Denník N

Dobrodružstvo v Slavošovskom tuneli

Úplná tma, kde bez svetla neuvidíte ani na špičku nosa. Putujte opusteným tunelom a pokúste sa nájsť poklad ukrytý priamo v srdci hory spolu s nami.

Písal sa rok 1941. Vo svete zúrila vojna. Nakoľko boli slovensko-maďarské hranice posunuté o niekoľko kilometrov na sever, bol juhovýchod Slovenska bez potrebnej infraštruktúry.

Gemerské spojky – riešenie, ktoré malo priniesť železničné prepojenie pre južné časti vtedajšieho Slovenska. Trate ako Tisovec – Revúca, Teplá voda – Slavošovce, Štítnik – Nižná Slaná. Prepojenia v neľahkom teréne, ktoré vznikali až nepochopiteľne rýchlo a aj samotný Slavošovský tunel s dĺžkou 2,4 kilometra bol postavený za 3 roky.

Vojna skončila a Slovensku boli prinavrátené jeho južné časti. O Gemerské spojky prestal byť záujem, nakoľko stratili svoje opodstatnenie. Nikto nemal záujem ich dokončiť, aj keď chýbalo veľmi málo. Gemerské spojky zostali zabudnuté a nechané napospas času. Jedna z nich dnes slúži turistom.

6,5 metra vysoká diera v zemi, dlhá 2,4 kilometra medzi obcami Kopráš a Slavošovce. Úplná tma, kde bez svetla neuvidíte ani na špičku nosa. Vydajte sa do tejto tmy spolu s vašimi deťmi a zažite rodinné dobrodružstvo. Putujte opusteným tunelom a pokúste sa nájsť poklad ukrytý priamo v srdci hory.

Alebo môže byť nakoniec všetko úplne inak…

Ale to sa dozviete len ak prídete v sobotu 15.7.2017 v ľubovoľnom čase od 9:30 do 16:00 do Slavošovského tunela pod Homôlkou na akciu „KTO TO BOL?!“ organizovanú občianskym združením RASTÚCA, ktorého členovia zorganizovali už 2 ročníky Rozprávkovej cesty na Muránskej planine a tento rok chystajú ďalšie pokračovanie.

Začiatok akcie bude pri vstupe do tunela od obce Magnezitovce. Nezabudnite si teplé oblečenie a baterky, aby ste mohli vyriešiť všetky záhady s ktorými sa počas putovania tunelom stretnete.

Akcia je pre všetkých ZDARMA.

Tešíme sa na Vás!

Viac informácií o akcií nájdete na Facebookovej stránke udalosti – LINK

Zúčastniť sa môžu aj návštevníci zo strany od Slavošoviec. Musia ale prejsť najprv tunelom na stranu od Magnezitoviec, kde bude začiatok akcie. Každý tím prejde tunelom minimálne 2x.

Teraz najčítanejšie

OZ RASTÚCA

RASTÚCA je občianske združenie, ktoré vzniklo z iniciatívy troch študentov, aby ich rodné mesto - Revúca, bolo krajším, lepším a čistejším miestom pre život. Jeho zakladateľmi sú David Galovič, Nina Minďášová a Miriam Králiková.