Denník N

Digitálny líder Pellegrini a jeho nepripravené elektronické schránky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Téma elektronických schránok je už pomaly večná a tak trochu tajomná ako Columbova žena. Buď ešte podnikatelia nemali možnosť schránku vidieť, alebo ak ju aj na chvíľu uvideli, z nevysvetlených príčin zmizla.

Povinnosť používať elektronické schránky v komunikácii so štátnymi a verejnými inštitúciami sa v súčasnosti už tretíkrát posunula, tentoraz na 1.7.2017. Ten posun až tak nevadí, nakoľko pre väčšinu podnikateľov sú schránky záležitosť, ktorú ani nevedia či vôbec využijú, keďže so základnými inštitúciami ako daňový úrad, zdravotná či sociálna poisťovňa komunikujú elektronicky už aj v súčasnosti, ale prostredníctvom ich vlastných elektronických systémov, ktoré nie sú so schránkami prepojené.

Oveľa horší je fakt, že posun tejto povinnosti odôvodnil zodpovedný digitálny líder Peter Pellegrini  nepripravenosťou podnikateľov schránky používať. Už sme si pomaly zvykli, že podnikatelia sú tí zlí a že keď niečo nefunguje, sú na vine práve podnikatelia. Keď nefunguje systém Finančnej správy, na vine sú podnikatelia, lebo si nechávajú termín podania na posledný deň, keď nie sú k dispozícii čítačky na používanie schránok, podnikatelia nie sú pripravení schránky používať.

Ako však ukazuje prax, pár týždňov po posune termínu, nie podnikatelia sú tí, ktorí nie sú pripravení, ale štát je znovu ten, ktorý aj po opätovnom posune nevie zabezpečiť základné funkcie schránok a ich používanie. Aké nedostatky teda systém skrýva a odhaľuje po krátkej lehote dobrovoľného používania?

Ak zrušíte živnosť, zrušia vám schránku

Povinnosť používať elektronické schránky platí pre právnické osoby zapísané v Obchodnom registri. Ďalšie subjekty môžu schránky používať dobrovoľne. Základný návod hovorí o tom, že ak ste konateľ obchodnej spoločnosti, po prihlásení sa budete mať k dispozícii dve schránky. Jednu svoju osobnú ako občan a druhú schránku firmy ako konateľ. Ak ste si dobrovoľne aktivovali schránku ako živnostník, uvidíte rovnako dve schránky. Čo však keď prestanete byť konateľ alebo zrušíte živnosť?

Návod hovorí o tom, že zrušiť schránku možno len z dôvodu úmrtia fyzickej osoby alebo z dôvodu zrušenia právnickej osoby a to do lehoty troch rokov, od kedy sa o tomto fakte dozvedel príslušný správca registra. To znamená, že ešte tri roky by ste mali mať k takejto schránke prístup. Aká je však skutočnosť? So zrušením živnosti alebo zmenou konateľa vám bude prístup do schránky zrušený bez varovania a bez upozornenia, aby ste si prípadne dokumenty z nej uložili. Vysvetlenie úradu, ktorý ma schránky na starosti? Žiadne. Odpoveď na to nemajú.

Zahraniční konatelia bez povolenia na pobyt sa do schránky nedostanú

Na Slovensku je v Obchodnom registri zapísaných asi 15-tisíc zahraničných štatutárov, ktorí by si mali vybaviť prístup k elektronickej schránke. Je na to potrebné povolenie na pobyt s elektronickým čipom a osobným bezpečnostným kódom, plus samostatná žiadosť na zriadenie prístupu. Z tejto skupiny zahraničných štatutárov len 5-tisíc však má povolenie na pobyt. Ostatní povolenie nemajú, pretože firmy riadia na diaľku, prípadne cez pár pracovných ciest na Slovensko.

Zahraničný štatutár bez povolenia na pobyt si v súčasnosti prístup do schránky zriadiť nevie. Môže tak urobiť jedine prostredníctvom splnomocnenia a na prístup do schránky splnomocniť napríklad svojho slovenského zamestnanca. A čo na to zodpovední? Plánujú túto službu spustiť niekedy v apríli…. Ešte že podnikatelia sú tí nepripravení.

Za zväčšenie kapacity schránky budete platiť

Základná kapacita schránky je 1 GB. Ak ste firma, ktorá prijíma veľké objemy dát, prípadne mnoho dokumentov, súdnych spisov a podobne, môže sa vám stať, že vám táto základná kapacita schránky po čase stačiť nebude. Môžete si buď stiahnuť dáta zo schránky a zálohovať ich mimo schránky, alebo zväčšiť kapacitu schránky. To však už nebude zadarmo. Zvýšenie kapacity o 10 GB vás bude stáť 100 eur na rok a zvýšenie kapacity o 100 GB stojí 1000 eur na rok. Komu ich zaplatíte? Znovu niekomu, kto vám zo zákona zriadil ďalšiu povinnosť.

Ja chápem fakt, že keď je niečo nové, je potrebná lehota na zabehnutie do prevádzky, vychytanie prípadných nedostatkov, ktoré ukáže len prax, aj to chápem, že sme len ľudia a na mnoho vecí prídeme až spoločnou prácou a zdieľaním skúseností. Čo ma však nenecháva ľahostajnou je fakt, že popri miliónoch, ktoré sme naliali do informatizácie spoločnosti, stále nemáme prepojené jednotlivé inštitúcie v prospech ľudí, stále musím chodiť na políciu s originálom výpisu z obchodného registra, zatiaľ čo na pošte stačí ukázať výpis na internete cez mobil. A keď niekto potrebuje tretíkrát posunúť povinnosť napriek tomu, ešte stále nie je pripravený, nech si aspoň tento fakt prizná a nehádže vinu na iných.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.