Denník N

Dlhodobé cestovanie – zopár rád nielen pre ženy

Mnohí z vás o dlhodobom cestovaní potajomky snívajú. Fantazírujú o tom, že raz dajú výpoveď a s batohom na chrbte si pôjdu splniť dávny cestovateľský sen. „Aj ja by som tak rád išiel cestovať, ale…“, počujeme často. Ak nepatríte medzi tých, ktorí iba hľadajú rôzne „ale“ a už plánujete dlhodobú, možno niekoľkomesačnú či ročnú cestu po svete, čítajte ďalej. Rada by som sa podelila o niekoľko rád, ktoré sa vám možno zídu.

O bezpečnosti žien počas cestovania som už písala. Teraz by som sa rada venovala veciam, na ktoré by ste pri dlhodobom cestovaní nemali zabudnúť a o ktoré by ste mali najviac dbať, aby ste si vašu cestu čo najviac užili.

Zdravie

Hneď úvodom by som začala zdravím, ktoré je počas cestovania to najdôležitejšie. Na cestu si pribaľte niekoľko základných liekov. Aké lieky a zdravotnícke potreby by mohla obsahovať vaša cestovná lekárnička? Inšpirovať sa môžete napríklad zoznamom Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny.

Chcete vedieť, čo som si zobrala na cestu ja? Mám so sebou nielen základné lieky na žalúdočné problémy, horúčku, trojdňové antibiotiká, sprej na hrdlo, Fenistil, Betadine dezinfekčný roztok, ale počas cestovania nedám dopustiť na:

  • tinktúru z čierneho orieška (juglans nigra), ktorá je skvelá okrem iného na trávenie, proti parazitom a krvný tlak. Používam ju najmä po jedle ako dezinfekciu;
  • oregánový olej v kvapkách (baktérie, parazity, dezinfekcia, plesne, kožné ochorenia) alebo citricidal/GSE (bakteriálne a vírusové infekcie, imunita, plesňové infekcie);
  • probiotiká – pri cestovaní sú obzvlášť užitočné, pretože sa starajú o vašu črevnú mikroflóru, ktorá môže byť narušená exotickou stravou a vodou, pomáhajú pri cestovateľskej hnačke alebo zápche. Napokon, ak nemáte poriadok v črevách, odzrkadlí sa to aj inde na vašom zdraví.

Nestačí však zobrať so sebou balík liekov. Posilniť si zdravie a imunitu by ste mali ešte pred samotným vycestovaním. Na tému posilňovania obranyschopnosti organizmu možno nájsť veľa odbornej literatúry. Nepodceňujte prípravu svojho tela. Napokon, čím silnejší budete, tým ďalej zájdete. Pokiaľ ste už na cestách a potrebujete posilniť imunitu „za pochodu“, odporúčam Optimun sprej, ktorý je vhodný aj pre tých, ktorí obľubujú „prírodnú liečbu“. Vďaka unikátnej kombinácii PRP proteínov a vitamínov skupiny B pôsobí celkovo na posilnenie imunity, ako aj lokálne antisepticky a protizápalovo.Na cestovanie je ako stvorený, je malý, v pohodlnej sprejovej forme a najmä účinný.

Oddych

Cestovanie môže byť aj veľmi hektické, presuny vyčerpávajúce a v kombinácii s rôznorodou, nie vždy plnohodnotnou stravou, prachom a studenými sprchami, to dáva organizmu riadne zabrať. Doprajte si preto dostatok oddychu, zostaňte z času načas na príjemnom mieste aj dlhšie ako len deň-dva, aby ste si pospali a dobili si energiu. K oddychu patrí aj to, že si občas doprajete výdatnejšie a zdravšie jedlo. Aj keď musíte počas dlhodobého cestovania v zásade šetriť a stravovať sa skromne a striedmo, musíte si občas dopriať aj v tomto smere a zájdite do lepšej reštaurácie. Nezabúdajte! Ak vaše telo nebude fit, ešte viac vás to napokon spomalí.

Backup (zálohovanie)

Počas vašich ciest zrejme navštívite miesta, kam sa možno už nikdy nevrátite. Fotografie, videá a všetok materiál dokumentujúci vašu cestu si preto nielen starostlivo ukladajte, ale aj zálohujte. Je na vás, ktorú formu uprednostníte, či ukladanie na drive, na externý harddisk alebo na osobitnú pamäťovú kartu. Ja osobne využívam striedavo všetky tieto formy zálohovania. Internet je totiž na mnohých miestach príliš biedny na uploadovanie veľkých súborov, externý harddisk sa môže poškodiť, pamäťová karta stratiť. Poistite sa preto, aby ste si zážitky nakoniec nepriniesli domov iba vo svojej vlastnej pamäti.

Evidencia výdavkov

Spisujte si výdavky počas vašej cesty, a to nielen tie najväčšie položky ako letenky, víza či ubytovanie, ale aj menšie každodenné platby. Vytvorte si na tieto účely osobitnú prehľadnú tabuľku v mobile alebo počítači. Vyhnete sa tak tomu, že si budete veselo míňať a potom dostanete infarkt pri pohľade na svoj účet. Je tiež dobré vyrátať si pred cestou aký máte priemerný budget na deň. Evidencia výdavkov vám potom pomôže držať sa tohto plánu.

Pasy a pasové záležitosti

Výlet do Afganistanu? Prečo nie! Ale bez izraelskej pečiatky v pase.
Výlet do Afganistanu? Prečo nie! Ale bez izraelskej pečiatky v pase.

Dva pasy

Pri dlhodobom cestovaní je veľmi vhodné mať dva pasy. Právne predpisy Slovenskej republiky umožňujú jej občanom vlastniť dva platné pasy súčasne. Ak totiž počas cestovania prekračujete viacero štátnych hraníc, v mnohých prípadoch budete potrebovať víza. Kým niekde získate víza priamo pri príchode na hranicu, inde musíte požiadať aj niekoľko dní alebo týždňov vopred. V druhom z uvedených prípadov sa vám veľmi zídu dva pasy: jeden podáte na príslušné veľvyslanectvo so žiadosťou o víza, a druhý si zatiaľ ponecháte ako cestovný a legitimačný doklad.

Pokiaľ využívate počas cestovania dva pasy, pri colnej kontrole sa tým radšej nechváľte a ukazujte podľa možnosti vždy iba jeden z pasov. Nie každá krajina totiž pozná túto vymoženosť dvoch pasov. Vyhnete sa tak zodpovedaniu mnohých otázok na colnici a vysvetľovaniu, že Slovenská republika vlastnenie dvoch pasov povoľuje.

Dva pasy sa vám zídu aj vtedy, ak ste napríklad už navštívili Izrael. S izraelskou pečiatkou v pase vás totiž nepustia do Iraku, Iránu, Libanonu, Sýrie, Saudskej Arábie, Afganistanu, Pakistanu, Sudánu. Vo všeobecnosti možno povedať, že krajiny v okolí Perzského zálivu izraelskú pečiatku v pase príliš neuvítajú. Ak si nie ste istý, či daná krajina má alebo nemá problém s takouto pečiatkou, určite si to neoverujte priamo na veľvyslanectve.

Strata pasu

Ak ste stratili pas v cudzine, obráťte sa na veľvyslanectvo SR v danej krajine, ktoré vám vydá náhradný cestovný doklad. Ak v danej krajine nemáme zastupiteľstvo a ste občanom Európskej únie, náhradný doklad vám vydá aj veľvyslanectvo iného štátu EÚ v danej krajine. Tento doklad vás však oprávňuje iba na priamy návrat na Slovensko a v žiadnom prípade nie cez tretiu krajinu. Príklad: Stratili ste pas v Bangladéši. Veľvyslanectvo SR akreditované pre Bangladéš sa nachádza až v Indii (Delhi). Obrátiť sa preto môžete napríklad na Veľvyslanectvo Nemecka alebo inej krajiny EÚ, ktorá má zastupiteľstvo v Bangladéši. Musíte však o tom najprv informovať slovenské veľvyslanectvo. Po tom, čo vám vydajú náhradný cestovný doklad, pocestujete priamo domov na Slovensko. Nemôžete navštíviť s týmto dokladom iné krajiny. To znamená, že vaša cesta okolo sveta sa v tom momente skončila.

Strážte si pas

Ako oko v hlave. Pas neodovzdávajte ani nedávajte ako zálohu. Nenechávajte ho ani na recepciách hotelov, ale vypýtajte si ho ihneď späť. Výnimku tvoria len niektoré krajiny, napríklad Čína či Rusko, kde si váš pas ponechajú často až do vášho odchodu z ubytovacieho zariadenia, a to na účely registrácie či iné administratívne účely.

Pečiatky

Pri colnej kontrole colníci radi dávajú pečiatky kade-tade do pasu. Ak máte na pláne návštevu mnohých krajín, potrebujete ušetriť v pase čo najviac miesta na ďalšie pečiatky. Požiadajte preto colného úradníka, aby vám ušetril prázdne strany. Prázdne strany sa vám zídu aj kvôli prípadným vízam. Mnohé ambasády totiž vyžadujú pri vízovom procese nielen jednu prázdnu stranu, ale celú dvojstranu.

Vždy si skontrolujte, či vám colný úradník skutočne dal do pasu pečiatku. V zásade ju nepotrebujete, ale môže sa stať, že ju v pase bude hľadať práve colný úradník ďalšej krajiny, ktorú navštívite. Ak máte dva pasy a predložili ste pri colnej kontrole obidva, skontrolujte, či máte pečiatku v tom pase, kde máte nalepené aj víza do danej krajiny.

Balenie

Nešetrite na kvalitnom batohu. Je dobré ak má nielen spodnú predelenú komôrku, ale aj zips z prednej časti, aby sa z neho lepšie vyťahovali veci. Jednoznačne odporúčam kúpiť si obal na batoh. Ochráni ho nielen pred dažďom, ale najmä pred prachom a špinou. Batoh totiž bude často na vrchu auta, na spodku autobusu a ak sa vám zašpiní nad únosnú mieru – čo sa môže veľmi ľahko stať – nemáte ho kde vyprať a vysušiť.

Zbaľte sa minimalisticky. Berte len tie najnutnejšie veci, inak si budete nadávať a trpieť pod ťarchou vášho batohu. Z kozmetiky berte iba základné veci. Všade si totiž môžete doplniť zásoby mydla, šampónu, zubnej pasty a kefky. Navyše mnohé ubytovacie zariadenia už pravidelne ponúkajú tieto kozmetické potreby.

Nebudem rozpisovať, čo konkrétne si zbaliť, pretože to závisí od destinácie, či idete do tepla alebo do zimy a pod. Odporúčam však zobrať si skôr tmavé ako svetlé veci. Možnosť oprať si veci sa možno nenaskytne tak často,ako by ste potrebovali a na tmavom oblečení aspoň nebude hneď vidno každú špinu. Pokiaľ ide o materiál, ja osobne sa radšej vyhýbam rifliam a riflovinám, pretože sú hrubé a veľmi pomaly schnú.

Doplnenie pre ženy: zopakujem staré dobré „berte si len najnutnejšie veci“. Platí to najmä pri kozmetike. Ja som napríklad navyše ťahala prinajmenšom odličovacie mlieko. Najlepšie je mať kvalitné bio-mydlo 3v1, ktoré sa dá použiť aj ako šampón a odličovač zároveň. Pokiaľ ide o šatstvo, v každej žene sa môže počas cesty prebudiť chuť vyzerať žensky a nie ako tramp. Pre ženu bude najväčšou výzvou PPP, čiže zbaliť sa tak, aby bolo jej šatstvo zároveň praktické, pekné a pohodlné. Zbaliť sa tak, aby som síce vyzerala šik, ale ostala pritom v suchu, teple, bez otlakov na nohe. Neberte si oblečenie, o ktoré sa bojíte, že sa zničí. Zoberte si pokojne aj obľúbené kúsky oblečenia – ja mámnapríklad momentálne so sebou svoju mikinu s Mickey Mouseom, ale rátajte s tým, že nie všetko šatstvo prežije cestu a vráti sa s vami domov. Ak by aj môj Mickey neprežil, aspoň si poviem, že mal dobrý život a pochodil po svete.

Text: Marta Rajková

Foto: Martin Navrátil

Naše ročné cestovanie po Hodvábnej ceste môžete sledovať na facebooku https://www.facebook.com/travelistan/ a na stránke www.travelistan.sk.

Teraz najčítanejšie

Marta Rajková

Som cestovateľka, blogerka a freelance prekladateľka. Hovoria mi digitálny nomád, no ja si len žijem svoj sen.