Denník N

Emigrant Richard Sulík

Dá sa predpokladať, že malého Richarda a jeho rodičov pri emigrácii do vojenských areálov nezatvárali.

Sýrska žena sediaca v mierových časoch na priedomí.

Politici sa v týchto dňoch predháňajú v tom, kto“mainstreamu“ lepšie zahrá pesničku o nežiadúcich migrantoch. Idú voľby a tak rozum, empatia a solidarita idú bokom. Päť percentným stranám sa v panike hodia aj Kotlebove hlasy. A tak do nabitej hitparády nasadila svoj letný hit aj SaS. Ich song o izolovaní migrantov v kasárňach vyletel raketovou rýchlosťou na vrchol počúvanosti  a dnes sa na nás valí z každej strany.

Populizmus je nákazlivý. Potiaľ by som to celkom chápal. Ale naozaj neviem prečo Richard hrá túto hru. Sám ekonomický migrant ktorého, predpokladám, neizolovali pri príchode do západného Nemecka vo vojenskom zariadení s plotom s ostnatým drôtom. Asi jemu a jeho rodine nedávali od začiatku jasne najavo, že Nemecku nemá čo robiť a nerobili sa proti jeho prítomnosti v krajine úspešné referendá.

Práve od Richarda, človeka s migrantskou životnou skúsenosťou, by som čakal namiesto prilievania oleja do ohňa niečo iné. Nielen solidaritu s ľuďmi, ktorí rovnako, ako kedysi jeho rodičia, túžia po lepšej budúcnosti pre seba a svoje deti. Práve od Richarda Sulíka som čakal trpezlivé vysvetľovanie a „scitlivovanie“ našincov v téme pomoci reálnej ľuďom v núdzi.

Richard Sulík svojho času pre Plusku povedal:Otec bol zubár, mama právnička a vôbec sa im nepáčilo, že keď chceli žiť slušne, jedinou ich perspektívou bola nízka mzda.“ Je skvelé, že sa neskôr vrátil, podnikal tu a teraz je v politike. Je však škoda, že nenašiel pochopenie aj pre iných ľudí, ktorí chcú žiť rovnako slušne, ako môže žiť dnes on.

SaS bola donedávna poslednou slamkou, ktorej sa chytali tí, čo stratili nádej v „obrode“ SDKÚ a boli stratení vo výbere nejlepšieho z najhoršieho z našej politickej scény. Táto slamka sa, žiaľ, pre zopár z nich práve potopila.

Teraz najčítanejšie

Igor Polakovič

Venujem sa pomoci neziskovkám v oblasti komunikácie a fundraisingu. Pracujem v oblasti ochrany zvierat. Cestujem, všímam si verejný priestor a ľudskú (ne)šikovnosť. Od konca roka 2018 som v Mestskom zastupiteľstve Bratislava ako poslanec za MČ Lamač.