Denník N

Dotácie do alobalu usmrtia vyše 50 ľudí ročne

Vďaka podozrivému dotovaniu výroby elektriny z hnedého uhlia zomrie viac ako 50 ľudí ročne na následky znečisteného vzduchu.

Novinári ekonómovia už dlhodobo upozorňujú na nezmyselné dotovanie hnedého uhlia.  Súčasná výška infúzie z našich peňaženiek násobne prevyšuje mzdové náklady všetkých baníkov. Ministerstvo Hospodárstva sa síce schováva za flexibilnosť uhlia ako zdroja energie, avšak potenciál čistejších a podobne flexibilných zdrojov ako je biomasa a plyn zostáva nevyužitý. Je to však až kombinácia ekonomických, ekologických a zdravotných následkov, pre ktoré si rozhodnutie predĺžiť dotovanie uhlia až do roku 2030 zaslúži titul špinavosť storočia.

V prestížnom lekárskom časopise The Lancet vyšla štúdia porovnávajúca rôzne zdroje výroby elektrickej energie z hľadiska ich dopadov na zdravie. Z nej vychádza suverénne najhoršie hnedé uhlie, resp. lignit (druh hnedého uhlia, ktoré sa u nás ťaží), čo je práve surovina, ktorá sa spaľuje v Novákoch.

the-lancet
Electricity Generation and Health, The Lancet Journal, September 2007

Jedna terawatthodina (1 Twh) elektrickej energie vyrobenej z lignitu spôsobí podľa The Lancet v priemere 32,6 úmrtia vďaka znečistenému vzduchu. Po prepočítaní na množstvo elektrickej energie, ktoré musia Slovenské Elektrárne vyrobiť z hnedého uhlia (ide o 1 584 Gwh = 1,584 Twh) má u nás dotovanie tejto neefektívnej výroby energie na svedomí 52 úmrtí a 472 závažných ochorení ročne.

Ako uvádza The Lancet údaje sú relevantné pre Európu, čiže nie pre nejakú čínsku provinciou s minimálnymi ekologickými štandardmi a vysokou hustotou zaľudnenia. Dolná hranica odhadu úmrtí na 1 Twh je 8,2 (čiže 13 úmrtí ročne po prepočítaní na 1,584 Twh) a horná hranica až 130 úmrtí (206 po prepočítaní na 1,584 Twh). Ide o následky čisto iba zo znečistenia ovzdušia, pracovné úrazy a choroby z povolania, u baníkov veľmi časté, treba k tejto špinavosti prirátať navyše.

Ako najväčší obhajca tohto počinu vystupuje Robert Fico. Do roku 2030 si môže robiť zárezy od zápästia až po achilovku. Treba sa pýtať, akým spôsobom vzala do úvahy vláda SR zdravotné dôsledky najšpinavšej možnej energie na občanov, keďže údajne sa ich snaží chrániť. Opozícia mala už dávno zaplaviť Hornú Nitru pútačmi typu „ Ročne zomrie 50 z vás zbytočne, pretože Fico potrebuje plniť alobal“, politickí šoumani nech navozia tony lacného uhlia pred vilu každého vládneho papaláša, ktorý túto špinavosť kryje.

Tento boj je možné vyhrať, pretože tu nejde len o peniaze tak ako zvyčajne. Ide aj o ekologickú a zdravotnú vlastizradu. To, že prídu o moc ich desí viac ako strata krvavých peňazí z alobalu. Nadýchnime sa teda k odporu.

Teraz najčítanejšie

Marian Jánoš

Pracujem ako manažér v oblasti financií. Mám finančné a medicínske vzdelanie. Na blogu sa chcem venovať najmä medicínskym hoaxom a verejným financiám.