Denník N

Dánsko sa stavia za učiteľov a zvýrazňuje ich prístup!

Po Berlíne a Londýne aj študenti z mnohých univerzít na území Dánska vyjadrujú podporu vám, učitelia!

Milí profesori, študenti a Slováci.

Aj zahraniční študenti v Dánsku, krajine, v ktorej údajne žijú najšťastnejší ľudia na Zemi, podporujú rozhodnutie slovenských učiteľov urobiť niečo pre zlepšenie školstva na Slovensku. Bez nich by sme totiž neboli tam, kde sme.

Ako študenti v cudzej krajine sme mali možnosť získať iný pohľad na stále narastajúci problém vzdelávacieho systému, ktorý nie je v Slovenskej spoločnosti nový. Nedostatok peňazí v školstve tu bol už keď sme študovali na základnej škole a doposiaľ sa nepodarilo situáciu výrazne zlepšiť. Odjakživa bol v tejto krajine zvádzaný boj učiteľ verzus nedostačujúce alebo neexistujúce školské pomôcky, učebnice pamätajúce si ešte našich rodičov a osnovy ktoré sa ťažko prispôsobujú. Ak štát nie je schopný ponúknuť kvalitné vzdelanie, potom by sa nemal nikto, a hlavne vplyvní ľudia vo vláde, čudovať, že mnohí z nás sa rozhodujú pre krajiny, ktoré sú síce vzdialené od nášho domova, ale ponúkajú modernejšie a pokrokovejšie metódy výučby. Ak máme v budúcnosti ako vzdelaní ľudia so skúsenosťami urobiť niečo pre našu krajinu, potom je na mieste žiadať, aby aj táto krajina robila niečo pre žiakov a učiteľov. Nie je možné získať a ani dať stopercentné vzdelanie bez vhodných materiálov. Na školách v Dánsku vidíme, že moderné vzdelanie nie je len utopistická myšlienka a to čo učitelia žiadajú nie je nereálne.

Napriek tomu, že sme mnohí vzdialení viac než tisíc kilometrov od našej domoviny, nezabudli sme na to, aké bolo chodenie do školy na Slovensku. Desať mesiacov sme sa päť dní do týždňa stretávali s ľuďmi, ktorí mali na nás rovnaký vplyv, ako naši rodičia. Viedli nás, strácali s nami nervy aj prirodzenú farbu vlasov, vytrpeli si od nás aj to, čo by sme si doma nedovolili, opravovali písomky a niektorí nám bez mihnutia oka venovali čas navyše, keď sme ho potrebovali. Učiteľ je vznešené, v dnešnej dobe však zhadzované povolanie. Prečo by sa tí, ktorí vkladali do nás toľko energie, mali hanbiť za to, že učia? Rešpekt, ktorý by mali automaticky získať s ich povolaním už dávno nie je realitou. Dnes sú to už „iba“ učitelia. Ľudia však zabúdajú na to, že od nich závisia generácie mladých ľudí, ktorí možno vďaka nim zistia, kam sa chcú v živote pohnúť. Preto si myslíme, že je potrebné dať učiteľom primerané ohodnotenie a vytvoriť im vhodné podmienky na vykonávanie ich povolania. Je dôležité, aby vláda namiesto vrážania financií do zlých učebníc a nezmyselných učebných pomôcok, počúvala hlas učiteľov, pretože oni vedia najlepšie čo potrebuje zmenu, keďže sú súčasťou toho, čo treba prekopať od základov.

S odstupom času vidíme, čo nám učitelia dali. Vďaka nim máme vedomosti a ambície, s ktorými vieme ďalej pracovať. A tak, spoza hraníc, aspoň takýmto spôsobom vyjadrujeme podporu našim učiteľom a veríme, že ich vôľa zmeniť niečo, čo očividne nefunguje tak, ako by malo, nebude len planým výkrikom do tmy.

Autorom listu je Nikola Nikolajová.

študenti z Dánska, ktorí podporujú učiteľov

 

 

Fejsbúková stránka, kde bežia naše projekty na podporu učiteľov

 

 

 

Teraz najčítanejšie