti pocikali.

Keby som vedela, že kauza Jánoš je ojedinelá, ostala by som zhrozená a napäto sledovala vyvodenie dôsledkov voči jednej osobe. Ale v obrovskom množstve domácností sa odohráva niečo podobné.

Takmer žiadna žena o tom nechce hovoriť. Bojí sa vyhrážok, agresie, ale bojí sa aj hanby a nedôveruje štátnym orgánom. Nielen zo slov z nahrávky je jasné, čo strašné sa v takej domácnosti deje. Ak žena niečo také zverejní, musí prekonať obrovskú bariéru – hanbu, priznať sa k poníženiu,  prekonať hrôzu z toho, že ju môžu obviniť z klamstva,  obzvlášť, ak je jej muž vplyvný človek. Manželka poslanca Jánoša urobila veľkú vec nielen pre seba a svoju dcéru, ale aj pre všetky ostatné ženy. Snáď nájdu aj tie ďalšie odvahu.

Pár príkladov z Dobrého anjela. Pán manažér končil posledný ročník sociálnej práce a s urážkami vyštval svoju ženu s nádorom v hlave z domácnosti. Poslal sestru, aby pri jej odchode nahrávala kamerou, čo si z domácnosti odnáša.

Iný vyrazil svojej žene zuby a ďalší povedal, že takého istého kripla porodila, akým sama je. Poznám desiatky žien na antidepresívach pre psychické týranie a ponižovanie.

A keď som na tému vulgarizmov a násilia napísala nedávno blog, napísali mi dvaja úplne cudzí chlapci, či som citovala ich mamu, lebo každý deň počujú slovo pi.. doma a mysleli si, že to sú citáty z ich domácnosti. Neboli…

A čo je naozaj VEĽMI zlé: zažila som aj telefonát na úrad práce, kde som sa chcela informovať o možnostiach pomoci žene, ktorá si nedokázala v potrebnej lehote vybaviť sociálnu dávku preto, lebo ju zmlátil druh a ležala v nemocnici. A prvé, čo mi úradníčka povedala, bolo: „Ktovie, čo mu povedala.. A viete vy, že má deti s dvoma chlapmi?“

Dnes ráno mi volala známa, že jej znásilnili dcéru. Nemala šancu sa brániť. Našťastie mama akčne koná a ja budem konať s ňou. Hneď ako doplačem. Už dnes vidím zlyhania zodpovedných, ale urobíme všetko pre to, aby toto bol exemplárny príklad, ako takúto situáciu riešiť.Ale naháňa mi tá malá šanca na spravodlivosť hrôzu.

Je spoločnosť pripravená povedať, že je jedno, kde žena bola, čo povedala a čo urobila, je to žena a chlapovi sa nemá šancu brániť? Nie je to tak, že občas proste chlap tej žene vyťať musí, aby poslúchala? Alebo aspoň nahulákať? A že ak mu nechce „dať“, tak to nech nerobí, lebo nato tu je? Ešte aj ženy sú schopné v svojom myslení prijať túto absurditu.

Lenže ono je to tak. Každý chlap, ktorý nazve ženu pred ľuďmi pi.a, by mal hneď dostať od nich riadnu chlapskú. Pretože ak jej to potom povie doma, môže ju pritom zabiť. Príroda to zariadila tak, že muži majú v priemere 1,5 krát viac kíl ako žena. Žena sa nedokáže brániť. Pritlačenie ku stene vystraší aj tú najodvážnejšiu. Druhou nevýhodou ženy, ktorú jej dala príroda, je aj to, čo je vlastne aj veľkým darom. Žena rodí a stará sa o dieťa. A tak je v istej etape neraz závislá finančne od muža, ktorý nemusí svoju kariéru vymeniť za kojenie a prebaľovanie. Mnoho mužov a vlastne väčšina našťastie tieto dve veci pochopila ako dar a tak ich využíva, aby ženy chránili a čičíkali. Ale zbabelci uveria zvrátenej predstave, že môžu pre pár kíl a testosterón navyše všetko.

Nerozumiem, že táto téma nie je jednou z najhorúcejších už dávno. Nerozumiem, že sme premrhali obrovské množstvo energie a peňazí na ochranu rodiny a vôbec ju neochránili. Nerozumiem, že len pár politikov sa individuálne vyjadrilo k tomuto incidentu a že sa neodohral verejný manifest.

A ak je brzdou to, že pravosť nahrávky ešte nebola potvrdená, nestačí množstvo už potvrdených týraní žien a množstvo šumov o nepotvrdených nato, aby sa touto témou silne začali zaoberať? V parlamente je 126 mužov, ktorých prioritou by malo byť chrániť slabších. V parlamente je kresťanská strana, ktorá tiahla v prvej línii do boja za ochranu rodiny. V parlamente je 82 straníckych kolegov poslanca Jánoša.

Až na pár individuálnych protestov som ešte nepočula hlasné a spoločné zakričanie, že je neprípustné ženy týrať, vulgárne im nadávať a vyhrážať sa im. Že štátne orgány majú mať ako prioritu chrániť rodinu, ženy a deti. Ale skutočne chrániť. A že jediné miesto v spoločnosti pre chlapov agresívnych v domácnosti je Ilava. Namiesto toho tu máme absurdné MDŽ mítingy a referendá.

Poslancova manželka urobila pre ženy viac než ktokoľvek z uvedených. Ukázala odvahu a prekročila svoj tieň a urobila to nielen pre dcéru, ale aj pre ďalšie tisícky žien.

Čakám za všetky ostatné, že tí, ktorí sa tak intenzívne hlásia k oslave žien a ochrane rodiny, nebudú mlčať a vyvodia nahlas vážne dôsledky. Až potom uverím, že tu niekomu záleží na ženách a rodine a nielen na egu.

Teraz najčítanejšie