Denník N

Dobrý pocit

Zrejme za tým bude niečo iné…

Evičke sa dnes ruksak zdá akýsi ľahký, akoby ho ani na chrbáte nemala. Opak je pravdou, dnes bol v škole nabitý rozvrh, kníh a zošitov má v ňom poriadne veľa. Zrejme za tým bude niečo iné, asi pocit z dobre vykonanej práce, písomka z matematiky dopadla výborne. Nič výnimočné, alebo aj áno, veď ráno sa jej pri odchode z domu pri pomyslení na písomku podlamovali kolená. Matika nepatrí k jej strašiakom, zvláda ju v pohode, až na geometriu. Tá je celkom z iného súdka, podľa učiteľky je problémom jej predstavivosť. Asi má pravdu, po toľkých rokoch učenia má skúsenosti a mama s ockom sú rovnakého názoru. Ale príprave na túto písomku sa poctivo venovala, geometrické útvary ju prenasledovali aj v snoch.

Ozval sa pípavý zvuk, brána sa otvorila. Vrútila sa dovnútra, prstom prekontrolovala obsah poštovej schránky a vybehla po schodoch. Kto by čakal na výťah, zase je na desiatom poschodí, to bude doma skôr po svojich. Z malej kapsičky vytiahla kľúče a otvorila si dvere do chodby, otočila sa, aby sa uistila, že sa za ňou zatvorili. Tak zneli inštrukcie od mamy, suseda je na poriadne zatvorené dvere extrémne citlivá. Ona sa do toho nestará, sú to veci dospelých, ale mama sa o nej vyjadrila dosť nelichotivo.

„Ahoj, mami, som doma.“ „Hneď som pri tebe,“ ozve sa z izby, odkiaľ počuť tiché mrnčanie. Potom sa objaví mama s Marekom na rukách. Rozhadzuje rukami a veselo džavoce, Evička ho chytí za drobné prstíky. „So špinavými rukami nie, až keď sa umyješ. Ozaj, ako dopadla písomka?“ „Jednotka,“ povie dôležitým hlasom a trieli do kúpeľne, mama je vysadená na čisté ruky. „Vážne? Tak to musíš zavolať ockovi, už pred hodinou mi telefonoval, horel zvedavosťou ako to dopadlo.“

Marekovi je už na rukách akosi dlho, začne sa mrviť a poriadne nahlas sa rozplače. „Idem ho uložiť do postieľky, už je jeho čas,“ otočí sa mama smerom do kúpeľne a zmizne v izbe. Evička sa poutiera, vráti sa do predsiene a z batoha vyloví telefón, skúsi zavolať ockovi. Podarilo sa, na dlhý rozhovor nemal čas, ale jeho slová sa jej páčili, je na ňu pyšný.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.