Denník N

Duo Zeman ft. Fico a ich falošná pieseň o teroristoch

Foto – TASR
Foto – TASR

Dvaja z jedného cesta. Na oko sociálni demokrati z 21. storočia, no textami a ich prezentáciou „speváci“ z temnej minulosti. Ich najhranejším hitom súčasnosti je pieseň o muslimoch, migrantoch a teroristoch. Falošná odrhovačka s mnohým logickými chybami.

Nie tak dávno (Reflex, 2011) v jenom zo svojich nonšalantných rozhovorov, ktoré tak miluje jeho verné publikum, vyslovil Miloš Zeman dnes dookola verklíkovanú floskulu: „Netvrdím, že všetci muslimovia sú teroristi, tvrdím, že všetci teroristi sú muslimovia.“ Keď k tomu pridal ešte refrén o tom, že „umiernený muslim je contradictio in adjecto, teda protirečenie, rovnako ako contradicto in adjecto je umiernený nacista,“ našiel si poslucháčov i mimo republiky a okruhu oddaných poslucháčov.

Nie je prekvapením, že jeho texty sú dnes zdieľané ďalšími z radu populistických politikov. Tí úspešne udržujú vlastné publikum vo vare, používajúc overenú techniku – vystraš a „vyrieš“ – ktorá pozostáva zo šírenia imaginárnych hrozieb (často plných neprávd a iracionálnych spojení) a následne z ponuky pre demokraciu neraz veľmi nebezpečných riešení. Slovensko má tiež „umelca“, ktorý hrá na rovnakú strunu – strachu a populizmu. Róbert Fico je pre Zemana tým najlepším partnerom práve do takto populistického duetu.

Pravda je taká, že s výnimkou nórskeho prípadu, keď Breivik vystrieľal obrovské množstvo ľudí, prakticky vždy ide o predstaviteľov muslimov, pokiaľ ide o teroristické útoky,“ varoval pred muslimami pred francúzskou ambasádou v novembri 2015. Podobne, ako v 80tych rokoch Arnošt Pátek pristupoval k zahraničným hitom, Róbert Fico tiež používa síce iné slová, ale dodržiava rovnaký tón. Sú takí, ktorým hit o teroristoch dua Zeman ft. Fico znie lahodne, pravdivo a logicky. No stačí zmeniť len jedno slovo a údajná pravdivosť a logickosť tvrdenia sa vytratí.

Keď vymením muslima za inžiniera

Každá teória má svoju slabinu. Podobne ako pieseň môže byť falošná. Občas pritiahnutá „za vlasy“, niekedy zas môže vzniesť do spoločnosti zbytočné obavy. Inokedy paušalizuje, zovšeobecňuje, alebo nevhodne nálepkuje tých, ktorých jej autor chce stigmatizovať. Toto všetko je prítomné aj v nepretržite opakovanej „mantre“ o muslimoch a teroristoch. Faktom však je, že ak by to bola pravda, tak rovnako (ak nie viac) nebezpečnými sú pre spoločnosť inžinieri, muži a dokonca i verní fanúšikovia Zemana a Fica.

Vymeňme najskôr muslima za inžiniera. Prečo? Po novembrových útokoch v Paríži publikoval americký denník The Washington Post článok Henryho Farrella, v ktorom sa okrem iného konštatuje, že existuje deväťkrát väčšia pravdepodobnosť toho, že terorista bude držiteľom titulu inžinier, než ktokoľvek iný z radu vzdelaných či nevzdelaných členov spoločnosti. Na druhej strane medzi teroristami nikdy nenájdeme absolventa humanitného štúdia, tobôž nie filozofa, alebo teológa a to navzdory skutočnosti, že v súčasnosti je práve náboženstvo najviac spájané s terorizmom. Takže skúsme zmeniť text a „spievať“ – nie každý inžinier je terorista, ale všetci teroristi sú inžinieri. A muži.

Apropo, muži. Na našej planéte je z rôznych dôvodov (snáď okrem súčasnej Číny) počet mužov a žien rozložený v pomere 49:51. No z hľadiska podielu na kriminalite muži zvysoka prevyšujú ženy. V rovine sexuálnych trestných činov je pomer muži verzus ženy 98 % ku 2 %, pri vlámaní je to 94 % ku 6 % a nad 90 % je to ešte pri drogovej kriminalite či porušení zákona pri vedení motorového vozidla. Tesne pod hranicou 90 % je to v prípade násilných trestných činoch alebo v prípadoch poškodzovania cudzej veci. Sumárne pri všetkých možných typoch zločinov je priemerný pomer medzi mužmi a ženami 85 % ku 15 %. Takže opäť skúsme zmeniť text a „spievať“ – nie každý muž je kriminálnik, ale skoro všetci kriminálnici sú muži.

Zeman s Ficom dnes radi vystríhajú iných, pred potenciálnou hrozbou zo strany muslimov. Nálepkujú celé skupiny ľudí a to iba na základe kriminálnych činov, ktorých sa dopúšťa len hŕstka z nich. Súdia, zabúdajúc na to, že i oni sami môžu byť v budúcnosti súdení a stigmatizovaní za to, čo robia tí, ktorí patria do ich skupiny (obdivovateľov) resp. do ich politickej strany. Michal Hašek (verejne klamal) a David Rath (bol odsúdený za korupciu), na Slovensku zas Vladimír Jánoš (je obvinený z týrania manželky), súrodenci Paškovci (sú obvinení z bitky) a Ján Kvorka (bol obvinený z násilného trestného činu).

Toto je len zlomok z prešľapov, ktorých sa dopustili sociálnodemokratickí politici v Čechách a na Slovensku. Čo by sa stalo, ak by sme k nim pristupovali s rovnako ako Zeman a Fico k muslimom? Mohli by sme „spievať“ – nie každý sociálny demokrat je kriminálnik, ale nejeden kriminálnik je sociálny demokrat.

Teraz najčítanejšie

Jozef Lenč

(1979) politológ, vysokoškolský pedagóg, spoluautor publikácie Mladí migranti v slovenskej spoločnosti (http://www.akademickyrepozitar.sk/sk/repozitar/mladi-migranti.pdf) a autor knihy Náboženstvo v politike a pozícia náboženských politických strán.