Denník N

Dracovallis – dračí jazdec od Čierneho mora

Písal som si jeden zo svojich článkov a na YouTube som k tomu hľadal inšpiratívnu muzičku. Či už idem práve do práce alebo tvorím, hudba ma sprevádza skoro stale. Z nejakého dôvodu pomáha môjmu mozgu lepšie fungovať. Ako verný spoločník ma sprevádza skladiskom myšlienok a radí mi, ktoré kúsky zodvihnúť a preskúmať.

Zdroj: Dracovallis

Nový album Stratovarius-u Eternal mi v ušiach fičal už minimálne tretí raz po sebe a zachcelo sa mi počuť niečo nové. Na bočnom paneli mi ukazovalo Dragon’s Tale od Dracovallis-a a bol pri tom pekný drak, tak som si povedal, že to to vyskúšam.

 

 

A skutočne sa tej hudbe podarilo posadiť moju myseľ na chrbát draka a trošku sme si zalietali. Ďaleké brehy, pláne, púšte, zlovoľní čarodejovia atď., všetko, čo by ste od power/symfonického metalu s prímesou soundtrackovitosti čakali. Musím ale dodať, že v dobrom slova zmysle.

Hovorím si, hergot, toto by znelo skvele v nejakej hre, napríklad.

Po dopísaní zopár článkov som sa teda rozhodol, že dotyčného Dracovallis-a (vlastným menom Krastyo Jordanov) skontaktujem a trošku ho cez email vyspovedám.

 

Tvoj osobný vývoj

Odkiaľ pochádzaš?

Som zo Sofie v Bulharsku

 

Ako si sa dostal k metalu?

Už si to ani veľmi nepamätám. Asi tak, že ho počúvali kamaráti a ja som sa časom pridal.

 

Kto patril medzi tvoje prvé metalové “idoly”?

Nuž, raz mi kamoš odporučil Nightwish a ja som ho poprosil, nech mi povie názvy nejakých ich dobrých pesničiek. On len odpovedal niečo v duchu “Ale veď všetky sú super!” a ja som vlastným počúvaním došiel nato, že mal pravdu. Čiže by sa dalo povedať, že môj prvý metalový idol bol Tuomas Holopainen (klávesák, skladateľ a vôbec de facto frontman Nightwish, pozn. autora) a stále ním je.

 

Aké kapely/projekty sa ti momentálne najviac páčia?

Počúvam hlavne symfonické metalové kapely (so “stredovekými prvkami”), ale rád si vypočujem aj old school záležitosti ako Iron Maiden.

 

Čo ťa najviac inšpiruje, či už v metale alebo mimo neho?

Hudba ma inšpiruje vo všetkom, nielen v tvorení.

 

 

Tvoja metalová dráha

Pracuješ niekde, keď práve netvoríš?

Nie, momentálne študujem.

 

Môžeš nám povedať niečo o tvojej metalovej “kariére”, od začiatkov až po nahrávanie kompletných albumov?

Nenazýval by som to ešte kariérou. Som len chlapík, ktorého baví skladať kompozície a ktorý sa o svoju vášeň delí s ostatnými.

Z čoho som sa ale veľmi tešil bolo, keď sa mi podarilo dokončiť prvý album “Startales”. Je to skvelý pocit, keď dokončíte nahrávku. Vtedy cítim, že som svetu dal kúsok zo seba.

 

Momentálne sú Tvoje albumy dostupné len na stiahnutie na internete. Rozmýšľaš o rozbehnutí kickstarterovej kampane, aby si mohol začať predávať aj fyzické kópie CD?

Iste, v budúcnosti by som určite chcel vydávať CD aj na fyzických médiách. Uvidím ešte, ako sa mi to podarí dosiahnuť.

 

Patria živé vystúpenia medzi veci, ku ktorým by si sa chcel dopracovať?

Dúfam, že jedného dňa sa mi to podarí.

 

Zo všetkých metalových koncertov, na ktorých si bol, ktorý pokladáš za najlepší?
Môj prvý metalový koncert bol Iron Maiden 4. júna 2007. Bol som z toho úplne mimo! Takže je možné, že práve tento.

 

 

O tebe

Aké sú Tvoje obľúbené knihy a PC hry?

Najradšej čítam fantasy, ale neuvediem tie, ktoré spomína každý. Ale nie preto, že by neboli dobré, ale každý ich pozná. Zbožňujem „Pohľad zo zrkadla“ od Iana Irvinea, „Kronika temného dávnoveku“ od Michelle Paverovej a „Thraxas“ od Martina Scotta.

Pokiaľ ide o hry, geniálne sú Legacy of Kain (séria), Jedi Academy, Jedi Outcast, Unreal Tournament (starý
), Warcraft III a Frozen Throne (plus zopár starých hier, haha) a séria Assassin’s Creed po diel Unity.

 

Máš v hudbe nejaké skryté potešenia, ku ktorým sa radšej nepriznávaš :) ?

Počúvam aj inú hudbu ako metal, ale necítim potrebu to skrývať, haha.

 

Čo najradšej robíš, keď práve nehráš alebo netvoríš?

Pozerám filmy a chodím von s kamošmi.

 

Spomenul si mi, že nerád hovoríš o politike, ale predsalen sa spýtam… myslíš si, že súčasná utečenecká kríza nejako ovplyvní metal, či už jeho hudobnú alebo textovo-tematickú stránku?

Metal je tak nesmierne rozsiahly a rôznorodý, s toľkými podžánrami a kapelami, takže áno, je veľká šanca, že kapely a ich hudbu to nejakým spôsobom ovplyvní.

 

 

Nuž, čo poviete, zaujímavý „týpek“, no nie? Jeho tvorba je pomerne rôznorodá, od epických zborov cez keltsky alebo orientálne znejúce songy až po metalovejšie symfonické kompozície. Učíte sa na skúšky, čítate knihu a pod., a potrebujete k tomu fajnový soundtrack, ale ostatné už máte opočúvané a chcete niečo nové? Tak si nalaďte Dracovallis-a a na jeho YouTube kanáli nájdete toho celé hodiny. Z jeho skladieb je počuť, že ho skladanie baví, cítiť z toho srdce. SRDCE Z OCELEEE :)))

 

Ak chcete Dracovallis-a podporiť kúpou jeho albumov, nech sa páči, tu je link:

dracovallis logo

 

Dracovallis-ov YouTube kanál:

 

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))