Denník N

Dobrý gazda turboodpis zahluší

Vlajková loď programu strany Sieť má mnoho dier, nebude teda lepšie ju predčasne potopiť?

Turbodpis už vznietil polemiku, z časti dokonca aj konštruktívnu. Podstatou nápadu je odpisový bonus do 200% investície pre zaostalejšie regióny Slovenska s cieľom prilákať investície. Vďaka truboodpisu by investor ušetril na dani z príjmu.

Automaticky sa núka námietka v podobe účelového sťahovania sídiel spoločností, bez sprievodu skutočných prevádzok a pracovných miest. Práve táto námietka, je však minimálne z časti riešiteľná. Ak by sa turboodpis týkal najmä nehnuteľností a strojov umiestnených v prevádzke zo zvýhodneného regiónu, podvádzať by vzhľadom k jednoduchosti kontroly vyžadovalo značnú odvahu.

Neviem či si však tvorcovia programu Siete uvedomili, že turboodpis má mnoho nevýhod minulých stratégii podpory investícii, dokonca aj niektoré navyše.

1. Turboodpis pomáha najmä tým, čo majú dostatočný kapitál na investovanie. Menší a začínajúci podnikatelia si majetok skôr prenajímajú, keďže nedisponujú miliónmi na stavbu hál a nákup strojov. Opäť teda ide o ďalšie zvýhodňovanie veľkých spoločností pred malými a strednými podnikmi. Vzhľadom k doterajšej diskriminačnej podpore veľkých investícii treba tento aspekt vnímať citlivejšie.

2. Turboodpis zvýhodňuje odvetvia s vysokým nárokom na kapitál, čiže najmä priemysel, na úkor odvetví, ktorých náklady sú najmä personálne (naprk. IT a služby).

3. Turboodpis zvýhodňuje priamo investíciu do majetku, nie zamestnávanie ľudí.  Ľudia do určitej miery so strojmi súťažia, fenomén tiež známy ako “súboj so strojmi“. Čím sú ľudia drahší a stroje sú lacnejšie, tým horšie pre zamestnanosť nižšie kvalifikovaných pracovníkov. Turboodpis vlastne pomáha robotom poraziť robotníkov.

Nápady na zníženie nezamestnanosti v zaostalejších regiónoch nutne nemusia byť z marketingového hľadiska originálne a atraktívne, mali by však v prvom rade cieliť priamo na zvýhodnenie pracovnej sily. Či už z hľadiska jej ceny (naprk. odvodové zaťaženie), alebo kvality (kvalifikácia a vzdelanie).

Do volieb je našťastie ešte čas program trochu prepracovať, parafrázujúc ľudové porekadlo – ak gazda nevybrúsi program, zíde mu program na hlavu.

Teraz najčítanejšie

Marian Jánoš

Pracujem ako manažér v oblasti financií. Mám finančné a medicínske vzdelanie. Na blogu sa chcem venovať najmä medicínskym hoaxom a verejným financiám.