Denník N

Ďalšie čachre s DPH s pachovou stopou Smeru.

Možno si spomínate na nevôľu, ktorú vyvolala u  Košičanov kontroverzná stavba polyfunkčného domu s názvom Polvfunkčný športovo-relaxačný dom, Rumanova ul, Košice. Akciová spoločnosť City Park Club, ktorá stavbu realizovala,  takýmto jednoduchým podfukom obišla stavebnú uzáveru, keďže podľa územného plánu nemožno v tejto vychytenej košickej lokalite stavať súkromné byty, ale iba zariadenia pre širokú verejnosť.

Takže športovo-relaxačný dom. Tento názov automaticky vyvoláva u čitateľa dojem, že môžete do objektu vojsť, zaplatiť si vstupné a v zmysle kolaudačného rozhodnutia si môžete : zahrať biliard, zájsť do fitnessu, či zaplávať si v bazéne. Potiaľto by to bolo v poriadku, keby….

Keby na budove bolo akékoľvek oznámenie o tom, že otváracie hodiny sú vtedy a vtedy, cena za fitness je toľko a toľko a cena za bazén zase toľkoto. A pochopiteľne elektronická poladnica na evidenciu tržieb. Nič takéto samozrejme na dome nenájdete a nikdy sa násjť ani nedalo. Od začiatku totiž išlo majiteľom o jediné : O výstavbu 7 apatmánov, ktoré sa v objekte nachádzajú a ktoré slúžia len a výhradne ako byty. V jednom z nich donedávna býval aj expredseda parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška. Ten, ktorý sa okrem iného preslávil výrokom „Vyhraj voľby a môžeš všetko“.

Teraz však prejdime pomaličky nazad do daňovej roviny. Pri výstavbe si staviteľ komplexu uplatnil vyplatenie nadmerného odpočtu DPH. DPH je kategória, v ktorej sa chabo orientuje drvivá väčšina občanov našej krajiny, ale zase špičkovo sa v nej vie pohybovať napríklad „náš človek“ Baštrnák.

Podľa § 49, ods. 5, v spojitosti s § 49a zákona o DPH,  ak platiteľ dane nadobudne nehnuteľnosť, ktorú bude používať na podnikanie a zároveň aj na iné účely ako na podnikanie, a ktorú zaradí do svojho majetku, je povinný uplatniť odpočet dane iba v rozsahu zodpovedajúcom podnikateľskému účelu.

Podľa kolaudačného rozhodnutia sa súčasťou stavby stali napríklad : biliard a klubové priestory, fitness a vitálny svet, bazénová hala so zázemím. Otázkou teda je, koľko bežných Košičanov si biliard v dome zahralo, koľko si zaplávalo v bazéne a koľko si bolo zacvičiť vo fitness. Môj súkromný odhad sa pohybuje na čísle 0.

Takže ak staviteľ honosného sídla City Park Club a. s. nevie predložiť správcovi dane dôkazy o tom, že nehnhuteľnosť je skutočne okrem bývania využívaná aj na účel, ktorý uvádzala pri získavaní stavebného povolenia a ktorý deklaroval v kolaudačnom rozhodnutí aj stavebný úrad Košice, musia nasledovať minimálne dve, ale možno aj viac vecí.

Správca dane musí vykonať daňovú kontrolu. Ak už takúto v minulosti vykonal a nezistil žiadne pochybenia, moja domnienka hraničiacou s istotou je, že ju vykonal formálne, povrchne a šlendriánsky. V duchu výroku : Vyhraj voľby a môžeš všetko.

Takže verím, že už  zajtra zaklopú opakovane Imréczeho kontrolóri na dvere City Parku a polícia tak urobí hneď po správe kontrolórov o výsledku daňovej kontroly.

Ale ešte je tu jedna možnosť, ktorá sa vzhľadom na slovenské tradície javí ako najreálnejšia.

Už dávno predtým, ako sa skutok stal, sa vôbec nestal.

Foto : ABS.sk

 

Teraz najčítanejšie