Denník N

Dobré ráno, vážení úradníci. Stále máte pocit, že sa nič vážne nedeje?

Štátne orgány sa dlho tvárili, že sa nič nedeje. Aj dva roky po potvrdení otravy podzemnej vody ich treba k činom poháňať.

Nedávno som písal blog o tom, že otrávená voda ohrozuje Bratislavský kraj, ale kompetentní sa s riešením neponáhľajú. Problém chemickej skládky vo Vrakuni si prehadzujú orgány štátnej správy ako horúci zemiak už viac ako 20 rokov. Podľa geologického prieskumu niektoré znečisťujúce látky zo skládky už dnes významne ohrozujú kvalitu podzemnej vody v oblasti Vrakune, Podunajských Biskupíc či Rovinky a prenikajú ďalej do Žitného ostrova.  V podzemnej vode boli identifikované hlavne pesticídy, herbicídy, chlórované uhľovodíky a benzén-toluén-etylbenzén-xylén (BETEX) a iné látky. Človek nemusí byť chemikom aby pochopil, že nejde o žiadne dobroty.

Hoci ministerstvo životného prostredia už dávno pozná tieto hrozby, rozhodlo sa až na podnet poslancov za SaS dotknutým obciam rozoslať varovný list. „Vzhľadom na rozsah znečistenia zemín a podzemných vôd boli preukázané aj zdravotné riziká pre človeka v kontaktnej zóne a riziká šírenia znečistenia podzemnou vodou,“ píše sa v liste. „Najrizikovejšou expozičnou cestou je okrem konzumácie koreňovej a listovej zeleniny dopestovanej na lokalite aj pitie podzemnej vody zo studní. Zvýšené sú aj potenciálne riziká plynúce zo sprchovania pri využívaní kontaminovanej vody a z kúpania v bazénoch napúšťaných zo studní.“

Pri čítaní týchto riadkov ma oblieva studený pot. Podzemné vody sú zrejme kontaminované až do piatich kilometrov od skládky a napríklad k Mostu pri Bratislave sa nebezpečenstvo priblížilo na pár sto metrov. O tom, ako a kedy sa problém bude riešiť, sa však obyvatelia ohrozených obcí v liste nič nedočítajú. A bude sa vôbec riešiť?

Problémy bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova nie sú žiadnou novinkou. Ako je možné, že to kompetentní nechali zájsť až tak ďaleko? Že desaťročia nekonali? Problém ako by nemal svojho majiteľa. Všetci si nad tým umývajú ruky a tvária sa, že sa ich to netýka.

S kolegyňami poslankyňami Annou Zemanovou a Jankou Cigánikovou sme požiadali ministrov životného prostredia, zdravotníctva a pôdohospodárstva, aby bez meškania zvolali odborníkov, a aby našli funkčné riešenie na ochranu Žitného ostrova. Zároveň navrhujeme, aby bol zriadený informačný bod, na ktorom ľudia z  ohrozenej oblasti dostanú aktuálne a presné informácie, v akom ohrození sú spodné vody v mieste ich bydliska. Dnes totiž také informácie nemajú.

A Slovenský hydrometeorologický ústav by mal čo najskôr rozšíriť monitorovaciu sieť v ohrozenej oblasti.

„Voda v studniach nachádzajúcich sa v kontaminačnom mraku nie je vhodná na akékoľvek používanie, hlavne je nevhodná na pitie, umývanie, kúpanie a polievanie. Konzumácia plodín polievaných kontaminovanou vodou predstavuje riziko pre ľudské zdravie.“

Dobré ráno, vážení úradníci, ešte stále máte pocit, že sa nič nedeje?

Teraz najčítanejšie