Denník N

DJ na stužkovú za 250€ – veľa, málo?

10830437_402543089905109_1832186713737891833_o

Jeden môj dlhoročný kamarát prevádzkuje taxi službu. Dnes mi s úsmevom opísal rozhovor študentov maturitného ročníka, usilovne sa pripravujúcich sa na svoju jedinú stužkovú v živote, ktorých viezol. Na jeho otázku „akého DJa majú na stužkovej“, dostal viac ako vyčerpávajúcu odpoveď: cit.: „stužkovú nám hrá nejaký chalan… zoberie od nás 250€, taký drahý DJ ako keby bol svetová hviezda…“ toľko z citátu. Kedže sa DJingu a ozvučovaniu menších, menej náročných menších podujatí venujem už viac ako 20 rokov a stužkových slávností som za celé moje aktívne obdobie odohral, alebo technicky zabezpečoval už min. 200 krát, tak mám o tejto oblasti dostatok praktických skúseností.
Odpoveď na otázku, v nadpise tohoto blogu je bežného študenta, alebo laika relatívne jasná a jednoduchá. Za 250€ niekto musí makať min. 10 dní po 8 hodín a nejaký DJ, chce za noc rovnakú sumu? Nehoráznosť…
Chápem, že študenti resp. ich rodičia väčšinou nemajú ani najmenšiu šajnu o tom, koľko investícií, úsilia, aj fyzickej práce seriózneho DJa sa skrýva za úspešným priebehom vašej stužkovej. Dovolím si tvrdiť, že dobrý a skúsený DJ disponujúci aspoň priemerne kvalitnou audiotechnikou, je na stužkovej min. druhá najdôležitejšia osoba. Jeho cena sa preto odvíja od úplne iných kritérií, ako cena práce bežného zamestnanca.

Napríklad, cena priemerne kvalitného bezdrôtového mikrofónu (na stužkovej asi najžiadanejšia začína na sume 300€ a na stužkovej ich treba často 2 až 3. Priemerne kvalitné reproduktorový set aj z príslušenstvom na ozvučenie sály s kapacitou cca 200 osôb začína na cene 3000€ a viac. K tomu prirátajte cenu kvalitného mixážneho pultu (1000€  a viac), ovládačov, mediálnych playerov, min. jedného notebooku a iných dôležitých „drobností“ (konektory, stojany, rozvádzače el. napätia a pod.), vrátane stovky metrov kabeláže, špec. prepravných kufrov a množstva tiež nie lacných svetelných efektov, dostaneme sa na celkovú sumu min. 10 000 €!!!  A to je prosím len min. základ počiatočnej investície, aby ste Vy, milí študenti mohli mať na svojej stužkovej spoľahlivú, slušne hrajúcu audiotechniku, efektne svietiace svetlá a funkčné mikrofóny.

V cene DJa za stužkovú je pochopiteľne zahrnutá aj výpomoc osoby (ktorá sa na samotnej stužkovej ani nemusí objaviť). Často totiž nie je vo fyzických možnostiach samotného DJa, aby to množstvo techniky, naložil, vyložil, preniesol do sály, vybalil, zapojil a po akcii všetky tie káble rozpojil, techniku poskladal, zabalil opäť naložil do auta a doma vyložil. Rovnako je v cene zahrnutá preprava všetkej techniky na miesto určenia a späť. Buď sa preprava robí cez externú prepravnú firmu, alebo často svojpomocne na vlastnom aute. Azda nemusím vysvetľovať detail, že sa zvuková a svetelná aparatúra nedá nosiť naraz na bežnom osobnom aute. Náklady na prevádzku väčšieho auta tiež nie sú zanedbateľné a pohybujú sa ročne od 1000€ a viac.  A to sme sa ešte nedostali k hodnote pre DJa mimoriadne dôležitej a to hodnote celého hudobného archívu DJa.

Otázka pre laikov: Viete akú sumu by ste museli zaplatiť za kúpu min. 10 000 tisíc jedinečných skladieb, ktoré jeden seriózny DJ musí mať? Totiž seriózny DJ sa nespolieha len na voľne stiahnuteľné MP3ky, väčšinou v pochybnej audio kvalite, ale potrebnú hudbu poväčšine legálne kúpi. Tak tu sa Vážení študenti dostávame na ďalšiu celú sumu 10 000 €, a viac. Najväčší profíci MP3ky ani nekupujú, ani nesťahujú, lebo z hľadiska zvukovej kvality je to zvukový suterén. Kupujú, alebo legálne za € sťahujú kvalitnejšie digitálne formáty (wav, aiff, flac a pod.) za ktoré pri zbierke  10 000 skladieb vysolíte 25 000€ a viac. Súčet všetkých fixných aj variabilných nákladov a investícii na to aby mohol akýkoľvek seriózny DJ začať profesionálne fungovať je min. 25 000€ + každoročné investície do hudby, novej modernejšej techniky a údržbu, prípadné opravy a výmenu opotrebovaných, či technicky zastaraných vecí za nové a modernejšie = priemerne minimálne 2000 € za každý rok fungovania.
Na záver tohoto blogu sa dostaneme k hodnote, nezaplatiteľnej – referenciám a hlavne skúsenostiam DJa na stužkovej. Tie sa nedajú vyčísliť v žiadnej mene a ani inej materiálnej hodnote. Tieto veci si za 100€ nikde a nikdy nekúpite, ani neprenajmete.
Pre toto všetko čo som tu opísal a pre desiatky iných drobností a detailov, ktoré už opisovať z časových dôvodov nechcem, je honorár DJa na stužkovú aj s technikou vo výške 250€ nie že prehnaný, ale bez hanby poviem veľmi podhodnotený. Priam je to smiešna suma za profesionálneho, seriózneho, skúseného a dobrého DJa s bohatým hudobným archívom kvalitných audio nahrávok. Dobročinnosť môžeme robiť pre tých, ktorý to naozaj vážne potrebujú a objektívne si naše služby nemôžu dovoliť zaplatiť .                                                          Ak je rozpočet maturitnej triedy na stužkovú cca od 3500,- €, často aj oveľa viac, tak tu dobročinnosť nemá absolútne žiadne opodstatnenie.  Šetriť treba, s tým určite súhlasí každý z nás, ale na správnom mieste, nie na druhej najdôležitejšej osobe stužkovej (pozn.: 1. sú samozrejme študenti).
Dúfam a verím, že ak si tento článok niektorí študenti prečítajú, aspoň na chvíľu začnú uvažovať reálne a racionálne. Potom, reči typu „DJ na stužkovú za 250€ je drahý“ ostanú len úsmevnou spomienkou disket histórie.
Alebo si napriek uvedenému stále myslíte, že pseudo „DJ“ za 100€ – 150€ Vám poskytne rovnakú technickú, svetelnú, a hlavne hudobnú kvalitu, ako seriózny, profesionálny DJ za 2 x väčšiu sumu?
Ja, aj moji lokálny kolegovia s takouto „dobročinnosťou“ určite končíme. V opačnom prípade sa za pár rokov prepadneme do úplného bahna hudobného života a rôzne párty, zábavy či diskotéky budú robiť akurát tak zakomplexovaní jedinci, túžiaci po spoločenskom uznaní, falošnej sláve, priazni ľahkých dievčat a ľahko zarobených pár Eurách, ktoré budú stačiť na pár krabičiek cigariet na týžden .

Teraz najčítanejšie

Martin Ruzinsky

o Od prírody veľmi zvedavý, technicky zdatný, všetko skúmajúci, impulzívny, občas flegmatický jedinec. Politicky hyperaktívny liberál, so záujmom o veci, ktoré sa dejú okolo mňa. Okrem iného, sa vyše 20 rokov venujem hudbe, zvuku, DJingu a skoro všetkému, čo s tým súvisí. Preferujem otvorenosť, priamočiarosť a úprimnosť.