Denník N

Emotívne fotky preplnenej lode sú podvrh. Vznikli pred 24 rokmi

Veľká nákladná loď a na nej ľudia tlačiaci sa na palube, na všetkých podlažiach, na zábradliach, dokonca sedia na stožiaroch a sú zavesení na lanách. Fotky lode, na ktorej sú väčšinou mladší muži, sa stali súčasťou nenávistných statusov o utečencoch z Afriky, často s pripojenými komentármi ako napríklad: „Zastavme inváziu parazitov, pokým je čas.“ Majú stovky zdieľaní aj hysterických komentárov. Tieto fotky však nemajú nič spoločné s touto celoeurópskou krízou súvisiacou s utečencami z Afriky. Vznikli v roku 1991.

Fotky z roku 1991 z archívu talianskeho mesta Bari.

Je na nich nákladná loď Vlora a sú z 8. augusta v roku 1991, keď po páde diktatúry v Albánsku a otvorení prístavu až 20 tisíc Albáncov obsadilo nákladnú loď, ktorá pôvodne prevážala cukor. Násilím donútili kapitána, aby loď prepravil z Albánska do Talianska, kde chceli nájsť nový lepší domov. Väčšinu z nich však neskôr po veľkých strastiach z Talianska vyhostili.

Pohľad na preplnenú loď, ako sa plaví po Stredozemnom mori, zaplavila pred 24 rokmi titulky svetových médií. Teraz sa fotky využívajú opäť – pri vyvolávaní strachu a hrôzy z utečencov. Šíria sa spolu s nenávistnými komentármi nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Maďarsku a inde.

Minulý týždeň ju dal k svojmu komentáru o utečencoch v Afrike aj predseda SaS Richard Sulík.

lod_sulik

Aktualizácia 10.9. Richard Sulík sa v diskusii za použitie fotky ospravedlnil, no fotku z článku nevyhodil: „Pre môj blog som hľadal vhodnú ilustračnú fotku a vybral som túto. Až neskôr som bol diskutérmi upozornený, že sa jedná o vyše 20 rokov starú fotku. Mrzí ma to, aj keď sa jedna len o ilustračnú fotku a nabudúce si dám pozor. Určite to nebol zámer,“ napísal už včera.

Takto upravenú fotku aj s komentárom dáva pravidelne na svoj web O.z. Aliancie za nedeľu.

lod_hoax2

 

V roku 2012 vznikol aj dokumentárny film s názvom La Nave Dolce, ktorý použil autentické zábery udalostí z roku 1991.

Tlačové agentúry prinášajú denne podobné pohľady na masy utečencov na preplnených lodiach, ale fotka lode s 20 tisíc ľuďmi na palube nemá nič spoločné s aktuálnou krízou utečencov z Afriky. Podobných zmanipulovaných fotiek v súvislosti s utečencami je dnes neúrekom.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

 

Teraz najčítanejšie