Denník N

Eurofondy: Najväčšie zlyhanie Ficovej vlády

Tento blog nie je pre slabšie povahy. Nie sú v ňom žiadne vulgarizmy, ale každému učiteľovi, každej zdravotnej sestre, každému starostovi, každému živnostníkovi, ale aj každému občanovi Slovenska sa pri jeho čítaní môže zatmieť pred očami od hrôzy a môže ho pochytiť oprávnená zúrivosť.

Eurofondy sú najväčším zlyhaním vlád Roberta Fica, ktoré vyplýva zo samotnej povahy vládnutia a nie je možné ho zmeniť bez zmeny vlády.

Eurofondy sú najväčším zlyhaním Ficových vlád pre vyčísliteľné aj nevyčísliteľné dôvody.

Začnem tými vyčísliteľnými:

Podľa doterajšieho tempa hrozí nevyčerpanie neuveriteľných 2 miliárd eur. Táto suma sa dá stiahnuť na stovky miliónov eur, čo je však stále hrozná suma. Predpokladám, že sa to aj stane – ale za cenu toho, že ministri prikážu úradnikom na všetkých úrovniach nerobiť žiadnu kontrolu, ale naopak preposlať všetky faktúry do Bruselu.

To nás však bude stáť oveľa väčšie peniaze neskôr. Už do konca minulého roka nám Brusel nepreplatil 260 miliónov eur z vyčerpaných peňazí a vicepremiér Vážny avizoval ďalších 300 miliónov eur z už rozbehnutých auditov. Najväčšie kontroly budú ešte len prichádzať, keďže väčšina čerpania sa deje teraz.

Zároveň vláda podpísala zmluvy vo výške, ktorá je asi o miliardu eur vyššia než objem eurofondov, ktoré máme k dispozícii. Tie budeme musieť v prípade štátnych inštitúcií zaplatiť určite a v prípade súkromných možno.

Celkové vyčísliteľné škody preto budú predstavovať objem niekde medzi 1,5 a 3 miliardami eur. A budeme ich poznať až o niekoľko rokov, kedy to už Robertovi Ficovi bude úplne jedno.

Horšie je však mrhanie, ktoré nevieme ani vyčísliť. E-learningy pre chovateľov kôz za milóny, rádovo predražené dotácie pre výrobcov truhiel, a iné bizarné prípady spolu tvoria miliardy.

Rovnakým problémom je oneskorenie nového programového obdobia – 2014-2020, kde 17 mesiacov po jeho začatí nezačalo čerpanie vôbec. Vytvára sa tak tlak na to, aby sme si všetky problémy znovu zopakovali.

Prečo je to zlyhanie vlád Roberta Fica?

Vláda Roberta Fica nastúpila polroka pred tým, než začalo programové obdobie 2007-2013. Medzi 1. Januárom 2007 a 31. Decembrom 2015 uplynie 108 mesiacov. Z nich 87 mesiacov bol predsedom vlády Robert Fico.

Dnes sa Robert Fico vyhovára napríklad na starostov, že vláda im peniaze dala, ale oni nevedia čerpať. Nie je to pravda. Je to vláda, kto nastavuje systém, a zároveň čerpanie zlyháva rovnako bez ohľadu na to, kto je prijímateľom, takže v prijímateľoch problém nebude.

Je to zlyhanie systémové a prierezové.

Je to zlyhanie osôb zodpovedných na najvyššej úrovni: Vážny, Jahnátek, Pavlis, Počiatek, Čaplovič. Títo členovia vlády sú buď bábky, politickí biznismeni, alebo žraloci, a sú zodpovední za celkové nastavenie eurofondov, ale najmä za vývoj troch najhorších programov (informatizácia, hospodársky rast, vzdelávanie).

Je to zlyhanie motivácií a princípov. Kľúčoví ľudia sa venujú pri riadení eurofondov trhaniu koristi namiesto riešenia problémov. Úradníci sú riadení z pozadia záujmami a nekonajú vo verejnom záujme. Dôraz sa kladie na pečiatku namiesto výsledku.

Dôsledkom je motivácia nakontrahovať, nie čerpať, nákup zbytočností, znefunkčnenie kontrolného systému, odmietanie jednoduchých a funkčných riešení, a extrémna byrokracia.

Aké je riešenie?

Pre toto obdobie už nie je žiadne zázračné riešenie. Zostáva 7 mesiacov.
Jediným riešením je prísne monitorovať vládu, vyvodiť zodpovednosť a najmä poučiť sa pre roky 2014-2020.

Riešenie pre 2014-2020 je úplná zmena filozofie. Postaviť eurofondy na nárokovateľnosti a jasných pravidlách, presadiť rozhodovanie zdola nahor, nie zhora nadol (teda napríklad škola musí povedať, čo najviac potrebuje, a vláda má len kontrolovať, či  je možné toz eurofondov financovať), pre podnikateľov len návratné zdroje, prioritu urobiť z infraštruktúry a dostavby diaľnic a rýchlostných ciest. Treba zreformovať verejné obstarávanie vrátane úplne nového prístupu k veľkým obstarávaniam. Je nevyhnutné sfunkčniť kontrolný a auditový systém a zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov, ale aj úradníkov.

Teraz najčítanejšie