Denník N

Do piatka bude Váš manžel iný…

Tento titulok do veľkej miery zavádza. Skutočnosť je taká, že ak budete postupovať správne, môže sa Vám to podariť už v stredu…

Po úvodnej fáze, ktorou prechádza každé manželstvo, prichádza obdobie „reality“. Mnohí ľudia až v tomto období spoznávajú identitu toho, koho si vzali. Ale aj keď ste obdobie pred svadbou zasvätili spoznávaniu toho druhého, aj tak sa nevyhnete obdobiu, kedy budete akoby nanovo spoznávať toho druhého.

V každom prípade, skôr či neskôr začnete premýšľať nad tým, že chlap po Vašom boku sa Vám nie vždy páči. Presnejšie sú dni, kedy vás znervózňuje, sú dni kedy sa Vám nepáči a kedy Vás doslova rozčuľuje. Každá žena je v hĺbke svojho srdca „reformátorka“. Túži premeniť svojho manžela a má s ním plán. Nakoniec, ktorá žena by nechcela mať lepšieho manžela?

Tento článok, inšpirovaný knihou Kevina Lemana, je venovaný Vám, drahé ženy. Princípy pomenované v tomto článku fungujú, sú pomerne jednoduché. Stačí sa nimi riadiť a pristupovať k mužovi so záujmom, s túžbou pochopiť jeho svet. Ste pripravené? Tak poďme na to…

Sme iný

Váš muž je po fyzickej, emocionálnej a psychickej stránke odlišný od Vás. Ako muži a ženy sme si rovnocenní a rovní, ale zároveň sme rôzni. Odlišnosť môže byť cestou k obohateniu, ak ju pochopíme a necháme sa ňou obohatiť. Bolo by chybou, ak by ste zo svojho muža chceli urobiť ženu a naopak, žiadny muž z Vás nechce mať muža. Vnímať odlišnosti a brať na nich ohľad, je cestou k vzájomnému porozumeniu.

Štúdie dokazujú, že keď riešime rovnaké úlohy, muži a ženy pri tom zapájajú iné oblasti mozgu. Akoby riešili problém z iného uhľa pohľadu. Je to problém? Nie, ak sa dopĺňame. Len premýšľame inak. My muži sme lepšie fyzicky stavaný a preto viac unesieme a sme silnejší. Čo má aj praktické stránky. Napr. dokážeme ľavou rukou otvoriť fľašu so zaváraninou, alebo vyložiť debničku v komore. Na druhú stranu sme citlivejší na bolesť. Stačí obyčajná chrípka a lúčime sa so svetom.

My muži máme spravidla cca 4 páry topánok. Zimné, letné, slušné (na zábavu s Vami) a sandále. Ak máme radi hory, tak turistické. Viac nám k šťastiu netreba. Koľko topánok máte v poličke Vy? Podobne je to aj s oblečením. Chlap dokáže celý týždeň behať v jednom vrchnom oblečení (nohavice + niečo k tomu) a pravidelne si meniť spodné oblečenie vrátane ponožiek. U Vás je to iné. Máte oblečenie prakticky na každú príležitosť a v rôznych verziách a farbách. A každý deň sa oblečiete inak. Nikdy nemáte dva dni po sebe to isté. Chápeme to a nechceme Vás meniť, hovoríme si, že sa parádite kvôli nám a ktorý muž by nebol pyšný na svoju ženu?

Odlišnosť obohacuje

Spoločnosť nám ubližuje, ak sa z nás mužov snaží urobiť ženy. Muži a ženy sú rovnocenní, ale nie rovnaký.

Od detstva sme iný. My muži radi súťažíme a ostane nám to až do smrti. My nevieme oceniť druhé a ďalšie miesto. Buď vyhrávame, alebo prehrávame. Radi s niekým zápasíme, máme radi šport. Dotyk poznáme skôr v bojovej podobe. Kedysi sme sa často bili, alebo sme boli zbití. V dospelosti si fyzickú silu vybíjame v boji – v športe.

My muži sa dokážeme kratšie koncentrovať na niečo, ale viac ideme do hĺbky. Oveľa skôr sa začneme nudiť, preto napr. radi prepíname z jedného tv kanála na iný. Na druhú stranu, nepotrebujeme podpornú skupinku počas cesty na toaletu v reštaurácií. Dokážeme tam zájsť bez toho, aby niekto išiel s nami.

Možno Vám občas pripomíname opustený ostrov, ale tak to nie. Skutočnosť je taká, že každý deň vykonávame aktivity, ktoré sú rutinné, ale popri tom veľa premýšľame o svete, ktorý je pre nás dôležitý. A je v ňom aj veľa praktických vecí, ktoré tak radi oceníte. Zároveň však platí, že neradi o tom hovoríme, kým to nemáme premyslené. Vy ženy ste v tom iné. A radi Vás v tom obdivujeme. Dokážete zvládať viac vecí naraz. Ste tak efektívne že občas premýšľame nad tým, či nás ešte potrebujete. V tom spektre problémov je určite jeden veľmi dôležitý, ktorý treba rozanalyzovať do detailov a v tom sme naozaj dobrí my. Prečo sa nedopĺňať?

Dotyk slovami

Veľký rozdiel medzi nami je aj v komunikácií. Vezmite si, že keď sa stretnú dve ženy, hoci aj neznáme, za chvíľu sa rozrečnia a dokážu sa rozprávať aj celé hodiny. Okrem toho, každá žena má viac priateliek, s ktorými pravidelne dokáže tráviť čas rozhovorom. U nás mužov, je  to iné. Keď stretneme niekoho nového, spravidla si vymeníme pár informácií o počasí, športe… ak to súvisí s prácou, tak o práci… A spravidla máme jedného priateľa okrem Vás. S ním sa stretneme raz za čas a ani s ním nehovoríme veľa. Jednoducho sme iní.

Vedeli ste, že podľa štatistík žena povie za deň 7 x viac slov, ako muž? Jednoducho ste komunikatívnejšie. A my muži Vám to neberieme. A ochotne priznávame, že v tejto oblasti s Vami dych neudržíme. Jednoducho ak sa naozaj chcete vyrozprávať, viac Vám v tejto oblasti osoží kamarátka, než Váš manžel. Nemýľte si dve veci. Nás mužov zaujíma ako a čím žijete. Ale nie sme tak komunikatívny ako Vy.

Keď sa nedávno robil prieskum medzi ženami, 9 z 10 povedalo, že ich muž sa s nimi nerozpráva. Pravda je taká, že nás zaujíma ako a čím žijete, ale nedokážeme o tom tak veľa a toľko hovoriť. Dokonca naozaj nedokážeme tak dlho o tom počúvať a to nás zaujímate oveľa viac, než náš najlepší priateľ, šéf, kolega, či dokonca kňaz…

Keď sa s nami rozprávate, vo vzduchu už aj tak (podľa nás) lieta veľa slov. Prečo k nim pridávať ďalšie? Okrem toho, radšej nad slovami premýšľame. Nepotrebujeme počuť všetky detaily – tak ako ste to rozprávali kamarátke. Nám stačia fakty, aby sme pochopili čím ste prešli. A hlavne informáciu, či sa chcete len vyrozprávať, alebo od nás čakáte aj radu a pomoc. Ak od nás čakáte radu a pomoc, dajte nám čas si premyslieť možnosti. My radi veci premýšľame do hĺbky a hľadáme riešenia. Nie sme navyknutí rozprávať sa len „tak“.

Muž túži byť Vašim hrdinom

Od nás mužov sa očakáva, že v rámci emancipácie sa dokážeme vcítiť do našich žien a vieme, na čo myslia a cítia. Ale my naozaj myslíme a cítime inak. Môžeme a snažíme sa tu a tam Vás niečim prekvapiť, ale moc sa nám to nedarí. To vysvetľuje, prečo tak často od nás dostávate „nepraktické“ darčeky, hoci v mužskom svete praktickými sú. A prečo vlastne zvykneme dávať skôr praktické, než romantické dary. Riešenie je pomerne jednoduché. Ak niečo chcete, je lepšie ak nám to rovno poviete. Ísť cestou hádania, vedie k sklamaniu a málokedy k naplneniu.

Pre muža je dôležité aby mal pocit, že ho jeho žena rešpektuje. Ak ten pocit má, potom svoju ženu miluje tak, ako ona chce, aby ju miloval. Ak rešpekt necíti, potom zalezie do svojej ulity a nebude riskovať, že by sa mohol pre lásku zraniť. Rešpekt neznamená nič iné, že budeme veci riešiť spolu a ponecháte nám priestor, aby sme ich riešil svojím spôsobom a aby sme sa v inakosti dopĺňali. Muž sa túži o Vás starať – pamätajte, nikoho iného nemá. Túži Vám pomáhať, byť Vašim hrdinom. Možno je občas neohrabaný, alebo nešikovný. Ale nič to nemení na tom, že túži po Vás, byť pre Vás všetkým. Nemusíte sa báť, rešpekt musí byť vzájomný. Vzájomne sa rešpektovať je podstatou manželstva.

Ak od nás niečo potrebujete, alebo potrebujete s niečím pomôcť, stačí, ak nám to poviete raz. Možno to nie je vidieť a málokedy sa do toho pustíme hneď, ale Vašu túžbu / prosbu zaradíme na zoznam a pokúsime sa ju vyriešiť najneskôr v takom čase a termíne, aby sme to stihli skôr, než to bude nevyhnutné. My muži z princípu túžime po tom, aby nás naše ženy potrebovali. A urobiť niečo pre ne, je pre nás dôležité. Ale dovoľte nám to urobiť našim spôsobom. A nepripomínajte nám to x krát. Ak napriek tomu to nestihneme, alebo na to zabudneme… nechajte nás, aby sme si uvedomili dôsledky. Sklamať naše ženy nie je nič, po čom by sme túžili a rozhodne to nechceme zažiť zas a znova. Muž túži vedieť, že vo vašich očiach obstál.

Túžime byť prioritou

Ak nám hovoríte čo máme robiť, ak nám stále pripomínate čo máme robiť… potom nám pripomínate naše mamy. Táto situácia nie je príjemná pre nás a ani pre Vás. Ak necítime, že nám dôverujete… potom sa uzavrieme. A stávame sa tichým spoločníkom.

Muž potrebuje cítiť, že ho prijímate bez podmienok. Že aj keby sa stalo niečo zlé, obstojí vo vašich očiach a bude tým mužom, ktoré by ste si vzali zas a znova. Muž potrebuje cítiť, že Vám patrí. Možno to tak nevyzerá, ale muž často okrem Vás nemá nikoho. Má možno jedného priateľa, ale ani ten nie je pre neho tak dôležitý, ako vzťah s Vami. Ak však má pochybnosť, či je pre Vás dôležitý, ak nie je pre Vás prioritou, potom dovolí iným veciam, aby vyplnili jeho čas. Napriek tomu, v jeho slovách a skutkoch rezonujú slová: „a čo ja? Prečo nemáš čas na mňa?“ Veľmi často muža zo života ženy vytlačia deti. Tie po cca 20 rokoch odídu z domu a Vám ostane muž, s ktorým vzťah je už dávno po klinickej smrti…

Ťažko by sme našli oblasť v ktoré sú predstavy mužov a žien tak odlišné, ako pri sexe. Podľa štatistík muž myslí na sex 33 x častejšie, než žena. Keď sa robil prieskum medzi čitateľkami jedného ženského časopisu tak sa ukázalo, že v rebríčku hodnôt zaradili sex na 14 miesto. 14! Na 13 bola starostlivosť o záhradku! Túto štatistiku kazí cca 15 % žien, ktoré túžia po sexe naozaj často. Ale to je štatistická výnimka. Pre nás mužov tak stojí veľká výzva urobiť zo sexu niečo príjemné, na čo sa budete tešiť, ak to vo Vašom rebríčku nie je tak vysoko… Na druhú stranu. Pre mužov je sex dôležitý. Bez ohľadu na rozdiely, v tej Top 5 bude asi u každého zdravého muža. Žena potrebuje veľa rôznych prejavov, aby sa cítila milovaná. A to je na láske to pekné. Pre muža je tým prejavom sex. Vďaka nemu sa cíti milovaný, prijatý a obdivovaný.

Muž túži po sexe, ale netúži po hocijakom sexe. Túži, aby ste si to s ním užili, aby to nebolo o „povinnosti“, ale túžbe. Nie je to ten najlepší dôkaz toho, že v sexualite ide o oveľa viac, než telesný rozmer? Nakoniec byť „aktívna“, je v tejto oblasti spôsob, ako tento prejav lásky premeniť viac na svoj „obraz“. A na to Vám žiadny muž nepovie nie…

.

Kniha Kevina Lemana prináša veľa podnetov, hlavne ak chcete spoznať svet muža. Každá z tém prináša veľa ?, preto pre ženy môže byť veľmi zaujímavé, že v každej kapitole Leman vytvoril priestor na otázky a odpovede. Keď o týchto témach (v jednotlivých) kapitolách hovoril na svojom prednáškovom turné, pozorne načúval ženám a ich výhradám a obavám. My muži máme pošramotenú povesť, ale sme stvorený pre niečo veľkolepé – milovať svoju ženu a a rodinu. Okrem úlomkov ktoré som priblížil, je tu aj kapitola o vzájomnom rešpekte ale aj o tom čo robiť, ak sa muž nespráva ako gavalier, dokonca svojej žene ubližuje. Leman si ani pred týmto zlyhaním mužov neskrýva oči…

Sľúbili ste, že do piatych dní bude iný… v čom je tá zmena? V troch rovinách: 1, začnete sa na muža pozerať inak 2, začnete to „iné“ zosobnené vo Vašom mužovi prepájať s tým, čo dokážete Vy a tak spolu vytvoríte silný tím a nakoniec 3, Váš záujem o muža spojený s jeho prijatím a pochopením sa pre Vášho muža stane inšpiráciou, aby sa stal lepším. Pre Vás.

Váš muž je iný. Predovšetkým je mužom a nie ženou. Rešpektujte to. Má to svoje výhody. Do mnohých oblasti prináša iný prístup a možnosti. Prepojiť túto odlišnosť a vnímať ju ako príležitosť na vzájomné obohatenie, je cestou ako sa obohatiť navzájom. A miesto toho, aby ste s ním bojovali, zapojte ho do svojho života. Nič nie je pre Vášho muža dôležitejšie, než byť pre Vás potrebný a starať sa o Vás. Ak je Vami milovaný.

th-

Kevin Leman je psychológom a pracuje ako manželský a rodinný poradca. Patrí medzi uznávaných odborníkov v otázke vzťahov. Na túto tému napísal viacero kníh, medzi iným: Harmónia vo vzťahu, či Sex začína v kuchyni. Jeho kniha Päť dní, ktoré zmenia vášho manžela sa stala podkladom pre tento článok.

Zdroj fotografie:

www.politiko.net

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom