Denník N

Donútil vás štát likvidovať firmu? Čoskoro sa možno vyhnete nezmyselným odvodom

Legislatívny nezmysel, ktorý sa objavil aj v rebríčku byrokratických nezmyslov, už možno od budúceho roka nebude platiť.

Mnoho spoločností s ručením obmedzeným vstúpilo kvôli zavedeniu daňových licencií minulý rok do likvidácie. To isté čaká mnohé z nich aj tento rok, pretože zisťujú, že najmä v regiónoch s nižšími možnosťami získania klientov a zákaziek, nie sú schopní okrem zábezpeky na daň z pridanej hodnoty, zmene možnosti umorovania daňových strát, zmene odpisovania, platiť ešte aj daňovú licenciu.

Dovolím si však tvrdiť, že len veľmi málo spoločníkov týchto spoločností vie, že pri podiele na likvidačnom zostatku spoločnosti sa nevyhnú ďalšiemu plateniu v prospech štátu, a to zdravotným odvodom.

Poďme pekne po poriadku. Na začiatku podnikania, pri samotnom zakladaní spoločnosti ste ako spoločník vložili vklad do základného imania. Tento vklad sa neskôr použil na úhradu záväzkov a ďalších výdavkov spojených s fungovaním spoločnosti, ale aj na dosiahnutie a udržanie zdaniteľných príjmov.

Ak sa vašej spoločnosti darilo a dosiahli ste zisk, určite viete, že pokiaľ ste si ho chceli vyplatiť, vznikla vám povinnosť platiť odvody do zdravotnej poisťovne. Už v tomto bode je zákon nezmyselný, pretože rovnako ako úhradou zdravotných odvodov z titulu predaja nehnuteľnosti, obchodného podielu alebo výhry o vás nebude ani lepšie postarané, ani si nepredplatíte svoje zdravie. A kým nebude náš zdravotný systém a poistenie adresnejšie, tak hádžete peniaze do bezodnej studne nazvanej slovenské zdravotníctvo.

Tu však absurdity zdravotného poistenia nekončia. Aj keď sa rozhodnete spoločnosť zlikvidovať a či už v pokladni alebo na bankovom účte vám ostane zostatok finančných prostriedkov, ktoré si môžete vyplatiť ako podiel na likvidačnom zostatku, neviditeľná ruka zdravotného poistenia vás dostihne aj tu. Paragraf 10b ods. 1 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení radí vyrovnací podiel a podiel na likvidačnom zostatku obchodnej spoločnosti alebo družstva medzi tzv. zárobkovú činnosť. Teda činnosť, ktorá v zmysle § 13 ods. 6 zákona o zdravotnom poistení tvorí pre osoby majúce takýto príjem z dividend vymeriavací základ pre zdravotné odvody.

Je jedno, či likvidačný podiel prevyšuje váš pôvodný vklad do základného imania alebo nie. Zákon o zdravotnom poistení jeho vyplatenie, resp. vrátenie považuje za zárobkovú činnosť. Ľahko sa vám teda môže stať, že ak sa aj podiel na likvidačnom zostatku rovná vášmu pôvodnému vkladu, vy na ňom nielen že „nezarobíte“, ale štát vám ho vráti znížený o 14 % zdravotných odvodov. Môžete to teda považovať za akúsi ďalšiu daň alebo sankciu za to, že ste sa rozhodli podnikať v tejto krajine.

Keďže sa tento legislatívny nezmysel objavil aj v rebríčku byrokratických nezmyslov, zákonodarcovia predložili v uplynulých dňoch do parlamentu návrh na úpravu zákona, podľa ktorého by podiel na likvidačnom zostatku nemal podliehať odvodom do zdravotnej poisťovne. Predmetný návrh po schválení by mal však začať platiť v praxi od budúceho roka a tak sa s likvidáciou spoločnosti radšej veľmi neponáhľajte.

Je škoda, že pri zmene zákona predkladatelia nemysleli aj na odstránenie ďalších nezmyselných druhov príjmov, ktoré zakladajú vznik odvodov do zdravotnej poisťovne.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.