Denník N

Dalajlama privezie na Slovensko aj Knihu radosti!

Budúcnosť nepredurčuje nijaký temný osud, to my sami. Každý deň a každý okamih sme schopní vytvárať a pretvárať svoje životy a samotnú kvalitu života ľudí na našej planéte. Takáto je naša moc.

Toto netvrdím ja, ale dalajlama a arcibiskup Desmond Tutu v pozoruhodnej Knihe radosti, ktorá práve prišla na náš trh. Trvalé šťastie podľa nich nemôžeme nájsť dosahovaním cieľov a výsledkov. Nespočíva v bohatstve ani sláve. Spočíva iba v našej mysli a srdci.

Už keď bol dalajlama na Slovensku pred siedmimi rokmi, fascinovali ho pohľady ľudí. Doslova povedal, že „čisté pohľady boli tým, čo ho počas verejnej prednášky chytilo“.
Dalajlama príde tento víkend opäť na Slovensko, navštívi Univerzitu Komenského a v nedeľu bude mať prednášku pred tisíckami ľudí, najmä o tom, čo nám najviac chýba – mier a nádej.

A tiež radosť. Práve v týchto dňoch vyšla Kniha radosti – príznačne k jeho príchodu k nám – , v ktorej reportážnym spôsobom rozoberá rôzne zaujímavé témy s arcibiskupom Desmondom Tutuom. Dvaja osemdesiatnici, obaja nositelia Nobelovej ceny za mier.
Kniha radosti je veľmi netradičná, no o to inšpiratívnejšia vzorka ich myslenia a cítenia. Komentujú a glosujú svet okolo nás – ako nádherné prichádza s istým utrpením; ako sa zbaviť nervozity a stresu; ako nebyť osamelý, nezávidieť a ako prekonávať ťažkosti, aby sme našli ešte väčšiu radosť zo života. Pekne o tom píše LepšíDeň.sk v článku Ako ťažkosti a problémy premeniť na radosť?

 

Dalajlama o sexe? Prečo nie?!

Práve v tomto je silná ich nová spoločná knižka. Cez rozhovory poukazujú na bežné veci, ktoré zažívame, ale ich význam si neuvedomujeme. Nedoceňujeme. A nevieme ich správne používať pre naše šťastie, radosť a pre dobro našich blízkych.
Ako tvrdia, „každý deň je novou príležitosťou začať odznova.“

Dalajlama a Desmond Tutu ponúkajú spôsob, ako sa stať zdrojom radosti a nádeje. Lebo keď chcete byť radostní, musíte tešiť ostatných.
Zároveň sú neuveriteľne zábavní, vedia sa na veci pozrieť z nadhľadu a pretaviť svoje fascinujúce životné príbehy do nenásilných rád a právd. Hovoria o ľudskej povahe, o charakteroch, zle i dobre. Dokonca neobchádzajú ani sex, hoci to v ich prípade znie neuveriteľne :-)

„Keď hovoríme o prežívaní šťastia, musíme vedieť, že v skutočnosti jestvujú dva rozličné druhy radosti,“ vysvetľuje dalajlama. „Prvý je vychutnávanie zmyslových pôžitkov. Napríklad sex je takýto zážitok. Ale môžeme prežívať šťastie aj na hlbšej úrovni, prostredníctvom mysle, napríklad cez lásku, súcitnosť, štedrosť. Šťastie na tejto hlbšej úrovni charakterizuje pocit naplnenia, ktorý pri tom zažívate. Kým radosť zmyslov trvá krátko, radosť na tejto hlbšej úrovni je oveľa trvácnejšia. To je pravá radosť.“

Dalajlama a Desmond Tutu.
Dalajlama a Desmond Tutu.

O šťastí

Je škoda, že mnohí uprednostňujeme to povrchné, krátkodobé a pominuteľné šťastie. Preferujeme zmyslové zážitky, takže naše uspokojenie je krátke a šťastie závisí od vonkajších okolností.
Cítime sa šťastní, keď hrá hudba.
Cítime sa šťastní, keď sa deje niečo dobré.
Cítime sa šťastní, keď si doprajeme dobré jedlo.

Ale keď sa tieto veci skončia, cítime sa zrazu unudení, nepokojní a nešťastní.
Pravdaže, je dobré tešiť sa z drobností. Vychutnávať si ich a dopriavať čo najviac. No mnohí sa obmedzujú len na tieto krátkodobé stimuly a zabúdajú na tie vnútorné, hlbšie a trvácnejšie. Tie, ktoré vychádzajú z nás a ktoré môžeme riadiť našim správaním, konaním.
„Preto vždy ľuďom vravím, musíte venovať viac pozornosti mentálnej úrovni radosti a šťastia. Nie len fyzickým pôžitkom, ale uspokojeniu na úrovni mysle. To je skutočná radostnosť,“ odkazuje dalajlama v Knihe radosti.

 

Ste majstrovské dielo

Všetci vieme, že fyzická bolesť je zlá a snažíme sa jej vyhnúť. Liečime ju, posilňujeme si imunitu. Rovnako zlá je však aj mentálna bolesť, ktorú však nijako špeciálne neposilňujeme. „Mentálna imunita,“ vysvetľuje dalajlama, „značí jednoducho naučiť sa vyhýbať deštruktívnym emóciám a rozvíjať tie pozitívne.“

Vyhýbať sa škodlivým emóciám, ktoré nie sú zdravé, niekedy sú až toxické. Zloba, závisť, nepriateľstvo, stres… Namiesto toho sa sústrediť na vďačnosť, pokoru, odpúšťanie, súcit, štedrosť, ale aj humor. „Keď vaše mentálne zdravie nie je v poriadku, spôsobia vám aj malé otrasy, malé problémy veľa bolesti a trápenia. Budete pociťovať oveľa viac strachu a obáv, viac smútku a beznádeje, aj viac hnevu a podráždenia,“ dodáva dalajlama a práve týmto pilierom a cvičeniam sa venuje v druhej časti Knihy radosti.

Po prečítaní Knihy radosti budete cítiť neuveriteľný – možno to bude znieť nadnesene a zastarane – pocit osvietenia. Dalajlama s Desmondom Tutuom v úvode vyjadrujú želanie, aby sa táto kniha stala požehnaním pre všetky vnímavé bytosti. Bodaj by sme ich slovám načúvali viacerí. A bodaj by im načúvali aj mocní tohto sveta…

Kniha radosti

Teraz najčítanejšie

Milan Buno

Som knihoholik. Priznávam:) Nevydržím deň bez toho, aby som neprečítal aspoň pár strán nejakej knihy. A občas si nájdem čas, aby som sa podelil o svoje dojmy a postrehy. Na tomto blogu niektoré z nich nájdete. Budem rád, keď sa pridáte do diskusie, dáte nejaký svoj tip na čítanie a odporučíte zaujímavú knižku. Ďakujem.