Denník N

Endemit: Slovenský hokejový fanúšik

Celkom často je možné začuť tvrdenie typu že sme „ hokejový národ “ s najlepšími fanúšikmi. Hneď na úvod by som si dovolil nesúhlasiť. A prečo nesúhlasím? Dvojtýždňové hokejové pobláznenie a masívny výskyt fanúšikov celý rok nezaujímajúcich sa o hokej a zároveň fandenie iba v prípade úspechu mi jednoducho prídu scestné. Typický slovenský fanúšik by sa dal označiť za endemický druh prejavujúci sa charakteristickými vlastnosťami. Jeho charakteristiku som rozdelil do 5 bodov, ktoré sú pre neho najtypickejšie a vyzerajú nejako takto:

1. Obdobie aktivity

Prvou vlastnosťou, ktorá zráža tento endemický druh z pomyselných predných pozícii som načrtol už v úvode. Tento náš top produkt fandenia, ktorý má životnosť dlhú ako samček komára teda pár dní je charakteristický svojim chvíľkovým pobláznením. Jedince tohto druhu sa liahnu zväčša na prelome apríla a mája a zvyšných 11 mesiacov sa správa, akoby bol po smrti je apatický a o slovenský hokej ani nezakopne. Samozrejme prečo by aj mal, keď sa za ten čas hrá zopár turnajov, na ktorých sa predstavuje extraligový výber s niekoľkými legionármi. V konečnom dôsledku mi však príde bitie sa do pŕs kvôli niečomu, čo ma celý rok absolútne nezaujíma a zároveň dvojtýždňová promenáda v národnom drese alebo spoločenské zgrupovanie sa v krčmách ako totálne pokrytectvo. Takéto správanie môžeme pozorovať najmä u samičiek tohto druhu.

 2. Vplyv výsledkov na aktivitu

Druhá charakteristika nadväzuje na tú prvú, kedy je národný tým zatracovaný po nejakom neúspechu. V prvom rade zástupcovia tohto endemického druhu zabúdajú na to, že hokej je stále len šport. V druhom rade tiež zabúdajú, že ten šport hrajú ľudia a nie stroje. A paradoxne tento endemický druh vyžaduje strojové výkony stačí však jedno zlyhanie hokejistov a strojové fandenie ide bokom a na scénu nastupujú nadávky, trénerské rady, zatratenie atd.

3. Charakteristické zvuky

„ My sme tu doma“ „ My chceme gól “ Sebeckejšie pokriky snáď neexistujú, no tento druh ich tak rád používa aj keď doma nie je alebo keď sú hokejisti radi že sami gól nedostali. A vlastne kričať čo chce niekto, kto sedí v hľadisku sa nedá označiť za povzbudzovanie. Napríklad videli alebo počuli ste niekedy pri tenisovom zápase povzbudzovanie typu „ My chceme eso “ „ My chceme match ball “ a pod. Myslím si že povzbudzovanie by malo byť o dodávaní psychickej sily a o podpore mužstva nie o sebeckých požiadavkách ľudí v hľadisku. Ale možno sa mýlim a začnem kričať doma pri telke „ Ja som tu doma “ aby som sa podporil v tom, že vlastne pozerám hokej u kamaráta…

4. Neprirodzený nepriateľ

Český hokej a hlavne český úspech je pre slovenského fanúšika významným zdrojom pre neprajnosť. Jedince tohto endemita radšej fandia akémukoľvek súperovi českých hokejistov, akoby mali fandiť Česku . Týmto typom správania sa vyznačujú skôr mladší jedinci. Pravdepodobne je to spôsobené tým, že nezažili obdobie, kedy boli zástupcami jedného a toho istého druhu a zažili len obdobie rivality. Avšak táto rivalita prerástla do nezdravých rozmerov a to hlavne v radoch fanúšikov.

5. Hrdina alebo zradca?

Kritizovať súpera resp. hráčov súpera je do určitej miery normálne. Znervózňovať ich piskotom pri presilovke alebo pri nájazdoch je prijateľný spôsob podpory domáceho mužstva. Čo mi už nepríde, ako normálne sú vulgárne pokriky na konkrétneho súperovho hráča, ba čo viac ak ide o hráča, ktorého budú velebiť o pár týždňov na majstrovstvách sveta. Peknými príkladom bol M. Šatan v sezónach, keď si zahral za Slovan v extralige. Slovenský fanúšik sa však neštíti ani toho…

Na obhajobu spomínaného endemického druhu však treba povedať, že nie je jednoduché fandiť v období plnom neúspechov. A kritika môže mať aj pozitívny vplyv formou vyvolania zmien u národného družstva, ale nie spôsobom akým sa prezentuje tento druh. Každopádne nesúhlasím s tvrdením, že máme najlepších fanúšikov na svete. Zaplniť štadión alebo krčmu nie je argumentom pre takéto tvrdenie. Na záver chcem povedať, že som cielene popisoval odvrátenú stránku slovenského fanúšika, pretože som tiež len Slovákom, ktorý nepodporuje fanúšika, ktorý dosahuje chabé dvojtýždenné výsledky.

Hejtweb

Teraz najčítanejšie