Denník N

Eparchia dokončuje práce na svom prvom „ekologickom vikariáte“

Diecéza anglikánskej cirkvi v Anglicku úspešne dokončila práce na svojej prvej fare s nulovými emisiami CO2.

V minulom roku diecéza Carlisle zakúpila pozemok v Natlande, južne od Kendalu, s úmyslom nahradiť existujúcu viktoriánsku farnosť v dedine.

Boli uskutočnené opatrenia na znižovanie uhlíkovej stopy budovy, vrátane inštalácie nového tepelného čerpadla a solárnych panelov

Biskup z Penrith, pravý reverend Rob Saner-Haigh, uviedol, že tento krok bol súčasťou úsilia anglickej cirkvi dosiahnuť do roku 2030 čistú uhlíkovú nulu.

Nick Paxman, diecézny správca nehnuteľností, uviedol: „Starý viktoriánsky vikariát v dedine, hoci očarujúci, bol pre nás veľmi nákladný a, čo je ešte dôležitejšie, jeho vykurovanie bolo neuveriteľne drahé.“

Nick Paxman - Director - Avola Property Ltd | LinkedIn
Nick Paxman mimo sieťovej nulovej diecézy

Po dokončení prác sa reverendka Canon Angela Whittaker a jej manžel Andrew plánujú presťahovať do nového majetku v najbližších dňoch.

Aktualizácia uhlíkovej nuly

Pre znižovanie uhlíkovej stopy budovy boli nainštalované nové tepelné čerpadlo, systém na ohrev vody pod tlakom, solárne panely a zásobníky batérií.

Anna Newlove, diecézna pastoračná a čistá  dôstojníčka, vyhlásila: „Úzko som spolupracovala s naším tímom pre nehnuteľnosti, aby sme zabezpečili, že dodatočné náklady na elektrinu tepelného čerpadla sú vykompenzované inštaláciou solárnych panelov, s cieľom dosiahnuť čistý stav nulovej uhlíkovej stopy.“

Eparchia v nasledujúcich piatich rokoch vyčlenila 1,25 milióna libier na modernizáciu svojich nehnuteľností, pričom v súčasnosti prebiehajú práce v Natlande, ktorý je jedným z troch objektov.

Práce na fare v Grasmere sa začali, pričom vylepšenia na pozemku vo Wigtone sú naplánované na Veľkú noc.

 

„Jemne sa krájajte“

Biskup Saner-Haigh konštatoval, že Cirkev čelí výzvam pri dosahovaní svojho cieľa čistej uhlíkovej neutrality, ale aktívne pracuje na postupnom prechode s cieľom chrániť životné prostredie.

Biskup Saner-Haigh dodal: „Zlepšenie tohto ekologického farského zariadenia a náš plánovaný harmonogram prác sú výsledkom nášho trvalého záväzku k ochrane životného prostredia.“

 

 

Teraz najčítanejšie

Nikolas Kelemen

Ahojte! Som 23-ročný mladý muž so záujmom o cirkevnú politiku, zahraničnú politiku a politiku týkajúcu sa situácie národnostných menšín. Taktiež ma veľmi zaujíma cestovanie a objavovanie nových miest a kultúr. Verím, že cez aktívny záujem o tieto oblasti môžem prispieť k lepšiemu porozumeniu a spolupráci medzi ľuďmi. Teším sa na ďalšie dobrodružstvá a príležitosti, ktoré mi život prinesie.