Denník N

Ešte je tu štipka šance na odchod z titulu politickej zodpovednosti

V demokratickej spoločnosti odstúpia politici preto, aby svojich voličov nedostali do pozície disidentov zbierajúcich dôkazy na politikov.

A na revanš, voliči tých politikov len nezvolia a nebudú sa do nekonečna po nich voziť po súdoch. Čím dlhšie politik ostáva vo funkcii, tým viac sa potom tlačí na trestnoprávnu zodpovednosť. A potrebuje to politik? Leda kriminálnik – tomu ide o život skutočný, nie politický!

Bude nám najbližších 20 rokov musieť stačiť, že síce nie sú dôkazy, ale skutok sa stal.  Za mňa aj tak dobré.  No ešte jeden akčný krok vlády Roberta Fica v kauze ministra vnútra a namiesto politika si zo mňa vyrobia disidenta.

Princípom opozície nie je usvedčiť a odsúdiť na úrovni trestného zákona. Princípom opozície je dohnať vládnu koalíciu k  politickej zodpovednosti. Princíp politickej zodpovednosti je skutočne dôležitý pre udržiavanie a pestovanie demokracie. Pri  pochybnostiach o čestnom (všimnite si, že nepíšem legálnom) konaní politik odstupuje, aby sa nenarušila demokratická súťaž.

Pretože čestné konanie je dávno predtým, ako príde na rad trestnoprávna zodpovednosť. A čím zodpovednejšie  sa politik správa, tým lepšie pre demokraciu spoločnosti, ktorá si ho zvolila.

Smer má skutočne kvalitnú schopnosť rozbíjať demokraciu na Slovensku

Problémom všetkých dnešných vyjadrení občanov je, že sú len na základe „indícii“. Ani tí, čo videli dôkazy nemôžu povedať: Takto to je. Leda ak by mali poslaneckú´imunitu. A my ostatní, pokiaľ chceme ostať občanmi-demokratmi, tak nezvoláme bez dôkazov, že Cisár je nahý.

 Pokiaľ chceme ostať demokratmi, tak to nezvoláme bez dôkazov. 

A súčasne – Pokiaľ chcú indivíduá strany Smer byť demokratmi, predbehnú občanov a skôr ako niekto z nich zvolá Cisár je nahý sami vyvodia politickú zodpovednosť a odstúpia. Sme demokratická krajina a takto funguje demokracia.

Áno, je tu niekoľko dôkazov na zneužitie právomocí verejného činiteľa, ktoré sú maskované za „vykonávanie úkonov trestného konania“.  Ale viete to dokázať? Máte tie materiály v ruke?  Má ich tak pár ľudí v predsedníctve SaS, pár novinárov a to je tak všetko. My ostatní máme všetko z počutia. A to nie je dôkaz.

Keď budete chodiť na políciu vysvetľovať ako klavíristi do zušky, tak vám to vysvetlia jasne a zrozumiteľne, čo je to dôkaz.

O tom je tá politická zodpovednosť. V demokratickej spoločnosti odstúpia politici preto, aby svojich voličov nedostali do pozície disidentov  zbierajúcich dôkazy na politikov.

A na revanš, voliči tých politikov len nezvolia a nebudú sa do nekonečna po nich voziť po súdoch.  Čím dlhšie politik ostáva vo funkcii, tým viac sa potom tlačí na trestnoprávnu zodpovednosť.  A potrebuje to politik?  Leda kriminálnik – tomu ide o život skutočný, nie politický!

Ak občania riskujú svoje pracovné kariéry, ak občania riskujú školskú budúcnosť svojich detí, len aby sa domohli spravodlivého riadenia svojho vlastného štátu, stávajú sa disidentmi.  To už nie je demokratická súťaž myšlienok ako riadiť našu spoločnosť. To už je kto z koho a ide o život. To už nie je demokratická krajina!

Nech sa každý politik bojí toho, že začne robiť zo svojich spoluobčanov disidentov! Odplatu má istú.  Kto siahne na demokraciu nemôže sa čudovať, že sa dočká revolučných prejavov.

Indivíduá zo Smeru majú talent rozbíjať demokraciu.

Termín prešvihli už aj ďalší

Kým minulý týždeň by to bola len politická akcia, keby strana Smeru podobní (Most, Sieť a SNS) odvolala ministra, tento týždeň sa už začína hon na trestnoprávne dôkazy voči nim.

Keď to nejde po demokraticky, bude sa musieť prejsť do ďalšej úrovne.

Odstúpiť z titulu politickej zodpovednosti je odchod z kratšej  cesty.  Je to odchod ešte za demokratična.

Kto z koho – voliči verzus politik

Priznám sa, že neviem odhaliť ten moment, keď sa to zlomí v celej spoločnosti. A to som zažil aj november 1989. Čo s istotou budem vedieť označiť,  je moment, kedy už bude neskoro.

Zatiaľ fyzicky kope politik do svojich občanov len trochu. Na jednom občanovi sa prešla NAKA ako šijací stroj po závesoch.

Zatiaľ je tu skupina občanov, ktorí sa cítia okradnutí. Zatiaľ sa len cítia okradnutí.

Na druhej strane – voliči obvykle vydržia kadejaké podivnosti do najbližších volieb. A len pár občanov má pocit, že by bolo nebezpečné strpieť do marca 2020.  Podriadenosť demokracii zatiaľ drží slovenskú spoločnosť . Disidentov je zatiaľ málo.

Kedy sa to zlomí vo mne viem úplne presne.

Stačí ešte jedne akčný krok vlády Roberta Fica proti demokracii a dobrým mravom v kauze ministra vnútra  a moja osobná podriadenosť demokracii vyprchá.

Ešte jeden akčný krok a namiesto politika si zo mňa vyrobia disidenta.  A tomu verte, že proti mojej vôli. 



Teraz najčítanejšie