Denník N

Do srdca kyberdžihádu

Ilustračný obrázok fundraisingovej kampane džihádistov. Zdroj: Twitter
Ilustračný obrázok fundraisingovej kampane džihádistov. Zdroj: Twitter

Džihádimarketing, ktorý pomáha vytvárať skupiny „G.I. džihádistov“ zo Západu a Blízkeho východu, nám na filmovom festivale Jeden svet 2017 predstaví holandská investigatívna snímka Kyberdžihád.

Prepracovaný scénosled, dokonalý zvuk, sugestívny podmaz, premyslená a rozumne dávkovaná psychologizácia postáv, inovatívna kamera, dynamický strih, precízne cielenie na konkrétny typ diváka. Skrátka profesionálne a pôsobivé spracovanie.

Nie, toto nie je popis najnovšieho hollywoodskeho trháku. Ide o opis PR a mediálnej prezentácie ultranásilného islamistického zoskupenia Islamský štát. Teda prinajmenšom podľa dokumentárnej snímky Kyberdžihád, ktorú už čoskoro v Bratislave a Košiciach uvedie filmový festival Jeden svet.

Film holandského režiséra Hansa Busstru prešpikovaný svedectvami protiteroristických odborníkov a investigatívnych novinárov poukazuje na u nás neznámy postmoderný charakter tejto patologickej interpretácie džihádu, kladúc si pritom neodbytnú otázku “čo s tým?”.

Bojovníci za klávesnicou

Film divákom ukáže, že pre ISIS sú dnes médiá prinajmenšom také dôležité, ako ich vojenské výsledky. Až tak, že ich “novinári”, či iní odborníci na médiá, sú neraz lepšie platení než samotní bojovníci.

Pamätáte si ešte Al-Kájdu? Tá kedysi začala s amatérskými videami. Sediaci Usáma bin Ládin s kalašnikovom v lone kdesi pri vchode do bezmennej jaskyne v Afganistane. No nuda. Až ISIS podľa protagonistov dokumentu pochopil, že polovicou úspechu je kvalitné divadlo. V ére masívnej internetizácie (nielen) Blízkeho východu mu potom nič nestálo v ceste. K veci sa postavil s odhodlaním jemu vlastným a so svojimi propagandistickými videami s vizuálom krvavých videohier dnes žne úspechy.

Džihádimarketing

Veľavravným príkladom profesionality tohto džihádimarketingu je dôsledná príprava na nahrávanie popráv odrezaním hlavy. Protagonisti filmu vysvetľujú, že pri nich býva všetko svedomito naplánované, s riadnym scenárom a s opakovanými skúškami pred tým, ako idú “na ostro”. Doslova. A takýchto príkladov film ukazuje viacero (pozn. dokument priamo neukazuje otvorené násilie).

Zároveň režisér detailne rozkrýva postupy, vďaka ktorým sa darí takzvanému Islamskému štátu získavať priaznivcov medzi mladými ľuďmi. Nešťastnými, neukotvenými mladými ľuďmi, ako vysvetľuje mladý Belgičan s koreňmi v Maghrebe, ktorí sa v bruselskej štvrti Molenbeek snaží o deradikalizáciu miestnej mládeže. Nie nejakých beduínov s myslením zo stredoveku, ako sa mnohokrát mylne domnievame, ale skrz na skrz moderných Západniarov. Práve v tomto bode tak film medzi riadkami ponúka dávku nádeje “čo s tým”.

Ciele islamistickej propagandy sú však medzitým celkom jasné. Podobne ako iné ideológie (lebo islamizmus narozdiel od islamu ako takého politická ideológia je) ako je nacizmus či komunizmus, pracuje islamizmus s až rozprávkovou predstavou o ideálnom svete. Pre mnohých je tak dnes akousi snovou alternatívou v ostrom kontraste s dlhodobo frustrujúcou zlyhávajúcou realitou Blízkeho východu, ale aj postavením mnohých potomkov imigrantov na Západe.

Túto rozprávku, v ktorej sú si všetci rovní bez rozdielu v etnicite, rase či triedy, a v ktorej spoločnosť vedú neskorumpovaní, spravodliví jedinci riadiaci sa výlučne Koránom a príručnou literatúrou, sa Islamský štát snaží všemožne ukázať ako skutočnú. V tom mu významne pomáhajú práve nové médiá, ale aj v skutku brutálna cenzúra.

Otázkou, na ktorú však dokument Kyberdžihád odpoveď nedáva, je, či je vôbec možné túto kybervojnu proti rozprávkovej predstave o svete vyhrať. Zrejme nie priamo. To by sa musela tá rozprávka rozpadnúť sama ako domček z kariet. Čo je, napokon, osudom mnohých zlyhaných ideológií. Otázkou však je, za ako dlho a za akú cenu…

Autor: Peter Ivanič

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.