Denník N

Ďalší dôkaz o ruských vojakoch na Ukrajine

Fotky „soldatov“ na sociálnych sieťach narúšajú kremeľské fabulácie o ukrajinskej občianskej vojne. Znova.

Investigatívna reportáž Simona Ostrovskeho z Vice News podáva ďalší dôkaz o prítomnosti ruských vojakov na východe Ukrajiny. Tento americký novinár ruského pôvodu mapuje situáciu na východe Ukrajiny už od začiatku vojnového konfliktu. Najnovšie podrobil skúške metodiku think tanku Atlantic Council, ktorý v štúdii Hiding in Plain Sight: Putin’s War in Ukraine (2015) dokazuje vojenské zapojenie Ruska do konfliktu aj na základe fotografií zverejňovaných samotnými ruskými vojakmi.

Ostrovsky vyhľadal na ruskej sociálnej sieti VKontakte jedného z nich. 36-ročný Bato Dambajev, rodák z mesta Ulan-Ude v Buriatsku (južná Sibír), slúži v 37. motorizovanej pechotnej brigáde. Podobne ako mnoho ďalších jeho kolegov, Dambajev sa dal vyfotiť na mnohých miestach, ktoré navštívil aj so svojou jednotkou. Z 21. januára pochádza jeho fotografia pri pomníku Azovskej flotily v ruskom meste Taganrog, cca 60 km od rusko-ukrajinských hraníc.

Odlišnú atmosféru zachytáva fotografia z 23. februára. Na nej sa Debajev nachádza v krajine pripomínajúcej vojnovú zónu. V plnej výzbroji, s útočnou puškou v ruke, ale narozdiel od záberu pri pomníku, bez akýchkoľvek insígnií – len s bielou páskou na nohe a rukáve, ako to zvyknú nosiť ruskí vojaci príchodzí na Ukrajinu. Autori štúdie Atlantic Council túto lokalitu identifikovali ako Vuhlehirsk, osemtisícové mestečko v Doneckej oblasti na Ukrajine.

Debajev vo Vuhlehirsku
Bato Debajev v meste Vuhlehirsk v Doneckej oblasti, 23. februára 2015 (zdroj: Hiding in Plain Sight: Putin’s War in Ukraine, p. 17.)

Ostrovskému sa podarilo jednotlivé lokality vystopovať a potvrdiť autenticitu fotografií ako i uvedené zistenia Atlantic Council. Keď telefonicky konfrontoval samotného Debajeva, mladý vojak reagoval veľmi rezervovane a napokon vyhlásil, že na fotografiách nie je on. (Hoci aspoň jednu z nich mal istý čas aj ako svoju „profilovku“.)

Debajevov záber z vojnovej oblasti bol pritom zverejnený deň po tom, čo separatisti rozvili útok na ukrajinskou armádou držané pozície v Debaľcevskom sektore (tutu). Vo vzdialenosti okolo 200 km od prebiehajúcich bojov v Donbase sa na ruskom území nachádzali početné vojenské posádky – podľa ruských úradov len na dlhotrvajúcom „cvičení“. Od marca 2013 Rusko spustilo viacero vojenských cvičení neďaleko Ukrajiny, pričom mnohé z nich presahujú silu 100 000 vojakov. Ako dodáva Simon Ostrovsky: „Keď ide do tuhého a jednotky (milície, ktorých členovia nie sú ruskí vojaci – pozn. aut.) nedokážu viesť úspešný boj, možno badať vzorovo uplatňovaný postup, kedy sú im na pomoc vyslané ruské jednotky spoza hranice.“ O tom, že podpora ruskej armády bola rozhodujúcou pre víťazstvo separatistov v Debaľceve, priniesla správu aj BBC v rozhovore s príslušníkom jednotiek Doneckej ľudovej republiky.

Schéma priebehu bitky o Debľacevo s vyznačením územia kontrolovaného Doneckou ľudovou republikou (DĽR) alebo Luhanskou ľudovou republikou (LĽR). (zdroj: Commons)
Schéma priebehu bitky o Debľacevo s vyznačením územia kontrolovaného Doneckou ľudovou republikou (DĽR) alebo Luhanskou ľudovou republikou (LĽR). (zdroj: Commons)

Reportáž Vice News je tak ďalším, veľmi spoľahlivým, kúskom do mozaiky dôkazov o nasadení ruských ozbrojených síl na východe Ukrajiny. Alebo inak povedané – posledným klincom do rakvy „teórie“ o občianskej vojne, do ktorej Rusko rozhodne vojensky nezasahuje. Bude zaujímavé sledovať, ako sa so stále pribúdajúcimi dôkazmi vyrovná Kremeľ a kruhy Putinových podporovateľov. V komentároch pod samotnou reportážou vidno zatiaľ jediný osvedčený spôsob – odvádzanie pozornosti.

Teraz najčítanejšie

Dávid Štefan

Študujem históriu na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach. Zaujímam sa najmä o povojnové dejiny Československa a dejiny studenej vojny.