Denník N

Developeri a oligarchovia dostanú oslobodenie od daní. Poctivý podnikateľ zaplatí!

Podsúvať významné zmeny zákonov cez pozmeňovacie návrhy na poslednú chvíľu je v tejto krajine stále veľmi trendy, aj keď je to tá úplne najhoršia vec, ktorá sa pani legislatíve môže stať. Je to však veľmi dobrá taktika, ak chcete do zákona na poslednú chvíľu prepašovať niečo zákerné.

Týmto spôsobom to viete urobiť relatívne potichu, lebo radový poslanec, ktorý nehlasuje len na pokyn palca, ale si aj prečíta, o čom sa ide rokovať a hlasovať má niekedy problém rozlíšiť, čo v správe výborov k zákonu pribudlo, zvlášť keď to nie je práve oblasť, na ktorú sa špecializuje.

V poslednej dobe sme boli svedkami takýchto zákerných návrhov z rezortu zdravotníctva a ani financie nezaostávajú. V spoločnej správe výborov k novele zákona o dani z príjmov pribudlo 40 strán pozmeňovacích návrhov len k tomuto jednému zákonu. I niektoré veľmi zaujímavé…..

Okrem iného sa v doplnených pozmeňovacích návrhoch navrhuje oslobodenie od dane z príjmov právnických osôb pri predaji podielu vo firme. Na prvý pohľad fajn vec, každé oslobodenie od dane poteší, keď sme sa na to s kolegami pozreli bližšie, musím skonštatovať, že je to veľmi zákerný ťah. Vysvetlím prečo.

Ako príklad si zoberme developerskú spoločnosť (s.r.o. alebo a.s.), ktorá robí realitný biznis a stavia polyfunkčnú nehnuteľnosť. Keď ju postaví, majetkom firmy sa samozrejme stáva predmetná nehnuteľnosť, ale ešte väčším kontrakty, ktoré spoločnosť pouzatvára s nájomníkmi, najlepšie na pár rokov dopredu. Tak sa stane, že hodnota nehnuteľnosti je napríklad 1 milión eur ale uzatvorením kontraktov hodnota firmy stúpne vrátane nehnuteľnosti napríklad na 2-3 milióny eur lebo sú to dlhodobé kontrakty na 5 – 10 rokov. Účelom realitného biznisu nie je len postaviť, ale hlavne čo najskôr a na čo najdlhšie nehnuteľnosť obsadiť.

Potom sa spoločníci rozhodnú, že firmu predajú lebo splnila svoj účel. Keby však predávali nehnuteľnosť tak samozrejme firme vznikne zisk, ktorý musí zdaniť a tak sa rozhodnú, že predajú podiel. Ešte predtým však prevedú svoje podiely na základnom imaní na zahraničnú spoločnosť, napríklad cyperskú, ktorú si na Cypre založia. Podiely prevedú na zahraničnú firmu preto, že práve táto firma bude tá, ktorá bude predávať podiel inej firme, teda bude mať zisk z predaja obchodného podielu. Nová kupujúca firma zaplatí za podiel cyperskej firme, u ktorej to ostane zaparkované a doteraz sa tento príjem nezdaňoval. Bývalí spoločníci slovenskej firmy a zároveň spoločníci cyperskej firmy si založia účty v Maďarsku, Slovinsku alebo Rakúsku a chodia si s igelitkami vyberať peniaze z Cypru. Nikto nezaplatil žiadnu daň.

Zavedením CFC pravidiel, ktoré sa rovnako nachádzajú v novele zákona a ktoré budú postihovať aj fyzické osoby zakladajúce si firmy v zahraničí, teda našich spoločníkov, ktorí založil firmu na Cypre, už nebudú tieto firmy a takéto kombinácie zaujímavé. Vymysleli preto pozmeňovací návrh, ktorý oslobodzuje od dane z príjmov právnických osôb predaj obchodného podielu, v prípade že podiel vo firme je minimálne 10 % a od jeho nadobudnutia uplynuli minimálne 2 roky.

A sa preto pýtam ministerstva a kompetentných, prečo sa takýto návrh objavil potichu na poslednú chvíľu? Je to sebaobrana proti zdaňovaniu zahraničných firiem založených slovenskými fyzickými osobami a uľahčenie predaja podielov firiem? A tiež sa pýtam, ako k tomu príde slovenský podnikateľ, ktorý je spoločníkom v slovenskej firme, poctivo vybudoval svoj biznis a chce ho po rokoch predať? Pretože o oslobodení predaja podielov vo firme pre fyzické osoby v návrhu nie je ani slovo a tak z tohto predaja naďalej zaplatia daň aj nezmyselné zdravotné poistenie.

Kto sa tu chystá takto nesystémovo nahrať tým, čo takýmto spôsobom predávajú svoje firmy?

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.