Denník N

Don Quijote bojoval s mlynmi, Robert Fico s drakom z orientu

Robert Fico sa po Richardovi Sulíkoví stáva obľúbencom nemeckého mediálneho priestoru. Včera si ho všimol Deutschlandfunk (DLF), ktorý hneď vedľa správ o Sýrii a svetovej konferencii v Paríži priniesol reportáž z krajiny, ktorá po vypuknutí utečeneckej krízy udelila azyl 7 ľuďom.

Záujem si vyslúžili novopripravované antiteroristické zákony a novelizácia ústavy. V príspevku odzneli aj slová slovenského preméra, že Slovensko monitoruje každého moslima v krajine. Názor opozície zastupoval kresťanský demokrat Hrušovský, ktorý zhodne s premérom Ficom obhajoval nevyhnutnosť zmeny ústavy.

V otázke utečencov prevažuje vzácna politická zhoda. Smer a jeho predseda sa vidí v slovenskom politickom ringu ako rytier, ktorý spolu s burácajúcim davom čaká na vypustenie draka z orientu.

Merkelovej politika otvorenej náruče je rovnako nebezpečná ako doktrína Ficovej vlády. Dlhodobo ignorovať humanitárnu katastrofu v pozadí vojenských konfliktov v Lýbii, Iraku a Sýrii a následne umožniť nekontrolované narúšanie Schengenského priestoru, nepoznať identitu utečencov prichádzajúcich do Európy a podporovať prevádzačské bandy je zlyhaním európskeho spoločenstva. Prisudzovať generálnu vinu za terorizmus utečeneckej politike, šíriť strach z islamu a prijímať zanedbateľný počet utečencov na základe vierovyznania je zlyhaním slovenskej politiky naprieč celým politickým spektrom.

Robert Fico využíva tému utečenectva a silný negatívny postoj spoločnosti na posilnenie vlastných mocenských ambícií a odpútavanie od skutočných problémov Slovenska v zdravotníctve, sociálnom sektore, či justícii. Sklamaním je postoj opozičnej omladiny. Tá je zaujatá počítaním volebných percent a neodvažuje sa vyjadriť postoj, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť výsledky volieb.

Keď budete spievať vianočné koledy a prechádzať okolo vyzdobených betlehémov, spomeňte si, prečo sa Ježiš musel narodiť na slame.

Teraz najčítanejšie