Denník N

Dve tváre pani majorky a judášsky groš

Právo na názor má samozrejme každý. Ale ak niekto zložil vojenskú prísahu, je dôstojníkom armády Slovenskej republiky, ktorá má určitú doktrínu a záväzky, nemal by verejne šíriť myšlienky ktoré sú s tým v rozpore.

Priznám sa, napísaniu tohoto blogu som sa vyhýbal od júna. Nechcel som aby to vyzeralo, že ide o niečo osobné. V júni som bol s manželkou a synom na zájazde v Tunisku, kde bola aj pani Révayová s mamou. Bývali sme vo vzdialených rezortoch a stretli sme sa iba v autokare cestou z letiska a na výlete do Kartága a Tunisu. Manželka na výlete prehodila s jej mamkou pár slov, v autobuse im poskytla kinedryl keď im bolo zle a ja som im chvíľu strážil kufre na letisku pred spiatočným letom. Hoci nám dámy pripadali celkom sympatické, nepredstavili sme sa a netušil som o koho ide. A bolo by to tak aj zostalo, keby ma neboli upozornili, že pár dní po návrate uverejnil Martin Gutten (Mato Guto), odvolaný pozorovateľ OBSE, tri fotografie s komentárom. O fotografie vôbec nešlo, boli to bežné momentky z výletu a bola na nich aj mama pani Révayovej. Išlo o komentár: „Kamarátka mi poslala fotky z dovolenky. Že pozri kto za judášsky groš si hovie.“ Gutten status a fotografie po medializácii zmazal.

Nebudem tajiť, že sa ma to dotklo, hoci neviem kto je skutočným autorom slov o „judášskom groši.“ Či to bola naozaj pani Eva, alebo si takto vybíjal frustráciu Gutten. Išlo totiž o bežný zlacnený predsezónny zájazd, na ktorý sme si s manželkou našetrili z dôchodku. Guttenov status som zverejnil s komentárom o okolnostiach stretnutia s pani Révayovou na svojom Facebookovom profile. Zistiť o koho ide bolo totiž jednoduché. Stačilo nahliadnuť do vtedy ešte verejne prístupného prehľadu Guttenových priateľov, nájsť na profilovej fotografii známu tvár, nazrieť na jej profil a nájsť tam fotografie z Tuniska. A samozrejme aj kadečo iné. Keďže mám medzi priateľmi mnoho novinárov, prípadu sa po nahliadnutí na Facebookový profil dotyčnej, začala venovať televízia JOJ. Aj pani Révayová, podobne ako Gutten, reagovala neprimeraným spôsobom. Hoci mala plný profil vecí, ktoré sú ťažko zlučiteľné s jej statusom dôstojníka armády členského štátu NATO, obula sa do redaktora, označila to za ohováranie, časť problematických statusov a montáží si z profilu vymazala a všetko bez rozpakov poprela. Bolo však už neskoro. Videlo a zdokumentovalo si ich už viac ľudí.


Redaktor televízie JOJ, Daniel Levický Archleb, oslovil vo veci aj patričné ministerstvo. Po doručení odpovede, prípad vo vysielaní znovu otvoril. Pridali sa TopkyAktuality. Svojsky o prípade informoval aj portál Hlavné správy, ktorý je označovaný ako dezinformačný. Napriek tomu, že som nebol iniciátorom zviditeľnenia tejto kauzy, v komentároch sa ušli vedrá špiny hlavne mne. Konečne, prispeli k tomu aj Hlavné správy touto nepravdivou informáciou: „O stanovisko požiadali aj blogera Jána Benčíka, ktorí monitoruje ľudí kritizujúcich fungovanie EÚ a NATO a následne ich nahlasuje polícií.“ V súkromných správach mi následne vyčinil akýsi absolvent politológie s profilovou svadobnou fotografiou doplnenou kladivom a kosákom, mladý obdivovateľ severokórejského režimu a Kim Čong-una z Martina, s mimoriadne zaujímavými názormi a Kristián, študent osemročného gymnázia z Bratislavy, ktorý nazýva Luciu Žitňanskú ministerkou svojvôle. A práve toto ma primälo napokon o veci napísať.

Toto je iba malá ukážka komentárov pod článkami na Aktualitách a Hlavných správach. Z komentujúcich mi je známe iba meno mladého komunistu, Ivana Luljáka. A so znaku komentujúceho s nickom „Pittler“ (!) je evidentné, že ide o neonacistu a prívrženca strany Kotleba – ĽSNS.

Diskutér, ktorý na stránke JOJ uvádza, že strávil 27 rokov v uniforme, naznačuje, že problém v armáde má zrejme oveľa širší rozmer.

Na profile Evy Révayovej boli pôvodne tieto informácie. Dnes ich tam už nenájdete. Rovnako ako mnohé iné. Z nich bola v tej dobe neaktuálna iba tá o pôsobení v pozorovateľskej misii v Gruzínsku. Nechýbali však fotografie zo zmienenej misie, podujatí organizovaných NATO a samozrejme okrem súkromných fotografií z výletov aj mnoho iného. Pozrime sa teda či sa pani majorka sťažuje právom. Nie je prinajmenšom zvláštne, ak je niekto pozorovateľom OBSE v rámci Európskej únie a je platený z jej peňazí, a pritom na svojom profile verejne šíri napríklad toto?


Je normálne, ak dôstojník armády členského štátu NATO, ktorý sa zúčastňuje podujatí organizovaných touto organizáciou verejne publikuje takéto veci?

Za odsúdeniahodné považujem aj zdieľanie otvorene rasistických statusov a montáží. Zdieľať status kde niekto nazýva černochov negri a tvrdí, že černosi sú iný druh, je podľa mňa naozaj za čiarou. Rovnako ako „humor“ na adresu Rómov.

Pani majorku trápia aj utečenci. Samozrejme, každý môže mať výhrady k ich prijímaniu. Ide však o spôsob a mieru. A spojiť to s antisemitizmom a urážkami islamu pri zdieľaní konšpiračných bludov, je neakceptovateľné. Podobne ako ďalšie príspevky podobného charakteru.

Toto cynické vyjadrenie na adresu ľudských bytostí, snáď ani nepotrebuje komentár. A ospravedlniť ho nemôže ani reálna hrozba terorizmu zo strany radikálnych islamistov. „Jedno z těchto kuřátek má ptačí chřipku. Proto se musí zlikvidovat celé hejno… Jeden, nebo více z těchto uprchlíků je terorista, který se v Evropě pokusí zabít Vás a Vaše blízké. Nemělo by se zlikvidovat celé hejno?“ Pani majorka k tomu napísala iba jedno slovo z ktorého mrazí: „Asi“ A ako kontrapunkt jeden z obľúbených motivačných citátov z jej profilu.

Pomoc proti utečencom, ktorí sa k nám stále akosi nehrnú, hľadá pani Eva aj na stránkach extrémistov. Očividne jej nevadí, že ide o montáž so znakom Slovenských brancov, ktorých Ministerstvo vnútra eviduje ako extrémistickú skupinu. Ani to, že vec zdieľa zo stránky sympatizantov Kotlebovej strany, ktorej rozpustenie navrhuje generálny prokurátor.

Ale bez jej sympatií zrejme nie je ani opačný extrém – komunisti a nostalgia za pomermi spred roku 1989. Na jednej strane, fotografie so sochou jedného z najkrvavejších tyranov v dejinách ľudstva, Džugašvilim – Stalinom, môže niekto brať ako prejav humoru. Ak ich však spojíme so zdieľaným obrázkom s takýmto textom a bájkami zdieľanými zo stránky komunistu Hoptu…

Mimo pozornosti na profile pani majorky nezostala ani Ukrajina. Jej názor už zrejme v kontexte publikovaného, ani príliš neprekvapí.

Svoj názor má dôstojníčka našej armády aj na jej hlavného veliteľa, prezidenta republiky.

Naproti tomu, autokratický premiér susednej krajiny má evidentne jej sympatie.

Vyzná sa aj vo vnútropolitických pomeroch, takže ľahko odhalí pozadie protikorupčných pochodov študentov. Že to rovnako vidia kotlebovci, komunisti a konšpirátori, ktorí túto montáž hojne šírili, je určite iba náhoda.

Cudzia jej nie je ani medzinárodná politika. Francúzske voľby boli zmanipulované a Macron nie je legitímny prezident.

No a potom je tu bežná konšpirátorská agenda. Pele mele zložené z bludov o Hitlerovi, dvojičkách, rakovine či médiách.


Ale nezabudne sa poľutovať, veď ona predsa nezdieľala nič mimoriadne a zlý systém jej chce ubližovať. Konečne to isté si myslí aj jej kamarát Gutten, ktorý ju do súčasných problémov dostal. Ani on nie je schopný vyrovnať sa so svojimi problémami ako chlap a správa sa ako bývalý dôstojník nedôstojne. Po medializácii si zmaže všetko z profilu, zmení jeho názov (Martin Guto – Mato Guto – Maťko Maťkovič) a potom úboho klame, že veci, ktoré som z jeho profilu publikoval, on nikdy nenapísal. Hoci to, čo pravidelne na svojom profile publikuje aj v súčasnosti, ho samé usvedčuje zo lži. A pritom, ako spomínajú ľudia, ktorí s ním počas jeho vojenskej kariéry prišli do styku, bol to kedysi schopný veliaci dôstojník, vynikajúci odborník a vcelku fajn chlap. Až kým ho nezmenilo to, čo už život pokazilo aj mnohým iným… Držím mu palce aby sa so svojim životom dokázal vyrovnať.


Napriek tomu považujem titulok v Topkách, ktorý hovorí o vlastizrade, za príliš silný. Nemyslím, že je pravdivý. Pani Eva nie je vlastizradkyňa, iba evidentne nedokáže správne vyhodnotiť svet, ktorý nás obklopuje v celej jeho zložitosti. Či je s takouto výbavou spoločnosti platná na mieste ktoré zastáva, musia vyhodnotiť jej nadriadení.

Poznámka: V nočných hodinách keď som blog dopisoval, profil Evy Révayovej z Facebooku zmizol. Čo myslíte, prečo?

Poznámka 2: Pani majorka má samozrejme aj množstvo zástancov z radov bývalých dôstojníkov. Dajme slovo dvom z nich.

Poznámka 3: Reaguje aj pán major Martin Gutten. Status mu lajkol aj Mário Reitman (Omas Otas), žoldnier bojujúci na strane proruských separatistov v Donecku, s ktorými pán major, bývalý pozorovateľ OBSE na rusko – ukrajinskej hranici, samozrejme nemá nič spoločné.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.