Denník N

Elektronicky by mali komunikovať nielen živnostníci, ale aj všetky firmy. A to už od nového roku

Dôvody, prečo si myslím, že je to dobré a prečo, že je to zlé.

Leto je väčšinou obdobie, kedy slušní ľudia oddychujú a naši tvorcovia legislatívy novelizujú, čo sa len dá vo viere a nádeji, že legislatívnemu procesu nikto nevenuje pozornosť. Keď sa všetci na jeseň spamätajú, môžu argumentovať tým, že nikto neoponoval.

Tak sa deje aj toto leto. Máme v procese zmenu zákona o dani z príjmov, ktorá prinesie zmenu podpory financovania úrokov pre mladých, Dankovu vytúženú podporu kúpeľníctva, ale napríklad aj zníženie ceny za záväzné stanoviská, alibizmus pracovnej zdravotnej služby alebo posledný hit médií – elektronickú komunikáciu pre živnostníkov.

Táto novinka vyšla do legislatívneho procesu už v júni, ale zatienila ju povinnosť Finančnej správy zverejňovať zoznam vyplatených nadmerných odpočtov a tak ju médiá vytiahli znovu až teraz. Nie však stále celkom kompletne. O čo ide a čo by sa malo zmeniť?

Povinnosť komunikovať s Finančnou správou výlučne elektronicky majú v súčasnosti len platitelia DPH bez ohľadu na to, či ide o fyzické alebo právnické osoby. Takíto platitelia komunikujú s Finančnou správou prostredníctvom jej vlastného elektronického systému, do ktorého sa musia registrovať a podávané dokumenty v elektronickej forme podpisovať zaručeným elektronickým podpisom alebo elektronickou značkou, teda prideleným ID a heslom.  Ak už raz má daňovník povinnosť komunikovať s Finančnou správou elektronicky, musí v tejto podobe podávať všetky dokumenty, ktoré adresuje Finančnej správe. Na takéto podávanie je možné splnomocniť aj inú osobu ako napríklad účtovníka alebo daňového poradcu.

Elektronický systém Finančnej správy nemá nič spoločné s elektronickými schránkami, ktoré si museli firmy aktivovať k 1. 7. 2017 a nie je s nimi žiadnym spôsobom prepojený, takže sa jedná o dvojitú registráciu do dvoch elektronických systémov. Finančná správa zo svojej strany zatiaľ komunikuje s používateľmi jej systému len papierovou formou, takže elektronická komunikácia je jednostranná.

V návrhu novely daňového poriadku, ktorú predložilo Ministerstvo financií sa navrhuje, aby od nového roku s Finančnou správou komunikovali aj všetky ostatné právnické osoby zapísané v Obchodnom registri a všetky fyzické osoby podnikatelia. Médiami prebehla len správa o živnostníkoch, ale tento návrh sa týka aj všetkých ostatných firiem, ktoré túto povinnosť doteraz nemali a to ešte skôr ako živnostníkov.

V návrhu sa hovorí o tom, aby firmy elektronicky komunikovali už od 1. 1. 2018 a živnostníkom sa táto lehota posunula na 1. 7. 2018.

Prečo si myslím, že je to dobré a prečo, že je to zlé?

Pre mňa ako účtovníka je lepšie, keď môžem komunikovať s Finančnou správou elektronicky, pretože mi to šetrí náklady na papier a poštovné a čas na cestu na poštu alebo na daňový úrad. Samozrejme za predpokladu, že systém funguje, čo sú tiež občas veselé chvíle napätia. Viem si predstaviť, že všetci moji klienti by sa tejto povinnosti zbavili tak, že by mi udelili splnomocnenie na zastupovanie a elektronické podávanie v ich mene.

Prečo ale nesúhlasím s touto povinnosťou je fakt, že pomaly všetky štátne inštitúcie, s ktorými sú podnikatelia nútení komunikovať elektronicky si vytvárajú svoje vlastné elektronické systémy, s vlastným spôsobom registrácie a komunikácie, navzájom absolútne neprepojené. Podnikateľ ostáva naďalej poštárom medzi týmito inštitúciami, len forma komunikácie sa zmenila, vyžaduje ďalšie heslá a prístupy. Ak by ministerstvo rozmýšľalo propodnikateľsky, zamyslelo by sa nad možnosťou využitia a prepojenia elektronických schránok, ktoré od budúceho roku musia mať aj živnostníci a nevytváralo by ďalšie a ďalšie neprepojené systémy, ktoré podnikateľom život ani náhodou v tejto elektronickej dobe neuľahčia.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.