Denník N

Dlžíte sociálke? Žiadna panika – vyjednávajte splátky!

Sociálna poisťovňa má nárok vymáhať od vás neuhradené poistné za ostatných 10 rokov.

Žltý lístok v schránke nikdy neznamená nič dobré, zvlášť keď si prečítate že odosielateľom je daňový úrad, exekútor či obľúbená Sociálna poisťovňa. Nemusí to vždy zákonite znamenať problémy, no väčšinou to tak je. Sociálna poisťovňa vám neposiela blahoželania k narodeninám. Základom je ísť vyzdvihnúť zásielku z pošty a neprepadať panike.

Predpokladám, že po otvorení zásielky väčšine paragrafov a ustanovení zákona nerozumiete, no určite rozumiete slovám ako „vás vyzýva na úhradu nedoplatku vo výške…“. Sociálna poisťovňa má nárok vymáhať od vás neuhradené poistné 10 rokov späť, takže v niektorých prípadoch ani netušíte, čo ste pár rokov dozadu robili, nie to ešte, či ste platili alebo nie odvody, najmä ak žijete v presvedčení, že vaše povinnosti sú vyrovnané.

Ak máte po ruke šikovnú účtovníčku, alebo známu v Sociálnej poisťovni, dajte si vysvetliť, o čo ide a či je nárok Sociálnej poisťovne oprávnený. Zažila som v praxi príklady, že občania, ktorí obdŕžali rozhodnutie o nedoplatku a neprepadli panike, dokázali, že Sociálna poisťovňa sa mýli a ušetrili si tým pár peňazí. Takže, ak ste si nie vedomí podlžností voči tejto inštitúcii, bojujte a dokazujte.

Ak je nárok Sociálnej poisťovne oprávnený, ešte to nemusí znamenať koniec sveta, a rovnako to nie je dôvod na to, aby ste zašli do prvej nebankovej inštitúcie a zadlžili svoje ďalšie tri pokolenia. Zákon vám umožňuje so Sociálnou poisťovňou vyjednávať a dohodnúť sa na splátkovom kalendári.

V týchto dňoch bude pravdepodobne schválený vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý od nového roku podmienky na splácanie nedoplatku na poistnom upravuje. Splátkový kalendár bude možné dohodnúť si z pôvodných 18 mesiacov až na 24 mesiacov, rozšírili sa aj dôvody, pre ktoré je možné o splátky žiadať v prípade, žeby žiadateľ bol ohrozený platobnou neschopnosťou, ak by nebol povolený splátkový kalendár. Na to, aby vám Sociálna poisťovňa splátkový kalendár schválila, musíte byť schopný platiť aktuálne poistné, ktoré vám zo zákona vyplýva.

Takže, ak ste firma alebo občan, ktorý dostal rozhodnutie o nedoplatku na poistnom zo Sociálnej poisťovne a uhradenie tohto nedoplatku by vám spôsobilo vážne finančné problémy, či platobnú neschopnosť, žiadajte o splátky. Pri podaní žiadosti a v čase rozhodovania o splátkach musíte platiť aktuálne povinné poistné, ak vám poistné vzniká. To, že nebudete problém s nedoplatkom riešiť a nezačnete komunikovať zo Sociálnou poisťovňou, môže spôsobiť jedine to, že sa váš prípad dostane k exekútorovi. Áno, aj s exekútorom sa dá dohodnúť na splátkach, len vás to vyjde podstatne drahšie, ako keď sa dohodnete priamo zo Sociálnou poisťovňou a tá vám po uhradení dlžného poistného vypočíta úroky z omeškania.

Áno, môže sa stať, že vám Sociálna poisťovňa splátkový kalendár zamietne, ale v tomto prípade získate minimálne čas na to, aby ste sa pokúsili získať finančné prostriedky iným spôsobom ako návštevou nebankovej inštitúcie a bankovú lúpež tým tiež nemám na mysli.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.