Denník N

Do parlamentu s nohavičkami pri členkoch?

Kontroverzná kampaň Jany Cigánikovej vracia boj za rovnoprávnosť žien s mužmi o míľové kroky dozadu.

Kampane niektorých strán a kandidátov vo všetkých možných voľbách sa občas vydaria, a občas menej. Žiadna mi ale už dávno nezdvihla tlak natoľko, aby som kvôli nej otvorila počítač a začala písať blog. Vlastne odkedy sa Jana Budáčová, líderka kandidátky Strany zelených do eurovolieb, sporo odetá obložila kapustnými lístkami, sa to asi nepodarilo nikomu. Neverila som, že tento suterén sebaprezentácie ešte nejaká kandidátka prekoná. Napriek tomu, že latka bola nastavená vysoko (alebo nízko?), Jana Cigániková z SaS to svojimi fotkami s červenými nohavičkami spustenými pri členkoch zvládla. Dôvodom, prečo táto prezentácia ohrozuje moje kardiovaskulárne zdravie, je najmä to, že jedna takáto kandidátka môže zase raz o míľové kroky posunúť dozadu to, o čo sa pracne a po krokoch snažia mnohé ženy vo svojich profesných životoch.

jana_budacova_03
Jana Budáčová v kampani Strany zelených

Ide o to, aby práca žien a pôsobenie vo verejnej sfére bolo posudzované podľa ich schopností, výkonov a zásluh. Nie podľa výzoru, štýlu oblečenia či výhradne súkromných vecí. A príde mi strašne smutné, ak nejaké žena túto snahu výmenou za pár preferenčných hlasov podkopáva.

Predsudky, typu „krása + inteligencia = konštanta“ na nás číhajú na každom kroku. Myslím, že ich zažila v živote každá žena, ktorá sa pokúsila uplatniť či už v politike, verejnom živote alebo v biznise. Vždy, ako sa na kandidátke objaví pekná žena, diskutuje sa viac o jej výzore, ako o ponúkanom programe či pracovných výsledkoch. Nie, že by kompliment nepadol dobre a nepotešil. Žiaľ, keď ostane len pri hodnotení výzoru, dosť to určuje aj to, čo po zvolení od danej političky očakáva. Najmä pôsobiť dekoratívne (a moc nepresadzovať svoje názory a nevymýšľať). Žiaľ, keď niekto na blogu zverejní fotky svojho červeného spodného prádla, zľahla tým evokuje, že fakt nemá čo iné ponúknuť. A takáto ponuka potom naozaj patrí inde, a nie do politiky. Takže tým situáciu ženám vôbec ale vôbec neuľahčuje.

Janka, fakt, „ďakujeme“…

Ako liberálne zmýšľajúci človek si myslím, že každý muž aj žena majú právo na akékoľvek vierovyznanie, módny vkus, sexuálny a rodinný život či koníčky. Som skutočne posledná, ktorá by si myslela, že žena má chodiť zásadne v sivom kostýme a vlasmi v drdole a správať sa podľa nejakých predpísaných štandardov poslanca Kuffu. Aj ja mám na facebooku fotky v plavkách alebo zo žúrov. Ale to je súkromný profil určený pre mojich priateľov a známych, ktorým som ich sprístupnila a nie na blogu, ktorým oslovujem voličov. A v tom je ten zásadný rozdiel.

Politička či manažérka majú tak ako jej mužskí kolegovia právo na súkromný život. Rovnako ako máme právo nebyť podľa súkromia posudzované a súdené – či už v práci alebo vo voľbách. Povedzme si ale na rovinu, toto právo u nás značne pokrivkáva. Myslím, že to poznajú všetky ženy – političky či manažérky, ktoré bývajú verejne spovedané na tému svojich milencov, pranierované v médiách za sukňu o pár centimetrov kratšiu, za veselú náladu po pár pohárikoch, či osočované za zlú náladu (lebo nemajú uspokojivý sexuálny život). Pracne sa snažíme vysvetliť, že čo a s kým robíme po práci, a ako trávime voľný čas je len a len naša vec. Oddelená a nesúvisiaca s pracovnými životom. A do toho sa nám nejaká kandidátka pokúša nalákať voliča na spustené nohavičky a polonahé fotky s konzervou špenátu. Takže, Janka, fakt „ďakujeme“…

Páni z SaS, očakávame vaše fotky s trenkami

SaS je strana hlásiaca sa k liberalizmu, a podľa slov mnohých jej kandidátov, aj k rodovej rovnosti. Takže páni kandidujúci za SaS, ak chcete tento trapas vašej kolegyne trochu dorovnať a nás potenciálne voličky presvedčiť, že to s tou rodovou rovnosťou myslíte vážne, očakávam v najbližších dňoch na blogoch vaše fotky s trenkami pri členkoch.

Kampaň sa robí pre získanie voliča, a jediný spôsob, ako takúto formu kampane odmietnuť, je ukázať jej neúspešnosť. Nie, že by som želala kandiátke číslo 22 neúspech, ale žiaľ spôsob kampane, ktorý si zvolila, si ho zaslúži. Preto prosím, všetky ženy, ktoré nechcú byť posudzované podľa výzoru, ale podľa vlastností a schopností, aby povedali tejto forme kampane rázne NIE. Dámy, ak sa chystáte voliť SaS a chcete voliť ženy, určite je na kandidátke množstvo iných zaujímavých žien.

PS: Ak by ma chcel niekto obviniť z predvolebného hejtovania, dodávam, že strana SaS patrí do užšieho výberu strán, nad ktorých voľbou uvažujem. Viem aj to, že nech budem voliť akúkoľvek stranu, minimálne dva moje krúžky budú patriť ženám. Najmä preto, že ženy by mali podporovať aj ďalšie ženy. Ak moja voľba padne na SaS, viem, ktorá žena môj krúžok určite nedostane.

jana_ciganikova_01jana_ciganikova_02jana_ciganikova_03jana_ciganikova_01

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Soňa Svoreňová

mestská poslankyňa za klub Bratislava INAK, cestovateľka, členka predstavenstva Bratislavskej organizácie cestovného ruchu