Denník N

Dvojica

„Zohni sa a uvidíš. No nie sú zlatí?“

Javorové listy ponúkajú pestrú paletu farieb, začína pri žltej a končí pri červenej až hnedej. Pofukuje jemný vetrík, slnko príjemne hreje, ďalší veľmi príjemný jesenný deň, typické babie leto. Spod niekoľkých stromov zoradených takmer v rade za sebou čosi vykukne. Na tráve je to celkom nápadné, červená farba so zelenou veľmi nesplýva. Prvý spozornie Evin miláčik, v jeho gaštanových očiach sa objavia plamienky, v okamihu otočí hlavu presne tým smerom. Chvíľku váha či sa má rozbehnúť, napokon uprednostní malú loptičku letiacu presne opačným smerom. Bol to zámer, potrebovala ho odpútať od lopty, ktorá im nepatrila, už dávno si potrpí na dobré spôsoby.

Leo sa už skláňa pri jej nohách, poslušne jej odovzdáva loptičku a čaká na ďalšie pokyny. Spraví niekoľko pohybov pravou rukou a hodí loptu. Tentokrát zaletela poriadne ďaleko, dala si záležať, nech sa ten jej rebel prebehne. Pootočí hlavu smerom k úzkemu chodníku vyšliapanému v tráve, v diaľke zbadá známu tvár, blíži sa Erika so svojou svorkou. To by nebol Leo, keby mu niečo ušlo, vychytil sa za kamarátmi aj s loptičkou v zuboch. „Čau, moja, ste vonku už dlho?“ víta ju širokým úsmevom útla žena s malými jamkami na lícach. „Ani nie, mala som tušenie, že prídeš.“ „Bola by som tu aj skôr, ale dnes bol v práci poriadny blázninec.“ Eva pohľadom skontroluje Lea, tomu už nič nechýba, v spoločnosti sa cíti ako ryba vo vode.

Spomenie si na loptu, ktorá sa vykotúľala spod stromov, už tam nie je. Spraví zopár krokov, zohne sa a nazerá pod koruny košatých stromov. Je tam rušno, na tráve sú rozložené dve osušky a povedľa nich sa športuje. „Čo tam vidíš?“ horí zvedavosťou Erika. „Zohni sa a uvidíš. No nie sú zlatí?“ Erika spočiatku nechápe, až potom zbadá muža so ženou, staršie ročníky, stoja oproti sebe a kopú si loptu zo strany na stranu. „Poznám ich, nie súkromne, len tak z videnia, chodia sem v sezóne každý rok. Občas ich vidím aj z okna, vieš z obývačky,“ ukazuje priateľke smerom k vysokému domu. „Tak toto skutočne obdivujem a všimni si, ako ich to baví, tiež by som chcela byť takáto v ich veku.“ „Neboj sa, nielen ty.“

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.