Denník N

Demokracia končí pri územnom pláne

Kto si myslí, že sme od roku 1989 výrazne pokročili, nech sa trochu pozrie na prijímanie územného plánu, najmä u nás v Bratislave. Kto komunizmus nezažil môže si ho takto pripomenúť. Jeden príklad sa teraz deje vo Vrakuni –mestskej časti Bratislavy.

Vo Vrakuni budú poslanci v utorok schvaľovať zmenu územného plánu. Pri príprave tohto uznesenia môžete vidieť to najhoršie, čo sa v komunálnej politike môže vyskytnúť. Podrobnejšie informácie si pozrite na: www.vrakuna.net.

Ale ide o veľa – hodnota stavebných pozemkov, ktoré vzniknú z ornej pôdy zmenou UP je niekoľko desiatok miliónov eur.

Poslanec za SDKU predložil návrh zmeny územného plánu, ktorý navrhoval zastavať 220 hektárov ornej pôdy bytovými domami do 4 poschodí – okrem iného. Bola tu navrhnutá aj občianska vybavenosť a pod., ale kto by staval vybavenosť, keď byty sú neporovnateľne lukratívnejšie. A v návrhu nebolo presnejšie uvedené, koľko ktorej funkcie má v území byť.

Sídlisko Dolné Hony má v mestskej časti Vrakuňa asi 90 hektárov. Takže zastavať by sa mala podstatne väčšia plocha. Dopady návrhu neboli vôbec vyhodnotené nejakou štúdiou. Návrh prešiel len cez jednu komisiu. Vrakunčania neboli o príprave takejto veľmi vážnej zmeny informovaní. Po kritike na zastupiteľstve od opozičného poslanca, predkladateľ návrh stiahol.

Návrh ide znova na zajtrajšie zastupiteľstvo. Pôvodný návrh umožňoval výstavbu bytov asi pre 20.000 nových obyvateľov Vrakune – to je rovnaký počet, aký má mestská časť teraz. Návrh je teraz okresaný – umožňoval prílev asi 7.000 obyvateľov. Ďalšie zmenšenie nových obyvateľov priniesli pripomienky z komisií – na niektorých plochách sa regulačným kódom znížila výstavba len na rodinné domy.

Návrh zmeny UP tvrdí, že ešte bude vypracovaná štúdia dopadov, ale uznesenie s ničím takým nepočíta – rovno ukladá, aby návrh zapracovali mestskí poslanci do UP Bratislavy. Návrh sa ďalej odvoláva na vypracovanie územného plánu zóny – nie je však určené, že takýto plán zóny sa má pre niektorú plochu vypracovať.

No a ako pikoška neobmedzenej fantázie predkladateľa: zapracovať všetky pripomienky komisií pri Miestnom zastupiteľstve mestskej časti Bratislava-Vrakuňa do územného plánu zóny. Uznesenie sa odvoláva na pripomienky, ktoré nie sú súčasťou uznesenia, ktoré nie sú uvedené ani ako príloha a dokonca starosta ich ani nepriložil k materiálom na zastupiteľstvo. Takže nikto nevie, o aké pripomienky ide – môžu podstatne zmeniť obsah uznesenia. Je otázne, či takýto text uznesenia je v súlade so zákonmi resp. ústavou.

Vo Vrakuni má pravica 12 poslancov z 15-ich. Zajtrajšie hlasovanie o územnom pláne bude nielen o cti a charaktere ale aj o demokratických postupoch. Uvidíme, či hlasovanie ukáže, že pravica je naozaj alternatívou k populistickej a prosponzorskej politike.

V Prahe proobčianski zastupitelia presadili, že pri každej zmene územného plánu treba preukázať jej verejnoprospešný charakter. U nás vo Vrakuni to znie ako sci-fi: rád by som videl, ako predkladateľ odôvodní prínos ďalšej bytovej výstavby pre mestskú časť.

Ďalšie byty a obyvateľov si môže dovoliť obec, ktoré je konsolidovaná, to jest vie uspokojiť potreby svojich obyvateľov a má kapacitu poskytnúť domov aj pre ďalších ľudí. Pretože budú potrebné nové cesty, školy, škôlky, ihriská, športoviská, kostoly, verejná doprava atď.

Ale mestská časť má problém uspokojiť základné potreby svojich súčasných obyvateľov. Vo Vrakuni sú tie najhoršie ranné a poobedňajšie zápchy v Bratislave. Mladí ľudia nemajú kde športovať – plocha pre športovísk pre mládež je takmer nulová. Je veľký problém s parkovaním.

Niekto by mohol tvrdiť, že noví solventní obyvatelia prinesú dane. Skúsenosť však je opačná – miestny úrad si musel zobrať miliónový úver na výstavbu a opravu ciest v podobnej časti Vrakune. Peniaze šli na úkor iných potrieb napr. investícií do mládeže.

Teraz najčítanejšie

Marián Šumšala

Som manžel a otec syna a dcéry. Nie je mi jedno, či sa majú deti kde hrať. Preto sa nepoliticky angažujem v komunálnej politike. Tiež ma trápi, v akom stave im zanecháme okolitý svet. Preto sa angažujem v ochrane životného prostredia. V obidvoch týchto oblastiach dosť vážne prehrávam.