Denník N

Dva čierne fliačiky pri ostrove Lesbos

Skoro ráno sa plavím na trajekte medzi gréckym Lesbosom a pobrežím Turecka. Na mori sa mihotajú dva čierne fliačiky, ktoré si nikto nevšíma. Takí sme my, ľudia. Častokrát tým najdôležitejším veciam venujeme najmenej pozornosti.

Na jednej strane päťposchodovej lode si pasažieri vychutnávajú rannú kávu s výhľadmi na Lesbos, skupinka tínedžerov sa zabáva aerobikom a k tomu im hrá hudba zo smartfónu.

Na druhej strane len ja a telefonujúci muž. Hľadím do sivomodrých, takmer nekonečných vĺn. Fúka studený vietor a brehy Turecka sú ako ilúzia, ktorá hneď mizne v rannom opare. Na šírom mori dve nákladné lode v diaľke a jedna takmer nehybná čierna bodka. Na sever od nej druhý, plochý čierny fliačik.

Bola som na lodi jediná, čo som k nim žmúrila oči, komu neboli ľahostajní? Podarí sa im doraziť na Lesbos? Vrátia ich naspäť do Turecka? Zomrú tu dnes ráno, bez povšimnutia?

Ráno vo vodách medzi Gréckom a Tureckom alebo "nájdite čierny fliačik".
Ráno vo vodách medzi Gréckom a Tureckom, alebo „nájdite čierny fliačik“.

V kempe som sa o niekoľko hodín neskôr dozvedela, že na juh Lesbosu okolo deviatej ráno šťastne dorazili dva člny.

Možno si to ľudia jednoducho nespoja. Tie správy z médií a ten svet okolo seba. Plavia sa na trajektoch medzi Tureckom a Gréckom na miestach, ktoré občas križujú člny s ľudmi, ktorí utekajú pred násilím a vojnou. Každý vo vlastnom svete.

Čln a dobrovoľníci. Turecké pobrežie od severu Lesbosu len na pár kilometrov.
Miesto, kde sa ľudia z člnu a pobrežia o pár minút stretnú. V týchto chvíľach je nad slnko jasné, že nežijeme vo dvoch svetoch, ale zdieľame jeden spoločný.

Prišla som na Lesbos stretnúť určitých ľudí a stať sa súčasťou niečoho, pred čím veľa ľudí len zatvára oči. Stretla som dobrovoľníkov z rôznych európskych krajín, mladých aj starých, neskutočne rôznych ľudí. Niektorí z nich si platia podnájom, iní tu žijú celé roky a ďalší zas prišli na krátku dovolenku a pri náhodnom stretnutí Sýrčanov alebo Afgancov sa rozhodli pripojiť sa k nám.

Ráno vstávame pred šiestou a z malého kopca vyzeráme prvé člny. Urobíme odhad, kam asi pristanú, a chodievame ich na tie miesta čakať. Keď čln dorazí k brehu a ľudia z neho vystúpia, vysvetlíme im, v ktorej časti ostrova sa nachádzajú a ako sa môžu dostať ďalej. Dávame im vodu. Tí z nás, čo majú auto, odvážajú rodiny s bábätkami alebo starších a slabších ľudí. Zďaleka na tú prácu nestačíme a pokrývame len zlomok pobrežia, ale aj tak robíme niečo, za čo nás mnohí nemajú radi. Pomáhame utečencom.

Ostatní, čo nešoférujú, kráčajú spoločne s ľuďmi z člnov po prašnej ceste až do najbližšieho mesta. Aj celé hodiny. Bývajú to tie najkrajšie chvíle. Vtedy nie sme Európania a oni nie sú utečenci. Sme skupina ľudí, ktorá má jeden spoločný cieľ: lepšiu a hodnotnejšiu budúcnosť pre nás a pre tých, čo raz po nás prídu.

Teraz najčítanejšie