Denník N

EU ako Slovákov sen, kde sa nerozhoduje z Prahy

Spomenul som si na dni pred rozdelením Československej federatívnej republiky. EU je vlastne všetko, čo si A.M. Húska, Mečiar želali.

Seriál české století mi pripomenul ako každé tri dni Mečiar menil názor na usporiadanie republík pre ich spoločný život. Na jednej strane chcel suverénnosť, čiže konfederáciu a na druhej strane mu vyhovoval stav spoločných peňazí, čiže federácia. Po politickej stránke mu vyhovovalo lacné získavanie popularity vybavovača v Prahe. Pre Slovákov je to tak príznačné, až sa čudujem, že pri charakteristike Slovákov sa zabúda ako máme hlboko zakorenenú potrebu vybavovačov, pričom nás nikdy nezaujíma ako on toho dosiahne. Nečudujem sa, že niektorí ospravedlňujú, velebia, či dokonca umiestňujú pamätné tabule historickým závadovým osobám, pretože to bol ich vybavovač.

„A ty by si to vedel vybaviť?“ A zrazu ste osoba, ktorej treba dať všetko, nabaliť zemiačikami, slaninkou, kritizovať tých, ktorí spochybňujú jeho osobu, či morálny profil. „Fuj, čo si to dovoľuješ, Vladenko vybavil.“

Naproti tomu napríklad Michal Kováč bol jeden z najlepších vybavovačov u majoritnej väčšiny Slovákov populárny nebol.  A teda mnohí zistili, že aj treba kydať na toho, kto vám peniaze dáva.

EU sa definuje ako integračné zoskupenie, ale podľa mňa je to len marketingová záležitosť. V skutočnosti je to konfederácia národných štátov. Len ten názov konfederácia je asi tak nepríjemný ako slovo Strana(vtedy chápaná ako skrátený názov pre komunistickú stranu) po 1989, takže sa radšej zakladajú fóra(O.F.) a hnutia(VPN).

EU je vlastne Mečiarov splnený sen o spojení nepredstaviteľne protichodných vecí. Je to Konfederácia, má spoločný trh ako ČSFR, pritom sa o podstatných veciach rozhoduje suverénne a o menej podstatných veciach v EU, dokonca máme spoločné peniaze fondy, z ktorých nám chodí viac ako tam dávame a pritom EU nemá právomoc trestne stíhať ich zneužívanie a na dôvažok si tam môžu premiéri(Orbán, Fico, Sobotka, ale aj Merkelová či Hollande) robiť za spoločné peniaze kampaň vybavovačov, ktorí nedovolia iným vybavovačom aby niečo vybavili a prezentujú to ako politický triumf, pričom sa niektorí z nich kryjú V4.

Keďže EU narozdiel od Sovietskeho zväzu sa nestará o potrestanie ľudí, čo s ním nesúhlasia, tak na anonymnom internete si ľudia vybíjajú zlosť na vlastnú vládu ako keby EU mohla za to, že ich vláda rozkráda eurofondy, pričom za akékoľvek postúpenie moci vyťahujeme „vidly“.  Na druhej strane tu stále je prítomný panslavizmus, aj keď máme mentalitou bližšie alpským Nemcom alebo Rakúšanom, ktorý je nezmysel a nekritické velebenie Putina. Niekedy mi to pripomína návrat Bonaparteho z Elby, keď noviny písali: „Obluda sa vynorila z mora“ a keď už stál na hraniciach Paríža, tak už napísali: „Vitaj doma Císar.“ Ako keby človek  z historických skúseností, keď sa preháňali armády z Rímskej ríše, raz z Ruska, raz Francúzka, raz z Poľska, raz Turecka už priebežne a zase príde nejaký vládca a treba chytro obrátiť kabát. To vyjadruje aj Bratislavský hrad, kde je ako ozdoba brány rímska zbroj s kanónom a oštep s polmesiacom označovaná ako víťazná.  Nejak mi tam chýba ruský tank. Alebo je to preto, že Rusi ich Strana, ich spôsoby a mentalita ešte zo Slovenska neodišli na smetisko dejín, ale stále prežíva až do cynického konca?20160923_13352120160923_133815

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie