Denník N

Dokáže si Most-Híd povedať: Len cez naše mŕtvoly? Boj o RTVS začína.

Roberta Fica serie, že si s akýmisi verejnoprávnymi médiami už dávno neporadil podľa vzoru Putina v Rusku, ba čo horšie, utiekli mu v tom aj jemu rovnejší: Jarosław Kaczyński v Polsku a Viktor Orbán v Maďarsku. Nuž to naozaj jedného stredoeurópskeho premiéra musí nasrať!

Presne pred pól rokom v novembri 2016, pri pive a pri víne, povedal jeden liberálny intelektuál jednému poslancovi  parlamentu za Most-Híd: „Už teraz chápem prečo ste po voľbách do tej vlády s Ficom išli. Je to strašné, ale Sulík s Matovičom a Procházkom neboli alternatívou. Dobre, tak ste tam, teraz proste nejako tú situáciu držíte na hrane, ale jedno nesmiete: nesmiete dať televíziu Dankovi alebo Ficovi! Aj keby ste vykrvácali, proste za žiadnu cenu! To je neprekročiteľná hranica, to nesmiete dopustiť!“

Vedel dobre o čom hovorí, schyľovalo sa k tomu. Pred pár dňami predseda vlády Robert Fico povedal, že slovenská televízia nie je verejnoprávna, spravodajstvo RTVS považuje za opozične ladené a k výmene na čele RTVS musí dôjsť. Predseda Národnej rady Andrej Danko zasa toto: „Keby som vyhral voľby, tak by som zrušil koncesie a nehral by som sa na verejnoprávnosť.“   Za týmito verejne vyslovenými slovami ústavných činiteľov Slovenska je neskrývaný útok na nezávislosť verejnoprávnych médií!

Okrem iných drog moci, im guráž posilňujú aj tieto dve veci: 1.) Na zvolenie nového riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska, ktorý ich potom „zverejnoprávní“, im stačí prostá väčšina hlasov v parlamente. Tú majú a do takto jednoduchého  výkonu moci im predsa nikto nemá čo hovoriť. 2.) Roberta Fica serie, že si s akýmisi verejnoprávnymi médiami už dávno neporadil podľa vzoru Putina v Rusku, ba čo horšie, utiekli mu v tom aj jemu rovnejší: Jarosław Kaczyński v Polsku a Viktor Orbán v Maďarsku. Nuž to naozaj jedného stredoeurópskeho premiéra musí nasrať!

Napríklad Viktor Orbán stihol zavrieť a úplne zlikvidovať maďarskú legendu, redakciu kritického denníka Népszabadság. Štátne kanály sú úplne provládne, regionálne médiá sú pod priamou kontrolou vlády. Vlastní ich oligarcha a blízky spojenec premiéra. Podobne ovláda média i vládna strana v Polsku, príkladom je osud nezávislého denníka Gazeta Wyborcza. V Indexe slobody tlače, vyhlasovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, sa Poľsko v roku 2016 prepadlo o 26 miest.

Index posudzuje mieru plurality médií, ich nezávislosti, právny rámec a bezpečnosť práce novinárov v 180 krajinách sveta. Slovensko v roku 2016 stratilo 1,6 bodu, ale súčasne postúpilo o dva stupienky vyššie a ocitlo sa na 12 mieste. Je to najmä vďaka slušnej legislatíve a vyhraným sporom médií s politikmi. Podľa prieskumu agentúry Median dosiahol prvý program verejnoprávnej televízie najvyššiu sledovanosť a najviac respondentov označilo Správy RTVS za najobjektívnejšie. Čo na tom, keď neslúžia vládnucim stranám!

Sú tri podporné systémy demokracie: kvalitné vzdelanie, slobodná kultúra a nezávislé médiá. Zlý vzdelávací systém je ako vyprahnutá pôda, roky z nej nedostaneme dobrú úrodu. Slobodná kultúra je ako voda, bez ktorej sa z krajiny stráca pestrosť života. Ale bez nezávislých médií sme ako bez vzduchu, spoločnosť bez nich stráca vedomie. Nesmiete dať televíziu Dankovi ani Ficovi! Aj keby ste vykrvácali, proste za žiadnu cenu! To je neprekročiteľná hranica, to nesmiete dopustiť!

Vložiť voľbu riaditeľa RTVS do rúk poslancom je demokratickým mechanizmom, ale dnes by sme možno viac ako poslancom verili širokej mediálnej rade, zloženej zo zástupcov z oblastí duchovného, kultúrneho, vedeckého, občianskeho, obchodného, pracovného, umeleckého a – čert to ber – aj z politického života. Most-Híd by potom nemusel stáť pred výzvou, či dokáže zaujať postoj: Len cez naše mŕtvoly!

Teraz najčítanejšie