Denník N

Dali by ste za knihu takmer 1000 EUR?

Investovať sa dá nielen do nehnuteľností, obrazov, áut, či manželky, ale aj do kníh. Starých, vzácnych alebo čímsi jedinečných kníh. V tom prípade má otázka z titulku blogu jasnú odpoveď: určite áno. Aj viac ako tisíc eur. V slovenčine vyšla pred pár dňami kniha, ktorej základná cena je 990 EUR a prvých 10 číslovaných exemplárov limitovaného vydania má dokonca ešte vyššiu cenu. A predali sa ako prvé…

Nekonečný Leonardo je naozaj úžasná kniha. A pre niekoho aj úžasne drahá.
Dali by ste za ňu 990 EUR? V tejto chvíli, keď o nej takmer nič neviete, asi nie. Ale neskôr možno…

Videli ste film The Ninth Gate/deviata brána s Johnny Deppom? Pátranie po manuskripte, špecialista na overovanie pravosti kníh, bizarní bibliofili a luxusné, vzácne knižnice…takíto zberatelia naozaj existujú a dosť je ich aj na Slovensku. Veď po troch dňoch, odkedy sa na www.luxusnakniznica.sk začala táto jedinečná kniha predávať sa vypredalo takmer 200 výtlačkov z limitovaného počtu 300 kusov.
Snobizmus? Investícia? Láska ku géniovi, akým Leonardo rozhodne bol?
Nech je to čokoľvek, takýchto kníh nevychádza veľa.

Nekonečný Leonardo
Limitovaný a jedinečný Nekonečný Leonardo.

Čím je teda Nekonečný Leonardo taký výnimočný?
Je to exkluzívna, v najkvalitnejšej koži ručne viazaná kniha o mužovi, ktorý ovplyvnil celé ľudstvo. Ide o doposiaľ najkomplexnejšie zobrazenie génia Leonarda da Vinciho. Prináša podrobný opis jeho života a tvorby na základe zachovaných viac než 5 000 strán umelcových zápiskov.
Kniha poteší brilantnými reprodukciami umeleckých diel napr. Posledná večera alebo Gioconda, ale aj skíc a štúdií.
Je tu aj 16 strán reprodukcií vytlačených na kvalitnom pergamene, na aký maľoval Leonardo.

Komplet Nekonečný Leonardo obsahuje okrem exkluzívnej knihy v puzdre aj detailnú novoobjavenú maľbu Zásnubný portrét mladej dámy, mincu razenú strojom, ktorý navrhol Leonardo, rukavice na listovanie knihy a dekrét o vlastníctve, na ktorý napíše meno majiteľa profesionálny kaligraf.

Možno už toto je pre mnohých dostatočným dôvodom, aby dali za takýto komplet takmer tisíc eur…

Po prvý raz je v tejto knihe predstavený celkový prierez géniovou tvorbou: maliarske diela, skice a štúdie zo zbierok európskych krajín (Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Veľká Británia, Švajčiarsko, Rakúsko), aj z USA, Kanady a Japonska. Predstavuje aj diela zo zbierky anglickej kráľovnej Alžbety II.

Nekonečný Leonardo

Autorom knihy Nekonečný Leonardo je riaditeľ talianskeho Musea Ideale Alessandro Vezzosi a Agnese Sabatová. Obaja sú svetovo uznávaní vedci, leonardisti. Vezzosi sa Leonardovi a ďalším umelcom venuje už 40 rokov a takáto kniha na svetovom trhu ešte nie je.
„V knihe nájdete nové informácie o jeho záhadnej matke a jeho 21 nevlastných súrodencoch. Dozviete sa, aké jedlá mal rád, akému športu sa venoval a tiež sú tu informácie o jeho sexualite, náboženskom cítení, či duševnom rozpoložení,“ povedal na krste tejto knihy sám autor a jeho spoluautorka vysvetlila názov Nekonečný Leonardo: „Leonardo je totiž  nekonečná studnica prekvapení a zaujímavostí. Je to osobnosť, ktorá nás stále, aj po stáročiach, nejako obohacuje a stále nám prináša čosi nové, netušené.“

Posledná večera
Posledná večera

A teraz späť k otázke z úvodu – dali by ste za takéto dielo 990 EUR? Samozrejme, keby ste si to mohli dovoliť – lebo kto nemá, nemyslí ani na kúpu BMW, jachty, či originálu od Caravaggia. Ale takýchto kníh nie je naozaj veľa, ich zhotovenie je mimoriadne zložité a nákladné, aj preto vychádzajú v limitovanom počte.
Mal som možnosť zalistovať s v Nekonečnom Leonardovi a je to naozaj unikát. Osoba Leonarda da Vinciho ma fascinuje už roky, čítal som napríklad rovnomennú knihu od S.Rebscher s tajnými listami a šifrovanými denníkmi; Merežkovského Leonarda, aj Leonarda z Taschenu. Žiadna kniha ma však neočarila tak ako Nekonečný Leonardo. Obsahom, informáciami, grafikou, či kvalitou spracovania…

Teraz najčítanejšie

Milan Buno

Som knihoholik. Priznávam:) Nevydržím deň bez toho, aby som neprečítal aspoň pár strán nejakej knihy. A občas si nájdem čas, aby som sa podelil o svoje dojmy a postrehy. Na tomto blogu niektoré z nich nájdete. Budem rád, keď sa pridáte do diskusie, dáte nejaký svoj tip na čítanie a odporučíte zaujímavú knižku. Ďakujem.