Denník N

Encyklopédia o kolobehu života pre deti, aj s aplikáciou

Hoci útla, obrazovo bohatá encyklopédia o základnom fungovaní ekosystémov v rôznych kútoch planéty vysvetľuje hrubé základy vzájomnej závislosti živočíchov jedných od druhých. Pre čitateľa od cca 8 – 10 rokov môže byť štartovacím zdrojom informácií k zložitejšej literatúre v danom odbore.

Po úvodnom vysvetlení pojmov ako ekosystém, biómy, biosféra apod, sa deti v deviatich kapitolách dozvedia o rozmanitosti lesov, tájg a stepí roztrúsených po celej planéte. V graficky zrozumiteľných diagramoch spoznajú to, čo v sebe skrýva samotný názov knihy – Kolobeh života daného prostredia, zjednodušene povedané, kto sa čím živí (výr loví soboľa, ten striehne na krivonosa, ktorý zobe semená smreku obyčajného atď). Každá kapitola obsahuje po úvodnom obrázku, ku ktorému sa ešte vrátim, buď jednu alebo dve dvojstránky, na ktorých je opísané, ako to na Alijaške, Sibíri či v Amazonskom pralese vyzerá. Nechýbajú najtypickejšie zvieratá, pričom tieto deti spoznajú aj cez tabuľku obsahujúcu latinský názov, rozmery, dĺžku života a mieru ohrozenia daného živočícha alebo rastliny. Texty k ilustráciám majú faktografický charakter obohatený o zopár farebne odlíšených pikošiek.

Kolobeh 2

Viac než na obsah, je kniha zameraná na pútavú formu. Ilustrácie sú prepracované, zvieratá sú dokonale odpozorované a vložené do pôsobivých kompozícií. Texty sú krátke, v daných pár riadkoch nie je možné ísť do detailov, autori sa snažili skombinovať nutné fakty s populárnymi informáciami tak, aby im daná vekovka bez problémov porozumela.

Kolobeh 3

Nakoniec sa ešte zastavím pri úvodnom obrázku každej kapitoly. Podnázov encyklopédie hlása, že ide o knihu interaktívnu. Táto interaktivita spočíva v tom, že si deti môžu do tabletu / telefónu stiahnuť bezplatnú aplikáciu, pomocou ktorej úvodný obrázok ožije. Aplikáciu som stiahla, bez problémov načítala všetky obrázky. Ich oživenie bolo miernym sklamaním – krajina síce nabrala “3D” rozmery a reagovala na pootočenie tabletu v asi 45° uhle, ale ono interaktívne nezodpovedá veku detí, pre ktoré je kniha určená. Keď odhalia umiestnenie zvierat na obrázku (identifikujú ich mimoriadne jednoducho), tie sa následne rozhýbu vo veľmi jednoduchej animácii. Deťom sa to páčilo, ale len na prvýkrát. Viacnásobného preťukávania sa dožadovala už iba štvorročná dcéra, pre ktorú to malo čaro, starší syn o to po preklikaní všetkých animácií stratil záujem, keďže appka už nič viac neponúka.

Kolobeh 4 Kolobeh 5
Mladí čitatelia sa z knihy dozvedia úplné základy. Je dosť možné, že zvedavci, ktorých zaujíma ríša zvierat, ju prečítajú na posedenie a vracať sa budú už len k obrázkom. Ak ako menší vyrástli na prírodopisných encyklopédiách, táto publikácia im veľa nedá. Ak sa, naopak, začali o zvieraciu ríšu len teraz zaujímať, kniha Kolobeh života by mohla byť pre nich zaujímavým štartom k spoznávaniu rozmanitosti prírody.
Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Fragment. Foto autorka.
Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie