Denník N

Daň

Povedal si, že vydrží…

Rišo rozlepí oči, pretrie si ich, po krátkej snahe ich znovu zatvorí. Ešte aspoň chvíľu, všade je tma, prečo by mal práve on vyliezť z teplej postele, je mu v nej tak dobre. Ach jaj, z ľavej strany sa ozve pípavý tón, budík sa domáha jeho pozornosti, najradšej by ho vyhodil cez zatvorené okno, taký hnusný zvuk. Namiesto toho sa konečne pretočí na správnu stranu a umlčí nepriateľa. Perinu si potiahne až pod bradu, pohľadom sleduje svetlá odrážajúce sa na stene.

Odrazu rýchlo vyskočí, nazuje si papuče a trieli do kúpeľne. Podľa pohľadu na hodiny zotrval v posteli dlhšie ako zvyčajne, dnes sa mu strašne nechce, možno za to môže jeho ponocovanie. V televízii toho veľa nepozerá, ale včera dosť neskoro dávali vojnový film, presne jeho žáner. Doprial si, len keby ho každú chvíľku neprerušovali reklamy, do toho ešte upútavky na programy a tu ho máš, hneď je po polnoci. Niekoľkokrát počas pozerania zvažoval, že si ide ľahnúť, lenže uprostred filmu sa nechcel vzdať, povedal si, že vydrží. Podarilo sa, aj film sa mu páčil, ale dnes je ako spomalený film.

Sadne si na posteľ, na nohy natiahne ponožky, nohavice, košeľa s pulóvrom, schytí tašku a vybehne do predsiene. Posadí sa na nízku stoličku, ako na potvoru ani šnúrky v topánkach ho dnes neposlúchajú. Cez plecia si prehodí bundu, z police vezme šál, vyloví kľúče od bytu a zamkne za sebou. Stlačí tlačidlo, výťah sa pohne, ešte aj ten má čas, kontrolka ukazuje trináste poschodie. Len čo sa otvoria dvere, vrúti sa dnu, cestou sa obzerá vo veľkom zrkadle na zadnej stene. Na nohaviciach v spodnej časti zbadá čosi biele, zohne sa, v pohode bola to len poriadne dlhá niť.  Ešte raz sa zohne, niečo sa mu nepozdáva, nadvihne jednu nohavicu, potom druhú. Prvý pohľad neklamal, dnes má dvojfarebné ponožky, jedna modrá, druhá sivá.

Vrátiť domov sa nemôže, aj tak nestíha, asi ten film nemal naozaj nemal pozerať.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.