Denník N

Ďalšie fiasko Sociálnej poisťovne. Oznámenia o platení odvodov aj pre tých, ktorí ich platiť nemusia

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Pred pár týždňami sa posúval termín splatnosti odvodov kvôli prepracovanému pracovníkovi finančnej správy. V druhom kole posielania zásielok o povinnosti platiť odvody sme svedkami ďalšieho zlyhania.

Čoskoro sa bude v Národnej rade schvaľovať ako každý rok zákon roka – štátny rozpočet. Tento štát sa správa celé roky v rámci rozpočtu štýlom z cudzieho krv netečie a výdavky sa každý rok zvyšujú o nejaké percento namiesto toho, aby konečne ministerstvo vnútra zverejnilo audit rozpočtových a príspevkových organizácií a každé ministerstvo si svoje výdavky v plnom rozsahu vedelo obhájiť .

Na to, že štátne inštitúcie zásobujú poštovými zásielkami občanov a podnikateľov, a často poštovné viacnásobne prevyšuje informáciu o preúčtovaní pár centov v zásielke ukrytú, si už tiež pomaly zvykáme. Avšak uplynulé dni som sa prostredníctvom svojich klientov musela zamyslieť aj nad tým, prečo moja obľúbená inštitúcia s názvom Sociálna poisťovňa poistencov opätovne zavádza.

Konečne sa Sociálnej poisťovni prvýkrát podarilo vyexpedovať všetky zásielky o povinnosti platiť odvody pre fyzické osoby, ktorým táto povinnosť vznikla. Alebo aj nevznikla.

Počas ostatného týždňa mi totiž celí zdesení volali moji klienti a posielali oznámenia o tom, aké odvody do Sociálne poisťovne majú platiť. Na tom by nebolo nič divné, ak by to neboli živnostníci, ktorí majú prerušenú živnosť alebo mamičky, ktoré poberajú materské, čo znamená, že odvody platiť nemusia.

Ako účtovníčka, ktorá im poradila, že platiť nemusia, a zrazu im poisťovňa píše presný opak, som si vypočula toho veľa. Človek, ktorý však s touto úžasnou inštitúciou spolupracuje denne, je už voči takýmto obvineniam od klientom imúnny a riešenie hľadá v aktualitách na stránke Sociálnej poisťovne. Nebolo tomu inak ani tento krát. A tak som milým klientom skopírovala odkaz vysvetľujúci tento počin priamo od odosielateľa:

„Sociálna poisťovňa už ukončila odosielanie oznámení o odvodovej povinnosti SZČO/živnostníkov, ktorú si musia plniť od 1. júla 2015 (splatnosť júlových odvodov je posunutá na 2. september 2015). Medzi adresátmi týchto zásielok sú aj také SZČO a živnostníci, ktorí majú prerušené povinné poistenie (napr. z dôvodu pozastavenia prevádzkovania živnosti) alebo vylúčenie povinnosti platiť poistné (napr. z dôvodu uznania za dočasne práceneschopného). Pripomíname, že aj naďalej platí, že SZČO nemá povinnosť platiť poistné za obdobie, kedy má prerušené poistenie alebo vylúčenú povinnosť platiť poistné. Zaslaná informácia o odvodovej povinnosti platí preto pre tieto SZČO až po skončení obdobia prerušenia alebo vylúčenia povinnosti platiť poistné.“

Týmto by som sa chcela poďakovať Sociálnej poisťovni za to, že:

  • robí zo mňa nekompetentného účtovníka, ktorý nevie povedať klientom, kedy majú platiť odvody;
  • vyhadzuje peniaze nás všetkých na nepotrebné zásielky;
  • míňa môj čas na vysvetľovanie ich nekompetentnosti voči poistencom;
  • ani oficiálne zdôvodnenie, že zásielky majú význam po skončení prerušenia alebo poberania dávok, nie je v mnohých prípadoch pravdivé.

Ak sme boli pred pár týždňami svedkami toho, ako prepracovaný pracovník finančnej správy zle vygeneroval údaje pre poisťovne, a následne sa posúval termín splatnosti odvodov, tak v druhom kole sme svedkami ďalšieho fiaska. Sociálna poisťovňa totiž zasypala zásielkami živnostníkov, ktorí odvody platiť nemusia, a ospravedlnenie vo forme informácie na ich stránke, že ide o preventívnu informáciu je ešte horšie ako keby povedali, že vrátnik na živnostenskom úrade mal dovolenku a nedodal informácie o prerušených živnostiach.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.