Denník N

Couchsurfing a housesitting alebo ako lacno dlhodobo cestovať v 21. storočí

O cestovaní snívajú mnohí z nás. V poslednej dobe sa stáva čoraz populárnejšie vycestovať aj na dlhší čas, na niekoľko týždňov, mesiacov, či dokonca na rok-dva.

Vôbec vás pritom nemusí odradiť, ak na to nemáte našetrený mailand. Stačí, ak sa človek poobzerá o alternatívnych formách ubytovania. Práve v západných krajinách a v krajinách, ktoré sú notoricky považované za drahšie destinácie, je možné nájsť ubytovanie zadarmo, a to aj na niekoľko mesiacov.

 

Couchsurfing

Doslova ide o surfovanie na cudzom gauči. Na stránke www.couchsurfing.com sa zaregistrujete a vytvoríte si svoj vlastný profil. Je dobré neodfláknuť túto fázu a vyplniť profil čo najdetailnejšie. Nemusíte zadať svoje skutočné meno, ak nechcete, ale napíšte o sebe niekoľko informácií, ktoré o vás prezradia, aký ste charakter, povaha, čo máte radi, aké sú vaše hobby a pridajte aj zopár fotiek.

Po vyplnení profilu môžete pristúpiť k hľadaniu „gauča“, čiže ubytovania. Potenciálnych hostiteľov si vyhľadáte podľa lokality, do ktorej cestujete. Vo väčších mestách vám to, samozrejme, vyhodí viacero ľudí ako na menších, odľahlejších miestach. Môžete začať lustrovať. Prezriete si profily, ktoré vám systém vyhľadal, prečítajte si ich referencie, zistite, či ponúkajú na prenocovanie samostatnú alebo spoločnú izbu, v ktorej časti mesta bývajú, či budete spať na zemi, na pohovke alebo na king size posteli a pod. Ak sa vám niektorý profil zapáčil, spĺňa vaše očakávania a radi by ste sa s danou osobou stretli, tak ju kontaktujte. Napíšte dotyčnému správu a počkajte na odpoveď. Výhodou stránky couchsurfing je aj to, že vypisuje, s akou frekvenciou sa konkrétny člen na stránke vyskytuje a ako dôsledne odpovedá na správy. Ak vidíte, že niekto má nízke percento odpovedania, možno by ste mali zvážiť iného, aktívnejšieho hostiteľa.

Couchsurfing je založený na myšlienke, že ubytovanie má byť zadarmo. Hostiteľ by od vás nemal, resp. nesmie pýtať za prenocovanie peniaze. Filozofiu couchsurfingu by som charakterizovala tak, že vám niekto poskytne nocľah a vy za to tiež prijmete vo svojom dome/byte nocľažníka – couchsurfera. Nemalo by to teda byť iba jednostranné prijímanie. Pripomína mi to trochu myšlienku z filmu Pay it forward, t.j. keď vám niekto urobí nejakú službu, podá vám pomocnú ruku, pomôžte aj vy bezodplatne niekomu inému, ďalšiemu neznámemu. Couchsurfing, samozrejme, nie je len o samotnom ubytovaní. Je to aj o skamarátení sa, o vytváraní kontaktov či komunít. Niektorí hostitelia vyslovene neznášajú, keď ich „surferi“ berú iba ako bezduchú šancu prenocovania. V rámci couchsurfingu treba preto prejaviť záujem aj o daného hostiteľa, pokecať s ním po príchode, spýtať sa ho, aký má program počas vašej prítomnosti v jeho príbytku. Často sú hostitelia ochotní posprevádzať vás aj po meste alebo vás vezmú medzi svojich priateľov. Iní vám naopak dajú úplnú voľnosť alebo sú tak zaneprázdnení, že ich ledva uvidíte. Je to veľmi individuálne. Vždy je však milé prejaviť hostiteľovi nejaké gesto, napríklad navariť spoločnú večeru, pozvať ho na drink, či priniesť nejaký malý darček, suvenír zo svojej krajiny.

 

Housesitting

Kým couchsurfing je určený na krátkodobé prenocovanie, zvyčajne na jednu až tri noci, housesitting je určený skôr na dlhodobejšie ubytovanie popri cestovaní. Predsa len, nemôžete byť nonstop na ceste, vo vlaku, v stane. Každý zatúži aspoň na chvíľku po pokoji, vyprať si, oddýchnuť, či využiť housesitting na prácu online. Housesitting znamená, že niekomu „sedíte v dome“, čiže staráte sa o dom, prípadne o záhradu, o domáce zvieratá. Pokiaľ ide o housesitting, existuje niekoľko webstránok, ktoré ho sprostredkúvajú. Asi najväčšia austrálska stránka je www.trustedhousesitters.com, ďalšie, menšie sú napríklad www.housecarers.com alebo www.mindmyhouse.com a mnohé ďalšie. Pokiaľ ide o popularitu a prehľadnosť, vyhráva trustedhousesitters. Ostatné uvedené stránky však majú nižší registračný poplatok a v zásade dobre spĺňajú účel. Registrácia na housesitting funguje podobne ako pri couchsurfingu. Zaregistrujete sa, vytvoríte si profil a predstavíte sa niekoľkými vetami. Je pravda, že nájsť hostiteľa na housesittingu, čiže osobu, ktorá vám nechá strážiť svoj dom a svojich domácich miláčikov, je podstatne ťažšie ako nájsť hostiteľa na couchsurfingu. Je to pochopiteľné a logické, keďže vy nebudete len prespávať, ale budete mať na starosti chod celého domu/bytu a starať sa oňho ako o vlastný. Hostiteľ vám teda musí plne dôverovať. Toto by ste mali mať na pamäti pri vytváraní svojho konta. Musíte potenciálneho vlastníka domu presvedčiť, že ste dôveryhodná, zodpovedná a spoľahlivá osoba. Z vlastnej skúsenosti viem, že k tomu dopomôže aj vhodný výber fotiek na vašom profile. Keď sme ako úplní nováčikovia hľadali housesitting v Austrálii, dlho nám nikto neodpovedal. Až kým sme si nezmenili profilovú fotku. Využili sme na to nášho labradora Bennyho, s ktorým sme sa pekne odfotili v záhradke. Skrátka idylický obraz páriku, ktorý má v láske zvieratá a ani záhradka mu nie je cudzia. Okamžite to zabralo. Asi aj vďaka Bennymu teraz strážime rodinný dom a mačku v austrálskom Melbourne na dva týždne. Nováčikovia na housesittingu to zvyčajne nemajú jednoduché aj z toho dôvodu, že nemajú na svojom konte ešte nijaké referencie. Po úspešnom absolvovaní housesittingu vám referenciu napíše váš domáci, takže v budúcnosti sa vám bude ľahšie hľadať a budete mať väčšiu šancu na úspech. Kým to však nemáte, musíte sa spoliehať iba na svoj kvalitný profil.

 

Je to bezpečné?

Couchsurfing aj housesitting je o ľuďoch. A tí boli vždy dobrí aj zlí, spoľahliví aj darebáci. Ja osobne som nikdy nemala negatívnu skúsenosť. Všetci moji hostitelia aj hostia boli fajn ľudia, obvykle dokonca veľmi zaujímaví a príjemní. Couchsurfovala som aj sama alebo vo dvojici s kamarátkami a vždy to bolo bezpečné. Podobne aj ľudia v mojom okolí, ktorí majú svoj couchsurfingový profil, mali iba dobré skúsenosti. Dopočula a dočítala som sa však aj o negatívnych skúsenostiach iných ľudí. Napríklad jedna Nemka napísala svojmu hostiteľovi z Wellingtonu negatívnu referenciu, pretože s ňou chcel údajne stráviť noc ako odplatu za ubytovanie. V porovnaní s pozitívnymi reakciami je však počet negatívnych skúseností mizivý. Koniec koncov je to len a len na vás. Vy si vyberáte hostiteľa resp. hosťa. Vy sa rozhodujete, či do toho idete alebo nie. Ak sa vám niečo nepáči, nepozdáva, nerobte to.

 

Couchsurfing je na Slovensku už pomerne známy a populárny, housesitting podstatne menej. Slovenská couchsurfingová komunita zvykne organizovať aj rôzne podujatia a aktivity na spájanie tejto komunity. Keď som raz v lete hostila dvoch couchsurferov – cyklistov z Nemecka, práve sa v Bratislave konalo večerné posedenie couchsurferov. Tak sme išli na spoločné pivko a zoznámili sa aj s inými cestovateľmi a ich hostiteľmi.

Pokiaľ ide o housesitting, ten je rozšírený viac-menej iba v USA, Austrálii, na Novom Zélande a v západnej Európe. Afrika, Ázia a zvyšná časť Európy tento spôsob ubytovania-cestovania 2v1 zatiaľ veľmi nepraktizuje. Slováci akoby mali rezervovaný postoj k zvereniu vlastného príbytku neznámym cudzincom. Možno v dôsledku negatívnych skúseností pri nájme bytu či domu. Okrem toho aj západniari sú voči nám „východoeurópanom“ rezervovanejší a opatrnejší. Podobne ako aj my pristupujeme s určitými predsudkami k tým, ktorí sú ešte aj od nás východnejšie či juhovýchodnejšie. Je len na nás, či sa to v budúcnosti zmení. Pochopiteľne, housesitting je vždy aj určitý risk a je najmä o dôvere. Ale funguje. Funguje na západe a môže začať fungovať aj u nás, ak začneme pozitívne myslieť a budeme otvorenejší voči novým moderným spôsobom cestovania/ubytovania.

Tak čo? Viete si predstaviť, že by váš dom a domáceho maznáčika postrážil na pár týždňov nejaký párik z Francúzska, zatiaľ čo vy by ste sa starali o cudzí príbytok na pláži v Kalifornii?

 

Našu ročnú cestu môžete sledovať na https://www.facebook.com/travelistan/.

Text: Marta Rajková

Teraz najčítanejšie