Denník N

Detské knihy 2017 pod stromček

Počas roka prečítam množstvo detských kníh, väčšina pochádza od slovenských autorov. Do môjho osobného vianočného výberu som dala tie, ktoré ma v 2017-stom zaujali najviac a pridala som aj zopár starších titulov, na ktoré som narazila a už ich nepustila z rúk. Výber som usporiadala podľa veku čitateľov, viac o každej z kníh si môžete prečítať v samostatných článkoch na mojom blogu.

Čitatelia od 2 – 5 rokov

Tomáš Janovic – Zažmúr očká

Útla knižočka je určená deťom v predškolskom veku, ak obsedia pri leporelách, pokojne aj od dvoch rokov. Básne sú vo väčšine prípadov len štvorveršové a stránky sú z pevnejšieho papiera, mali by odolať drsnejšiemu listovaniu. Každú sprevádzajú nádherné detské ilustrácie Márie Nerádovej. Sú o veciach deťom blízkym: Neporiadok, Halušky, Bába, Jabĺčko, Farbičky, ale nájdu sa aj originálne témy: Lata, Hlúpy Lodivod alebo Gramofónové platne. Bonus pre rodičov, ktorí dúfajú, že vďaka nim deti skutočne zažmúria očká, je posledná Drkotavá báseň, ktorá v ratolestiach s istotou vyvolá výbuch smiechu. A môžete začať čítať odznova.

Liane Schneider – Kamarátka Terka

Moja kamarátka Terka je zrozumiteľne písaná séria pre deti od troch rokov, ktoré sa stretávajú s tými istými problémami a skúsenosťami ako táto bloňďavá hrdinka, ktorej nezameniteľnú podobu navrhla ilustrátorka Eva Wenzel – Bürger. Terka chodí do škôlky, rodičia ju brávajú na výlety, chystá sa na sviatky, absolvuje návštevy u lekárov, učí sa robiť domáce práce, športuje, jednoducho robí všetko možné tak, ako iné deti v jej veku. Samozrejme, knižná Terka má omnoho viac možností, ako reálne dieťa, takže toho stihne vyskúšať a zažiť násobne viac. Ak si ju malý čitateľ obľúbi, rodič má z čoho vyberať a podľa aktivít, ktorým sa doma s dieťaťom venuje, sa vie výberom knihy presne napasovať do toho, čo by jeho ratolesť bavilo čítať.

Katarína Macurová – Lily a Momo

Po úspešnej sérii s mackom prišla Katka Macurová s úplne novými postavičkami v knihe Lily a Momo. Práve neznámy modrý tvor chytil moje deti tak veľmi, že túto autorkinu knihu vyhlásili za ich najobľúbenejšiu. Nie je pritom najvtipnejšia, ale z pohľadu detí ide o najláskavejšiu a najprítulnejšiu dvojicu hrdinov. Špeciálne ma upozornili na fakt, že Momo vyplazuje jazýček a to je skrátka „neodolateľne zlaté“! Spoločnými silami sme identifikovali, že Momo je čosi medzi rybou a gekonom. Lily je dievčatko ako každé iné. Presne vie, ako sa chce hrať a aké má mať daná hra pravidlá. Momo jej to kazí, ale Lily nereaguje hnevom. Premýšľa, ako ho do hry zapojiť. Z čítania sa veľmi nenápadne stáva ukážka, ako sa môžeme k ľuďom okolo seba správať bez zlých emócií. Alebo sa o to aspoň pokúsiť.


Uspávanky / Prebúdzanky

Uspávanky / Prebúdzanky je dvojknižka, stačí ju otočiť v rukách, podľa toho, aká fáza dňa práve nastala. Tematické básne od našich najlepších detských autorov ako D. Hevier, T. Janovic, K. Bendová, M. Rúfus, M. Haľamová a ďalších sú zostavené tak, aby ste s malým človekom prežili vstávanie aj zaspávanie tvorivo, veselo alebo naopak, pokojne, podľa toho, čo vás práve čaká. Niekedy bývajú obe aktivity pre rodičov skúškou nervov. Milé veršíky môžu zabaviť drobca pri obliekaní či vyzliekaní, kúpaní alebo česaní, otvárani či zatváraní očí. Ilustrácie Maje Dusíkovej sú nesmierne nežné, krásne farebné a pripomínajú mäkkú podušku alebo deku, do ktorej sa chce človek zamotať a snívať.

Daniel Varró, Írisz Agócs – Nie, nie, nie, veruveru nie

Vtipná obrázková knižočka s básňami, ktoré pobavia deti aj rodičov. Známe situácie či témy sú prekrútené do veselých momentiek s koncom, ktorý všetko dáva na pravú mieru. Kým sa k nemu ale čitatelia dopracujú, autori im ponúknu zmes zábavných a nezmyselných riešení, všetky majú formu otázky a priamo nabádajú k interaktívnemu prístupu. Rovnaký koniec každej básne budú deti poznať naspamäť už po pár prečítaniach, pripravte sa na bujaré výkriky „Nie, nie, veruveru nie!“ Bonusom pre ockov – čítačov rozprávok je, že na konci sú to práve oni, koho kniha uvádza ako uspávača detí.

 

 

Čitatelia od 4 – 7 rokov

Alexandra a Daniel Mizielińskí – Pod vodou / Pod zemou

Manželia Mizielińskí, Aleksandra a Daniel, ohúrili minulý rok svojou obdivuhodnou knihou Mapy.  V novej spoločnej práci sa zamerali na život pod povrchom – z jednej strany deti nahliadnu, ako to vyzerá Pod vodou a keď knihu otočia, ocitnú sa Pod zemou. Nemôžu sa pomýliť, pretože obálka je jednoznačne farebne odlíšená. Tak, ako pri Mapách, aj táto kniha je v porovnaní s bežnou veľkosťou obrovská (približne A3) a pri otvorení zaberie aj pol gauča. Vďaka štedrému priestoru však ich ilustrácie naberajú celkom novú perspektívu. Keď klesáte na dno mora, máte naozaj pocit, že sa vám vzďaľuje slnečný svit a keď prerážate zem, pokojne sa môžete pristihnúť, že vás zo stiesneného tunela chytá úzkosť. Textu nie je veľa, odseky sú však písané vecne a trefne, pričom sa prihliada aj na vek čitateľov, takže nechýbajú informácie pikoškového charakteru.

Andrea Gregušová – Svetozár

Kniha o miestnom poslancovi, zamilovanom a zasnívanom Svetozárovi od Andrey Gregušovej na prvý pohľad zaujme výberom farieb. Ilustrátorka Alica Raticová zvolila chladné odtiene pastelovej modrosivej, zelenej a bledoružovej, čo je v prípade detskej knihy veľmi nezvyčajná kombinácia. K príbehu o človeku, ktorý sa nikam neponáhľa, večne je trochu zadumaný a nevie sa rozčúliť a o holuboch, ktorých dalo zastupiteľstvo vykázať z mesta, sa ale mimoriadne hodia. Svetozár má za úlohu napraviť chybu, ktorú poslanci urobili svojim krutým rozhodnutím a keďže je to človek láskavý a dobrosrdečný, iné ako nadviazanie krásneho priateľstva s holubím starostom a dobrý koniec ani nečakajte.

Ján Uličiansky – Máme Emu

Reedícia príbehu Jána Uličianskeho z roku 1993 o famóznej „tieňovej“ učiteľke v škôlke Máme Emu ma veľmi potešila. Knižným ilustrátorom je Peter Čisárik a niektorí menší čitatelia si úplne vystačia len s jeho obrázkami. Príbeh, ktorý bol pôvodne reakciou na sivosť komunistických škôlok, je dnes v kontexte súčasného školského systému znova aktuálny (a ak budú s deťmi naďalej pracovať demotivovaní ľudia, bude aktuálny vždy). Učky Suchá a Siváková Eme nesiahajú ani po členky, veď bodaj by. Deti si ju privolali samy. Ema sa vie zmeniť na čo len chcete, je láskavá, vychováva, ale s úsmevom a najmä – deti má rada. Pri ich otázkach nevykazuje žiadne známky vyhorenia, falošnej náklonnosti či škrípania zubov. Skrátka, jednu Emu do každej škôlky, prosím!

Hana Lasicová – Pupo a Fazuľka

Zrejme každý má suseda alebo tetu, ktorí od vašich malých ratolestí vyžadujú odpovede na otázky k veciam, ktoré sú absolútne zjavné. A zrejme veľa rodičov pozná ten pocit bezmocnosti, keď chcete dieťaťu pomôcť ujsť z trápnej situácie, v ktorej je celkom nevinne, ale zároveň nechcete nikoho uraziť. To Fazuľka, jedna z dvoch hlavných hrdinov novinky Hany Lasicovej Pupo a Fazuľka, si s nikým ťažkú hlavu nerobí. Urazí? Neurazí? Čo s tým má? Má síce iba 5 rokov, ale nemá rada, keď z nej hocikto robí blázna. Netúži stať sa princeznou, radšej hrá futbal, je tenučká a pôsobí krehko, ale má svoj rozum a ako sa v knihe niekoľkokrát zopakuje – stále je to skvelé dievča. Rovnako tak Pupo, trošku pupkatý, dosť zakríknutý, nerozhodný a predsa je to super chlapec a Fazuľkin najlepší kamarát z triedy.

Lucia a Barbara Krškové – Nie je opica ako opica

Encyklopedická jednohubka pre milovníkov zvierat. Autorky Lucia a Barbara Krškové v nej zhrnuli základné poznatky, ktoré by mal každý mladý prírodovedec, veterinár či zoológ vedieť o opiciach. Ide pritom o pohľad mimoriadne fundovaný, keďže autorka textu, Lucia Kršková, je vysokoškolskou pedagogičkou v odbore živočíšna fyziológia a etológia, pričom za svoju prácu získala aj medzinárodné ocenenie. Opice sú v knihe Nie je opica ako opica rozdelené do troch kapitol – poloopice, opice a ľudoopi, predchádza im stručné vysvetlenie, kto sú primáty a ako sa odlišujú a potom už nasledujú jednotlivé druhy aj s krátkou charakteristikou, opisom a drobnou zaujímavosťou.

Čitatelia od 6 – 12 rokov

Sylvia Plath – Čarovný oblek Maxa Nixa

Po legendárnej poetke ostalo veľa nezverejneného materiálu, s ktorým jej pozostalý manžel, tiež básnik Ted Hughes, naložil rôznorodo. Niečo spálil, niečo vydal, niečo odložil. Tri detské texty, ktoré u nás vyšli pod názvom Čarovný oblek Maxa Nixa sa na svetle sveta objavili postupne v rokoch 1976 (Báseň o posteliach), 1996 (Čarovný oblek Maxa Nixa) a 2001 (Kuchyňa pani Čerešničkovej). Čitateľská ani odborná verejnosť o ich existencii nič netušila a zakaždým išlo o veľké prekvapenie. A tiež o veľkú radosť, pretože vnímanie detského sveta v podaní slávnej Sylvie Plath je skutočne čarovné – najmä čo sa týka prvého textu v novej knihe, ktorý nesie rovnomenný názov ako celá publikácia. Príbeh je čarovný nielen názvom, ale aj obsahom.

Babča B. Kardošová – Traja kamoši

Juraj Králik v knihe Traja kamoši a fakticky fantastický poklad oslávi jedenáste narodeniny. Prehovára k čitateľom – rovesníkom v prvej osobe, hojne používa svoje obľúbené slová ako fakticky, totálne, úplne, senzačne, bohovsky a podobne. Jeho traja kamoši sú rovnakí ako v predošlom príbehu – mačka slečna Mliečna, fenka agentka Bondy a kôň doktor Hafling, ale k nim treba prirátať ešte tri pieskomilky, z ktorých jedna, Wifi, zohrá dôležitú časť deja. Všetky zvieratá rozprávajú a Juraj a jeho kamarátka Laura im rozumejú a zapájajú ich do svojich debát ako rovnocenných partnerov. V texte ide o niečo také prirodzené, že sa nad tým čitateľ vôbec nepozastaví a to ani vtedy, keď sa Laura prizná, že jej na mobil volá tetrov Dado z lesa. Len tak.

Simone Lia – Toto sme sa v červičej škole neučili

Grafická novela je v súčasnosti mimoriadne obľúbený žáner. Dokáže povzbudiť k čítaniu aj tie deti, ktoré nemajú výdrž, pretože im dáva pocit, že toho zvládli prečítať naozaj dosť. Toto sme sa v červičej škole neučili je debutom mladej autorky Simone Lia, v ktorom si popletený vrabčiak Hugo nájde dosť nepravdepodobného priateľa – červíka Cyrila. Práve on je rozprávačom ich spoločného dojímavého putovania do Afriky. Aspoň tomu Hugo verí, pretože si vzal do hlavy, že je plameniak. Cyril nad tým celým síce pochybuje, ale keďže sa ešte dobre nepoznajú a nechce skončiť v jeho bruchu, súhlasí s úlohou navigátora. Čitateľovi je o chvíľku jasné, že ich cesta je tragickým omylom, keď si stĺpy elektrického vedenia pletú s Eiffelovou vežou, ale práve ono Hugove „zatemnenie“ mozgu vyvoláva časté úsmevy a empatiu voči obom, najmä keď musia spojiť sily, aby sa dostali z množstva problémov.

Katarína Kosánová a Andrea Gregušová – Ako maliari vidia svet

Jedinečná publikácia, ktorú už bolo treba ako soľ. Sú v nej iba slovenskí výtvarníci a pri každom sa dozviete to najpodstatnejšie z diela, štýlové zaradenie, niečo zo života, ukážky tvorby a rozbor jedného z obrazov. Na záver každej kapitoly sú pripojené aj hravé úlohy, ktoré pripravili autorky tak, aby deti, ktoré rady kreslia, mohli objavovať svoje nové danosti. Na Slovensku sú tisíce žiakov zapísaných v rôznorodých výtvarných krúžkoch a odboroch na umeleckých školách a hoci sa na hodinách isto dozvedia základy našich výtvarných dejín, v knihe Ako maliari vidia svet sa o nich píše veselo, s nadhľadom a miernym vtipom. Neprekročí sa hranica obdivu voči práci našich výtvarných klasikov, ale zároveň sa podarilo z nich urobiť ľudí z mäsa a kostí, ktorí boli obdarení talentom a ten sa dá skúmať nielen tak, že budeme kresliť, ale aj púhym pohľadom.

Čitatelia od 8 – 14 rokov

Tania del Rio – Warren Trinásty

Sériu Warren Trinásty si s chuťou prečíta aj dospelák. Minulý rok vyšiel prvý diel – Warren Trinásty a vševidiace oko, dnes je na pultoch aj pokračovanie – Warren Trinásty a šepkajúci les. U mladších treba brať ohľad na to, ako reagujú na mierne strašidelnú atmosféru (ak viete, že z toho môžu mať zlé sny, s knihou rok – dva počkajte). Séria je bohato ilustrovaná a pre dokonalý zážitok treba odolať listovaniu v neskorších kapitolách. Všetko prichádza v akurátnom čase a len máločo sa udeje spôsobom „dajme to tam, lebo nevieme, ako z tejto dejovej šlamastiky von.“ Postavy majú nadprirodzené schopnosti, objavia sa príšery aj mysteriózne príhody. Kvalitný príbeh s mnohými prekvapeniami nie je jedinou devízou tejto série. Tajomnú atmosféru plnú záhad spoluvytvára prepracovaný dizajn každej jednej stránky. Ide o výnimočnú chuťovku formou aj obsahom.

Luke Pearson – Hilda

Modrovlasé dievčatko zo severu opantalo srdcia rovesníkov, aj ich rodičov. Len nedávno dorazila do kníhkupectiev nová, tretia kniha jej príbehov s názvom Hilda a kamenný les. Opäť sa to v nej hemží fantazijnými tvormi, ktorých v tamojšom svete každý berie ako súčasť života. Nikto ich existenciu nepopiera, vrátane dospelých. Raz sa začítate a už ste v tom až po uši. Hilda je skrátka výnimočná. Hilda a kamenný les je najtenšia zo všetkých doterajších kníh a na rozdiel od predošlých obsahuje len jeden príbeh. Ak ste sa s jej dobrodružstvami doteraz nestretli, v zásade by ste mohli začať čítať aj „trojku“, ale ak chcete mať ucelený obraz o všetkých postavičkách, ktoré sa tam často len tak ledabolo a bez vysvetlenia objavia, treba začať úvodnou Hildou a následne siahnuť po Hilda se vrací.

M. G. Leonardová – Darkus a chrobáky

Dobrodružný príbeh zo súčasnosti má premyslenú dramaturgiu, ktorá pripomína filmový scenár. Pri čítaní som mala pocit, akoby to nebol román, ale rozšírený storyline na pripravované nakrúcanie – opisy prostredí a postáv, nečakané momenty, v ktorých sa končia kapitoly, dialógy bez zbytočnej vaty, presne načasované magické chvíle tvoria dokopy výborne technicky zvládnutý dej pre deti od 10 rokov. Kniha Darkus a chrobáky od M.G. Leonardovej ich vezme do Veľkej Británie, aby spolu s tínedžerom Darkusom zažili napínavé chvíle pri pátraní po jeho stratenom otcovi. Nadväzuje pritom na všetky skvelé klasické anglické dobrodružstvá od Narnie, cez Matildu až po Harryho Pottera.

Matilda Woodsová – Chlapec, vtáčik a truhlár

Táto pozoruhodná kniha je príbehom na hranici rozprávky a fantasy a určite ani dospelí nespravia chybu, keď do neho nakuknú. Názov Chlapec, vtáčik a truhlár zároveň prezrádza, kto sú tri hlavné postavy. Fia, vtáčik, je chlapcovou spoločníčkou a s truhlárom, žijúcim v prímorskom mestečku, v ktorom prudké morské vlny vyhadzujú ľuďom ryby na strechy domov, ich spoja tragické udalosti. Chlapec prišiel pre chorobu o mamu a skrýva sa pred krutým otcom. Truhlárovi zase epidémia vzala manželku a obe deti. Obaja sa, každý svojim spôsobom, uzavreli pred svetom, no postupne zisťujú, že nezanevreli ani na lásku, ani na nádej.

 

David Petersen – Myší hlídka

Myší hlídka je novinkou českého vydavateľstva Comics Centrum. Jej autorom je David Petersen, americký výtvarník, ktorý myšaciu ságu začal písať pred viac ako desiatimi rokmi. Čítala som jej prvý diel Podzim 1152, v našich končinách dostupný v češtine, originál vyšiel v roku 2006. Všeobecné odporučenie núka knihu deťom od 9 rokov, ale ak máte doma aj mladšieho skúseného čitateľa, môžete ju ponúknuť už cca sedemročným. Ak sa im zapáči, k dispozícii majú hneď ďalšie dve pokračovania: Zima 1152Černá sekeraAtmosférou pripomína Myší hlídka klasické fantasy príbehy typu Hobbit. Zraniteľné myšky majú premyslenú obranu svojich území, hliadky, ktoré dávajú pozor, aby sa žiaden nepriateľ nedostal príliš blízko, strážia hranice a zároveň sú príkladnými členmi myšej spoločnosti – statoční, čestní, lojálni.

 

Staršie knihy, ktoré dostanú moje deti

Peter Goes – Cesta časem

Veľká a obrazovo bohatá publikácia o ľudských dejinách, písaná a ilustrovaná tak, že som pri nej zamrzla na hodinu. Mám rada, keď knihy podnecujú k otázkam, pri tejto určite nebudeme len ticho sedieť.

 

 

 

 

J. R. R. Tolkien, Ch. Dixon, D. Wenzel – Hobbit

Výpravný komiks pre fanúšikov žánra fantasy a Pána prsteňov. Niektoré postavy pripomínajú tie z filmov, i keď samotný Bilbo Baggins nie je taký fešák ako Martin Freeman, vyváži to plno akčných scén.

 

 

Helen Friel – Midnight Creatures

Interaktívna kniha na hru v tme. Potrebujete baterku a stenu, na ktorej budete v záhyboch papiera objavovať zvieratá, rastliny a bytosti. Kniha je vhodná aj pre tie deti, ktoré tme nedôverujú, pri hre a čítaní by na ňu mohli zabudnúť, spriateliť sa s ňou a statočne ju prijať.

 

 

Shaun Tan – Stratená vec, Pravidlá léta, Příbehy z konce předměstí

Trojlístok kníh austrálskeho autora, ilustrátora a animátora ponúkne deťom celkom iný pohľad na možnosti rozprávania. Necháva obrovský priestor na spoluautorstvo, nehovorí slovami (veľakrát majú jeho príbehy len jednu vetu), ale obrazom, pričom deti môžu dej vytvárať podľa seba a čokoľvek si vymyslia, bude to v poriadku. Kniha Stratená vec je dostupná v slovenčine, za jej animovanú podobu získal umelec aj Oscara, ostatné dve v češtine.

Eva Lindström – Na útěku

Rozkošná obrázková kniha o ovečke, ktorá ujde z košiara, hľadá si nový domov, kadejako a kadekde sa zamotá, až sa ubytuje u lasičky, kde ju nájdu kolegyne ovce, celé šťastné, že teraz sa s nimi ovečka vráti domov. Ale ovečka je v pohode. Domov sa vrátiť nechystá (palec hore pre ovečku).

 

 

Inese Zandere – One House For All

Traja kamaráti – kôň, rak a havran, chc spolu bývať aj potom, čo si založia rodiny, ale ako, keď sú takí odlišní? Vznikol z toho príbeh o ústretovosti a priateľstve. Kniha prekypuje farbami, sýta červená bije do očí, ani na chvíľu nestratí z dynamiky a pohybu.

 

 

Jean Gourounas – Something’s Fishy

Obrázková kniha s vtipnou rybárskou zápletkou, ktorú ocenia nielen deti znalé pravidiel rybačky. Je napísaná s takým skvostným suchým humorom a má taký nečakaný záver, že pobaví aj dospelého. Navyše sa hlavný hrdina tvári presne tak, ako moja dcéra vždy na začiatku školského roka.

 

 

Prajem Vám krásne Vianoce a veľa pohody pri čítaní s deťmi.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie