Denník N

Ešte detskejšie Ezopove bájky

Kto vie porozprávať dobré historky je zvyčajne v spoločnosti obľúbený. Predpokladajme, že Ezop taký bol. Jeho bájky sa rátajú na stovky a pravidelne vychádzajú nové a nové výbery najlepších z nich. Kto však vie prerozprávať jeho bájky tak, aby im porozumeli aj dnešné deti, bude obľúbený najmä v spoločnosti rodičov a učiteľov.

Je to už druhý výber, ktorý som za posledných pár mesiacov čítala. Ezopove bájky, tento raz v prepise od Pavla Šruta, v slovenskom preklade Ľubora Matejku, s ilustráciami Miloslava Jágra, sú kratučké, každá má sotva pár odsekov a sprevádza ju vždy minimálne jedna, často dve ilustrácie zaberajúce značnú plochu strany. Pavel Šrut bájky zosekal po každej strane: skrátil dĺžky, zjemnil obsah, vydoloval z často krutých príbehov ich podstatu tak, že je bez problémov deťom prístupná. Jeho Ezopove bájky sú ešte detskejšie než zvyčajne a nebála by som sa ich ponúknuť už čitateľom od päť rokov, pokiaľ ich bavia príbehy so zvieratkami.

Veľkou pomocou pre rodičov sú poučky spísané na konci každej bájky:

Každý z nás hľadá to, čo v živote stratil, ale obyčajne sa to už nájsť nedá (Netopier, šípová ruža a potápka)

Keď vám iný pascu strojí, nech sám do nej spadne! (Lev, vlk a líška)

Ak človek má čosi, čo neužíva, je to to isté, ako keby nemal nič (Lakomec)

Ezop totiž žil v dobe úplne iných reálií, preto sa niekedy môžu zdať jeho bájky ako bez pointy. Tieto kratučké zhrnutia na záver však pomáhajú najmä rodičom rozvinúť debatu o tom, či drobec už má podobnú skúsenosť, či poznajú niekoho, na koho tá veta sedí, či zažili niečo, k čomu by sa bájka dala prirovnať…

Spolu je bájok v tomto knižnom výbere 98, nechýbajú chronicky známe o havranovi a líške alebo o voľbe kráľa zvierat, ale väčšinu z nich zrejme bežný čitateľ poznať nebude. Je obohacujúce ich spoznať. Nielen pre pobavenie detí, ale napríklad pre rodičov môžu byť inšpiráciou nebáť sa vymýšľať kratučké príbehy z prostredia, ktoré je deťom dobre známe a dopĺňať bájky o vlastné životné skúsenosti.

Autor, Pavel Šrut, je uznávaným českým básnikom i prekladateľom, má dlhoročné skúsenosti s tvorbou pre deti. Písal básne do rôznych detských časopisov a leporel, jeho tvorba sa ráta na desiatky kníh a textov určených práve deťom. Recenzovala som aj jeho knihu Párožrúti, ktorú BIBIANA vyhlásila za jednu z najkrajších kníh jari a leta 2015.

Tu nájdete recenziu na Ezopove bájky od Jiřího Žáčka, s ilustráciami Adolfa Borna, ktoré som čítala pred pár mesiacmi.

Knihu Ezopove bájky od Pavla Šruta na recenziu poskytlo vydavateľstvo Buvik.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

 

Teraz najčítanejšie