Denník N

Dlhá chvíľka

„To tu budeme ešte asi dlho trčať,“…

Diana stojí pri vyššej budove, môže ísť aj ďalej, ale odtiaľ nebude mať dobrý výhľad. „Mami, kedy už pôjdeme?“ kladie otázku Šimon. „Ešte chvíľku musíš vydržať,“ s úsmevom odpovedá synovi a popri tom starostlivým pohľadom kontroluje dcérku. Sadla si na neďaleký kúsok trávy a drobnými prštekmi sa v nej prehrabuje. „Miška, neseď, bude ti zima a zašpiníš si šatočky.“ Pri pomyslení na dcérine šaty si spomenie na odchod z domu, od skorého rána stála vo dverách a všetkým horlivo oznamovala, že na cestu si oblečie šaty od starkej. Dostala ich k tretím narodeninám a treba povedať, že starká sa jej trafila do vkusu, malá je od istého veku poriadna parádnica. Niekoľko dní pred cestou sa ju pokúsila usmerniť, ponúkala jej obľúbené krátke nohavice z príjemného materiálu. Ani za nič, rozhodla sa a hotovo, len teraz sa akosi pozabudla, že chcela byť za dámu.

„Volala si jej?“ ozve sa Maťo. „Nie, poslala som správu.“ „To tu budeme ešte asi dlho trčať,“ odpovie manžel a kopne do väčšieho kameňa. „Aj ja chcem,“ nedá sa núkať Šimon. „No vidíš, to si chcel? „Ále, o nič nejde, vezmem ho o kúsok ďalej a môže sa zabaviť,“ ponúka rýchle riešenie vzniknutej situácie manžel. Diana nepovie nič, okom prebehne po obrazovke telefónu, nič, jej správa zostala bez odozvy. „Mami, pozri, čo som ti nazbierala, kričí malá a vtláča jej do dlane žlté kvietky. „Vieš ako sa volajú? Pomôckou je venček pre princeznú.“ „Púpavy,“ vykríkne Miška a znovu si sadne do trávy.

Nestihne reagovať, ozve sa akýsi plechový zvuk. Natiahne nohy hore prudkým kopcom, chlapské osadenstvo si v blízkosti zaparkovaných áut spravilo futbalové ihrisko. „Kde si nechal rozum, čakáš na to, aby ten kameň poškodil niektoré auto? Raz sa z teba určite zbláznim.“ „Nepreháňaj,“ chce ešte čosi povedať manžel na svoju obranu. V zákrute sa ozve škrípanie pneumatík, snáď sa konečne dočkajú ubytovania. Starý obúchaný renault zaparkuje priamo pri nízkej budove, vystúpi z neho chudá žena s vlasmi zopnutými do vrkoča. „To by mala byť majiteľka,“ zahlási Diana, schytí malú za ruku a ponáhľa sa k nej.

Teraz najčítanejšie