Denník N

Dobré rozhodnutie Mihála

Jeho liberálny duch už nemohol ďalej uniesť toľkú dávku lojality k predsedovi strany.

Každý čo sa hlásime k liberalizmu, máme v sebe jeho inú obsahovú náplň. Osobne som Mihála nikdy nepovažoval za liberála. Stačí sa oboznámiť s jeho riešeniami. Pre mňa liberalizmus predstavuje vládu zákona, osobnú zodpovednosť za svoje činy, čo najširšiu mieru osobnej slobody, v ekonomike voľný trh, a z pohľadu občanov, čo najužší, len nevyhnutne reguláciami disponujúci štát.

Pre stranu, ktorú zakladal a z ktorej odchádza, už nech sú verejnosti deklarované akékoľvek dôvody, je jeho rozhodnutie pozitívne. Jalové pnutie vo vnútri strany, so vzájomnými animozitami odčerpávalo sily, potrebné k sústredeniu sa na návrhy riešení celospoločenských problémov. Takto získanú energiu by mohla strana využiť na najdôležitejšiu politickú tému, ktorá mi v ich programe veľmi chýba. Nastolenie právneho štátu. Je to zložitá téma, nesmierne náročná, ale nevyhnutná pre partaj, ktorá sa považuje za liberálnu. Ak sa spracuje v pozitívnom celospoločenskom dopade, bude iste zaujímavá aj pre súčasných nie voličov strany. Bolo by potrebné usilovať aspoň o základný rámec, ukotvený v ústave krajinky, ktorá je tým najviac do úzadia zastrkovaným zákonom. Pritom od reálnej existencie právneho štátu, nielen jeho zbierkovej verzie, sa odvíja kvalita života jeho občanov, aktivity osobné, ekonomické, kultúrne, ale aj politické, ak politika a politici majú slúžiť ľuďom. Získať pre jej podporu politických partnerov bude ťažké, ak nie nemožné, z vládnej koalície nikto, z opozície možno OĽaNO. Najdôležitejšie je však neustále pripomínať absenciu právneho štátu, čo má za následok, aj v súčasnosti tak pertraktovanú tému energií.

Ponúknuť tému do verejnej diskusie by mohlo byť prvým krôčikom k prebudeniu občanov z otupenosti a rezignácie. Absenciou právneho štátu najviac trpia bežní občania krajinky. To by pre liberálne orientovanú stranu mala byť najzaujímavejšia výzva. Usilovať o vládu zákona.

PS: Po dopísaní som išiel príspevok zavesiť na blog. Na titulke mi padol pohľad na rozhovor Šimečku so Sulíkom, ktorý som prečítal. Dozvedel som sa, že predseda liberálov sa považuje za slovenského nacionalistu a strana sa nachádza v kvadrante medzi pravicou a liberálmi. To sú veci. Evidentne aj predseda SaS je vo vývoji, pokiaľ ide o jeho politickú orientáciu. Teraz čo s tým, čo som napísal? Ale možno, aj Sulíkovi nacionalistovi bude záležať na existencii právneho štátu. A ja zostanem naďalej liberálom.

Teraz najčítanejšie