Denník N

Dajte nám svoje 2% a nestarajte sa!

Blíži sa čas daňových priznaní a asi aj vás, podobne ako mňa, začnú prenasledovať priatelia a kolegovia s prosbou, aby ste prispeli svojimi ťažko zarobenými peniazmi na činnosť konkrétnych neziskoviek a občianskych združení vo forme priznania svojich 2% . Priznám sa, pred ešte viacerými rokmi mi to bolo viacmenej jedno a so znudeným výrazom som podpísal akýkoľvek papier čo mi hodili na stôl, bez toho aby som vôbec čítal, čím sa daná neziskovka alebo občinasne združenie zaoberá a kto za ňou stojú.

To sa ale zmenilo, keď som začal o danú problematiku viac zaujímať a uvedomil som si že niektoré neziskovky a občianske združenia odvádzajú naozaj dobrú robotu vo forme dôraznej kontroly štátu, boja proti korupcii a osvety vo veci ochrany prírody. Takto uvedomelý som sa dokonca rozhodol, že využijem pár hodín svoho drahocenného času týždenne o niečo zmysluplnejšie, ako tradičnou „monkey business“ činnosťou v korporácii a prihásim sa so svojimi skúsenosťami (áno, áno, snáď som nejaké za tie roky nadobudol) do niektorej neziskovky alebo občianskeho združenia a ony ma s otvorenou náručou príjmu do svojho treťosektorového raja a môj život bude úžasný, skvelý ….Ako hlboko som sa mýlil….

Prvú negatívnu skúsenosť som získal s inak mojim obľúbeným občianskym združením „Aliancia Fair-play“. Ich činnosť sledujem už roky, páči sa mi ako „pozerajú politikom na prsty“. Jedného večera, po ďalšom novinovom článku z nikdy nekončiaceho serálu „korupcia naša každodenná“, vo mne zase spravodlivo vzkypela krv po niektorom inteligentnom vyjadrení z dielne našej osvietenej koalície (nie, ešte to nebol kapitán Danko!). Áno teraz nastal ten deň (bola samozrejme hlboká noc) a ja musím niečo spraviť, inak ma asi od zlost roztrhne! Plný nadšenia som klikol na web aliancie a hneď z úvodnej stránky sa na mňa optimistiky škeril banner „Hľadáme dobrovoľníkov“. Super! Som tu! ….Bohužiaľ, stránka je značne neaktualizovaná, pod textom je podtext “na výpomoc pre zimu 2014-2015” .Škoda (podotýkam, že toto píšem v januári 2017 a na stránke to stále majú). Nevzdávam sa a skúšam ďalej. Veď snáď niekoho potrebuju aj v roku 2017, napriek faktu, že náš minister vnútra už stihol vyhlásiť, že korupcia už u nás nie je. Neveriac tejto informácié od jedného z našich najlepších ministrov (nie, nesmejte sa) som to skúšal ďalej. Nechcelo sa mi ale písať priamo Z. Wienk, tak skúšam štandadtný kontaktný formulár. Vypísal som teda kto som, čo by som chcel a mohol robiť a klikol „poslať“, A nič. Po týždni stále nič. Po takmer mesiaci stále. Ani jednoduché „Bohužiaľ, o tvoje služby nemáme záujem“ alebo podobné. Evidentne majú v aliancii veľa práce. Keby si aspoň aktualizovali web.

Po tejto skúsenosti som skúsil šťastie v ďalšej mimovládke, s ktorou som mal dokonca osobnú skúsenosť, absolvoval som tam v roku 2016 jeden veľmi zaujímavý workshop. Živica je mimovládka, ktorá vo všeobecnosti pokrýva hlavne aktivity spojene s ochranou prírody a krajiny a ktorá sa prezentuje aj vydávaním zaujimavých kníh. Z ponuky na webe ma zaujal tzv. Sokratov inštitút, ktorý v ročnom štúdiu poskytuje svojim študentom série zaujimavých prednášok z rôznych oblastí (snáď okrem kultúry, tú evidentne vôbec neriešia). Bohužiaľ, autori konceptu nastavili latku toho, kto sa môže prihlásiť celkom vysoko. Okrem toho že záujmemca musí mať VŠ vzdelanie, nesmie mať viac ako 32 rokov. Čo bohužiaľ nespĺňam. Nevzdal som to ale hneď po prvej prekážke, ale napísal som priamo riaditeľovi, že „či naozaj trvá na tejto požiadavke“. V duchu obvyklej odpovede „štátnych inštitúcí a našich politikov“ mi odpísal niečo v zmysle, že „je to v súlade so zákonom a so štatútom univerzity ktorá štúdium zastrešuje“. Iste, chápem, je to pohodlná odpoveď. Možno naozaj my, tridsiatnici, nie sme schopní so svojimi „prestarnutými“ mozgami pochopiť všetky hlboké pravdy, ktorými svojich študento zasobujú a možno naozaj veria, že keď zrušia tento limit, nebudú stihať posuzovať tie hromady ľudí, čo sa prihlásia . Skúsil som napísať ešte jeden mail, že či si to ešte nerozmyslia, ale samozrejme, tento zostal bez odozvy. Ešteže máme tie univerzity tretieho veku, však…. Škoda, aj tak im želám veľa úspechov.

Nechápte ma zle, stále si myslim že neziskovky a občianske združenia vytvárajú spoločne s niektorými novinármi jedinú zmysluplnú hrádzu voči tej vojenskej junte, ktorá ovládla tento štát a o to viac ma mrzí, keď aj ony preberajú zlé zvyky našich politikov a orgánov štátnej moci. Naozaj by som nechcel aby moja, ale možno aj vaša pomoc končila týmto každoročným finančným príspevkom,ale aby neziskovky a občianske združenia vytvárali akési prirodzené prepojenie medzi uvedomelými občanmi čo chcú pre túto krajinu a jej obyvateľov niečo spraviť a tými pár uvedomelými úradníkmi a politikmi (dobre, dobre, toto možno nie). Nie je vôbec práve vznik a činnosť neziskoviek a občianskych združení začiatok vytvárania občianskej spoločnosti, ktorá už štát vôbec nepotrebuje alebo ho potrebuje v minimálnej možnej miere?

Tento rok si dobre premyslím, komu svoje 2% z daní odovzdám. Alebo si založím vlastnú mimovládku a budem takto finančne podporovať sám seba….

 

PS: Deň po zverejnení sa mi ozvali z Aliancie Fair-play a veľa vecí sme si vysvetlili. Cením si tento prístup a ďakujem zaň.

Teraz najčítanejšie