Denník N

Dankovo letné divadlo

Nerobme si ilúziu, že Andrej Danko si vstúpil do svedomia a zrazu by chcel lepšie riešenia pre krajinu, vyššiu životnú úroveň pre občanov a menej korupcie. Dôvody sú oveľa primitívnejšie. Ten prvý je, že mu tečie do topánok, pred očami má obraz Jána Slotu a pád SNS, ktorý začal v roku 2006 (kedy išiel Slota do vlády s Ficom) a skončil až v roku 2012, keď sa SNS nedostala do parlamentu.

Druhým dôvodom Dankovho pochabého a absolútne nevyspytateľného konania sú politické náklady kradnutia. V podstate je to úplne jednoduché, logické a zároveň nekonečne cynické: Politické náklady znáša ten, kto kradne. V prípade Kaliňáka (kauza Bašternák, premiérov byt, vyšetrovanie ministra pre podvody) tieto náklady znášal SMER a Danko sa s radosťou ticho prizeral. Avšak SMER neniesol len náklady, mal aj „výnosy“.

V prípade Plavčana je to iné. Politické náklady nesie Danko, ale výnosy, konkrétne milióny z eurofondov, si rozchytal kde kto. Danko si myslel, že je strašne chytrý, ak za ministrov dosadí nesvojprávne figúrky, ktoré nie sú ani len členmi SNS a kšefty v pozadí budú robiť jeho ľudia. Lenže kšefty nerobia len Dankovi ľudia.

Navyše, vyzerá to tak, že okrádať vysokoškolských profesorov a vedcov je predsa len ťažšie ako daňovníkov na DPH a pokračovanie kauzy neveští nič dobré. Výhražný list Európskej únie a pozastavenie platieb je vážny prúser a všetko to padá na Dankovu hlavu. Možno cez víkend dostal ďalšie „jóbovky“, pochytil paniku a rozhodol sa všetkých zaskočiť. Bugár o tom čítal z médií, na úrade vlády vypukla panika a Fico je z neho už dlhšie na prášky.

Spomedzi troch možností – (1) výpoveď koaličnej zmluvy, (2) stiahnutie ministrov, (3) návrh na vyslovenie nedôvery vláde – si Danko vybral tú najbojazlivejšiu, lebo na čokoľvek iné mu chýba odvaha. Nie je to ani omylom počin génia, ale akt zúfalstva. Danko chce len vyjednávať, no s prázdnymi rukami.

A tak sú v podstate len dve možnosti – (1) Celé to je divadlo, Danko dokopy nič nevyjedná, resp. vyjedná len nejaké symboly (dovolia mu udeľovať vyznamenania, posilnia parlamentnú stráž, povýšia ho na generála, pozvú na oslavy a dovolia mu rozprávať), bude na smiech a médiá a verejnosť sa vrátia k bohapustým rozkrádačkám na ministerstve školstva alebo (2) Danko si naozaj dupne a príde k predčasným voľbám a ukončí toto nekonečné trápenie zlepenca, ktorý nikdy nemal vzniknúť.

SaS túto druhú možnosť víta a je na ňu pripravená. Ak by k predčasným voľbám došlo, podporíme ich a rozhodne sme pripravení prevziať za Slovensko zodpovednosť. Na záver pri všetkej skromnosti len jedno porovnanie: ak by bol ministrom školstva náš tímlíder pre školstvo Braňo Gröhling dám krk na to, že namiesto výhražných listov z EÚ by sa písalo o riešeniach problémov v školstve.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.