Denník N

Dva tipy na letné víkendové čítanie

Ak máte chuť na nejaké čítanie, ktoré zvládnete za víkend, odporúčam dve knihy. Jedna vyšla už pred vyše 60 rokmi, druhá pred deviatimi, ale práve vyšli nanovo. V blogu nájdete aj súťaž o ne.

451 stupňov Fahrenheita

Vždy, keď sa dostanem ku nejakej knihe, o ktorej viem už roky, že je to jedna z tých povinných jázd, tak si po jej prečítaní hovorím, že ako je možné, že som sa k nej dostala až teraz. Bradburryho 451 stupňov Fahrenheita je práve takou knihou.

Román 451 stupňov Fahrenheita je porovnávaný s Orwelovým 1984, a tak som ku knihe pristupovala práve s týmto vedomím. Avšak po prečítaní môžem skonštatovať, že sú veľmi rozdielne. V 1984 môžeme nájsť veľa spojitostí s diktátorským režimom (ktorý som však prakticky nezažila), v 451 stupňov Fahrenheita som nachádzala viac paralel s dnešným svetom. Hlavné postavy sa výrazne odlišne správajú vo svojich situáciách a aj ich konce sú iné. Štýl písania je úplne odlišný a v podstate jediné, v čom sa mi zdajú rovnaké je dystopická ponurá atmosféra.

Hlavným hrdinom príbehu je Guy Montag, povolaním hasič. On však ohne nehasí, ale zakladá. Páli akékoľvek knihy, ktoré sa nájdu. Páli ich priamo v domoch, pretože domy sú nehorľavé. Montag však má pochybnosti o svojom povolaní. Zlomovým bodom je moment, keď sa jedna žena radšej nechá upáliť, než by odišla od svojich kníh. Montag otrasený týmto zážitkom začína vlastný boj proti ostatným. Bližšie necharakterizovaný režim je zosobnený v postave Guyovho šéfa kapitána Beattyho, ktorý mu vysvetľuje výhody spoločnosti bez kníh:

Keď školy začali chrliť čoraz viac a viac bežcov, skokanov, pretekárov, povaľačov, chamtivcov, výkukov, ctižiadostivcov a plavcov namiesto bádateľov, kritikov, vedcov a tvorivých pracovníkov, potom sa slovo intelektuál stalo nadávkou, ako si aj zaslúžilo. Z nie bežných vecí ide vždy strach. … Všetci musíme byť rovnakí. … Každý jeden je verným obrazom všetkých ostatných; potom sú šťastní všetci, pretože tu nie sú žiadni velikáni, pred ktorými by sa mohol človek cítiť bezvýznamný alebo s ktorými by sa mohol merať.

Zbraňou režimu nie je priama kontrola, ale otupovanie myslí obyvateľstva televíziou, v ktorej sa vysielajú akési bezduché reality šou. Dianie v televízii nahrádza ľuďom ich vlastný život. Montag a jeho manželka si už napríklad ani nevedia spomenúť, kde sa spoznali. A keď sa Montagova manželka pokúsi o samovraždu, on sám si uvedomí dôležitú vec:

A zrazu bolo všetko tak hrozivé, že sa rozplakal, nie nad smrťou, ale nad myšlienkou, že by nad smrťou neplakal.

Tu som našla najväčšiu paralelu so súčasnosťou. Dnešné televízie nás emočne vydierajú a tým aj otupujú našu citlivosť a vnímanie. Ostáva len dúfať (ale lepšie niečo pre to aj robiť), že nedopadneme tak, ako obyvatelia v tejto knihe, ktorí si ani nevšimli, že začala vojna.

Napriek náročnej téme sa 451 stupňov Fahrenheita veľmi dobre číta a zvládnete ju na jeden šup. Nové vydanie má krásnu obálku a obsahuje aj predhovor od autora, v ktorom vysvetľuje, ako prišiel na názov románu (zavolal hasičom v Los Angeles a opýtal sa, pri akej teplote horí papier), ale aj to, ako sa postupne formoval dej románu prostredníctvom písania iných jeho diel.

451 stupňov Fahrenheita

Výnimoční ľudia

Po 451 stupňov Fahrenheita som potrebovala oddychovú knihu, tak som siahla po detektívke. Spisovateľ Peter May je oceňovaný autor kriminálnych románov a len pred týždňom vyšla v slovenčine prvá kniha zo série Enzo Výnimoční ľudia.

Hlavná postava Enzo Macleod, bývalý forenzný technik, sa rozhodol vyriešiť desať rokov starú záhadu zmiznutia francúzskeho intelektuála Jacquesa Gaillarda. Čoskoro zistí, že bol zavraždený a postupne nachádza časti jeho tela a smeruje k odhaleniu páchateľov.

Viac než moderné techniky, ktoré poznáme z CSI, však Enzo používa vlastnú hlavu a hlavne internet. Po prečítaní knihy som narazila na túto stránku, na ktorej sa dajú nájsť stránky spojené s indíciami z knihy. Kniha vyšla v roku 2006 a daná stránka tiež vyzerá ako z toho roku, len neviem, či to je zámer alebo pozabudnutie na dizajnovú aktualizáciu.

Je to detektívka, ktorá má všetko, čo má mať (a jednu vec na môj vkus navyše). Sympatický a inteligentný Enzo so svojimi problémami. Niekoľko ďalších postáv, ktoré majú v deji úlohy s rôznymi stupňami dôležitosti, pričom tuším, že v ďalších dieloch série budú postavy viac rozvité. Rodinné vzťahy, milostná zápletka, napätie plynulo smerujú k rozuzleniu príbehu, škoda že trochu predvídateľnému. To navyše sú popisy erotických scén ako vystrihnuté z červenej knižnice. To si autor mohol odpustiť, mne osobne to v detektívke vyslovene prekáža. Ale inak je táto detektívka ako stvorená na pláž, chatu či akékoľvek miesto, kde práve trávite leto.

Vynimocni-ludia

Knihy sú prečítané, tak ich posúvam na letné čítanie ďalej. Obe vydalo Albatros Media, prvá je v češtine, druhá v slovenčine. Ak máte záujem, vyplňte tento formulár a dvom z vás, ktorých email vygeneruje generátor náhodných čísel, po jednej knihe pošlem. Súťaž bude prebiehať do 10.8.2015. Ak sa na vás šťastie neusmeje, alebo sa vám nechce čakať, knihy si môžete kúpiť  tutu. Knihy do súťaže poskytlo vydavateľstvo Albatros Media.

Aktualizácia 11.8.2015: Knihy vyhrali emaily ludmil……[email protected] a lenka.hv…[email protected]. Gratulujem. Ďalšia súťaž bude, keď zas nejaké knihy dočítam.

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.